Home Nieuws Expertgroep Vrouwen en Autisme op FANN-congres
29 november 2022 - EVA wordt derde bij FANN InnovatieprijsExpertgroep Vrouwen en Autisme op FANN-congres

FANN, het Female Autism Network Netherlands, werd vorige week 5 jaar en vierde dit met een congres met bekende sprekers als Sander Begeer, Annelies Spek en Marrit Buruma. Sander Begeer deelde gegevens over autistische vrouwen uit het Nederlands Autismeregister (NAR), Annelies Spek sprak over zingeving en Marrit Buruma over autisme bij jonge meisjes. NVA Expertgroep Vrouwen en Autisme (EVA) deed met een poster een gooi naar de FANN Innovatieprijs.

‘De uitdaging lag in het binnen 3 dagen ontwerpen én vormgeven van de poster, maar ook om met onze doelstellingen en werkwijze de aandacht te trekken’, vertelt EVA-voorzitter Annemiek Koster. ‘We willen immers vrouwen met autisme een stem geven! We mogen tevreden zijn: hoewel we niet de hoofdprijs kregen, eindigden we wel bij de eerste 3 posters en werd ons product getoond tijdens het congres.’ Fotografe Miranda Stevens won met haar fotoproject – waarbij ze vrouwen met autisme portretteert – de FANN Innovatieprijs.

Wetenschap en praktijk

Het congres gaf veel informatie vanuit de wetenschap, de praktijk en niet te vergeten ervaringen van vrouwen met autisme. Zo vertelde Céline Mollink over autisme en succesvol psycholoog-zijn en Sylvia Stuurman (NVA Expertgroep Onderwijs) over ‘predictive coding’ bij autisme. Dit lijkt een beetje op de theorie over het Voorspellende brein van Peter Vermeulen. Een groepje vrouwen dat bestond uit 2 begeleiders en 2 deelnemers aan vrouwen gespreksgroepen gaf een presentatie. Er werd ook een kunstwerk onthuld van Jasmijn den Hoed, waarin zij ‘overprikkeling’ uitbeeldt.

‘Al met al een zeer goed gevulde caleidoscoop van benaderingen van autisme bij vrouwen’, blikt Annemiek Koster terug. ‘EVA voelde zich daar goed tussen passen. We konden de verhalen die aan FANN verteld en door hen gedeeld worden, voorzien van knelpunten waar vrouwen met autisme in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen en die verbetering behoeven. Zo wordt de wereld van vrouwen met autisme telkens een beetje mooier en uitdagender. En die prijs, die winnen we nog wel een keer! We laten van ons horen, om te beginnen met een webinar over de diagnose op 8 maart 2023. Details volgen later.’

Sluiten
Word nu lid!