Home Nieuws In actie bij de Tweede Kamer voor betere jeugdzorg
26 april 2023 - Zorgen om de bezuinigingen in de jeugdzorgIn actie bij de Tweede Kamer voor betere jeugdzorg

Samen met MIND, andere belangenbehartigers en professionals hebben we aandacht gevraagd voor betere jeugdzorg. Op 20 april voerden we actie voor de ingang van de Tweede kamer.

We maken ons zorgen om de bezuinigingen in de jeugdzorg. Deze worden de komende twee jaar weliswaar uitgesteld, maar in 2025 worden de bezuinigingen alsnog doorgevoerd. Hoe kan de jeugdzorg dan de noodzakelijke hervormingen realiseren?

Want op dit moment:

  1. Zijn de wachtlijsten zijn te lang.
  2. Is er een gebrek aan passend zorgaanbod voor met name jongeren en gezinnen met complexe problemen en kinderen met beperkingen en chronische aandoeningen.
  3. Ervaren de jeugdprofessionals een te hoge werkdruk en hebben ze teveel administratie.
  4. Zijn er financiële problemen en is er versnippering van inkoop voor aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming.

Gevolgen voor kinderen, jongeren en hun ouders zijn te groot

Op 6 april heeft MIND samen met alle vertegenwoordigers van cliënten, professionals en aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming een brandbrief verstuurd naar de Tweede kamer.

De organisaties vinden dat er tempo moet worden gemaakt met verbeteringen in de jeugdzorg en dat er concrete maatregelen moeten worden doorgevoerd. Om te laten zien hoe urgent de situatie is, stonden we samen met MIND en ouders, jongeren, belangenbehartigers en professionals op 20 april actie te voeren bij de Tweede Kamer.

Wij spraken daar onder andere met Kamerleden over de gevolgen van de problemen in de jeugdzorg en jeugd-ggz en drongen aan op snelle actie. De discussie gaat vaak over geld, maar de problemen in de jeugdzorg raken kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers. Zo deelden we onze ervaringen met de jeugdzorg en de zorgen die we hebben als het gaat om jongeren met autisme, die hulp nodig hebben.

Donderdagavond 20 april werd er gedebatteerd in de Tweede Kamer over het Jeugdbeleid.

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!