Home Nieuws Petitie ijvert voor eerdere uitslag staatsexamenkandidaten
7 februari 2023 - 'De uitslag eerder weten helpt enorm bij het voorbereiden van mondelinge examens'Petitie ijvert voor eerdere uitslag staatsexamenkandidaten

Leerlingen in het VSO die opgaan voor een vmbo, havo of vwo-diploma doen staatsexamen, in mei schriftelijk en aan het eind van het schooljaar mondeling. Maar staatsexamenkandidaten horen het resultaat van hun schriftelijke examens pas ná hun laatste mondeling. “Hierover voeren wij al jaren discussie! Het eerder weten van dit cijfer zou enorm helpend zijn bij het voorbereiden van de mondelinge examens”, stelt Henk Vegter, wiskundedocent bij het Aurum College van Eduvier.

In november mochten docenten van het Aurum College een wandeling maken met Dennis Wiersma, de minister van onderwijs. “Uiteraard kwam dit punt aan de orde en de minister was ervan overtuigd dat het geregeld was dat dit schooljaar de resultaten gelijktijdig met de reguliere uitslag bekend gemaakt worden. Dat is op 14 juni 2023. Na veel mails heen en weer blijkt dat het niet geregeld is. Sterker nog, medewerkers van het ministerie van Onderwijs geven aan dat het nog jaren gaat duren”, vertelt Henk.

Teken de petitie

Daarom is hij een petitie gestart. “Een petitie waarin we aangeven bij de minister dat staatsexamenkandidaten op 14 juni 2023 het resultaat van hun schriftelijke examens toch echt moeten krijgen. Natuurlijk heeft een petitie pas zin als er tienduizenden handtekeningen onder staan. Dus mijn vraag aan jullie allemaal is: ‘Teken deze petitie en deel hem waar je maar kan’. Ook leerlingen mogen tekenen, dit is niet afhankelijk van leeftijd. Vraag naast de eigen handtekening ook aan familie, buren en vrienden om hun handtekening te zetten, zodat we een duidelijk statement kunnen maken. Namens alle staatsexamenkandidaten veel dank voor jullie inzet!’

De petitie staat op www.staatsexamenresultaat.petities.nl Vergeet niet de handtekening te bevestigen in de bevestigingsmail!

In dit filmpje legt Henk Vegter de verschillen tussen reguliere en staatsexamens uit:

Ongelijkheid

“Dat deze petitie nodig is, is een goed voorbeeld van de ongelijkheid tussen leerlingen in het regulier- en speciaal voortgezet onderwijs”, reageert Suzanne Agterberg, voorzitter van de NVA Expertgroep Autisme en Onderwijs. “Waarom krijgen leerlingen in het VSO hun examencijfer pas ná hun mondeling examen te horen? Ik vraag mij überhaupt af waarom een mondeling examen nodig is, en zelfs verplicht is voor deze toch al kwetsbare jongeren! Die als het gaat om het oplopen van (extra) stress vaak al zwaar belast zijn.”

“Help hen in een eerste stap op weg naar meer gelijkheid in het onderwijs en teken de petitie!”

Steun van vakbonden

De afgelopen weken hebben de vakbonden AOB en CNV hun steun uitgesproken. De petitie is inmiddels de 4000 handtekeningen ruim gepasseerd. ‘Eind maart moeten het er eigenlijk meer dan 10.000 zijn’, zegt Henk Vegter. ‘Heb jij al getekend? En heb je een netwerk om de petitie mee te delen? Roep iedereen dan op dit te doen. Voor kansengelijkheid. Voor onze leerlingen!’

IK TEKEN DE PETITIE

Sluiten
Word nu lid!