Home Nieuws Tweede collectie kleding Aaiko en Alex ontworpen
4 november 2022 - 'Heel bijzonder om mijn ontwerpen op kleding terug te zien in de winkels'Tweede collectie kleding Aaiko en Alex ontworpen

Vorig jaar lanceerde het Nederlandse kledingmerk Aaiko een serie kleding in samenwerking met Alex. Dit jaar is een tweede collectie is ontworpen. Alex heeft autisme en een verstandelijke beperking. Hij woont en werkt in locatie Swetterhage van Gemiva, waar hij twee dagen per week prachtige kunst maakt. Op de andere dagen werkt hij in de dagbesteding buiten.

Alex is bijna net zo dol op de muziek van Queen als op tekenen. Zijn kleurrijke tekeningen zijn verwerkt in broeken, blouses, jasjes en sjaals. Hij heeft een voorliefde voor panters en tijgers. Dit is op een smaakvolle manier verwerkt in de kleding.

Eigen kledinglijn

“Het is heel bijzonder om mijn eigen ontwerpen op kleding terug te zien in de winkels. Dit is de tweede collectie, dus het loopt goed. Het is echt gaaf om te kunnen zeggen: Ik heb een kledinglijn ontworpen”, vertelt Alex trots. “En ook deze serie is uitverkocht”, weet Laura van den Bos te vertellen, persoonlijk begeleider van Alex.

Alex is samen met zijn moeder en Laura op bezoek geweest bij Aaiko in Amsterdam. “Wat is het mooi geworden”, vindt ook de moeder van Alex. “Zo kleurrijk. Al vanaf zijn 6e jaar tekent Alex opvallend goed. Hij heeft het tekenen in zijn jeugd verder ontwikkeld. Alex heeft ook een keer de kunstprijs ‘K4 Award’ gewonnen. Bij de Kunstgroep op Swetterhage maakt hij steeds nieuwe kunstwerken.”

Voorlichting autisme

Ook de tweede collectie is al uitverkocht. Zelfs bekende Nederlanders dragen de ‘Aaiko-art by Alex kleding’, zoals televisiepresentatrices Nicolette van Dam en Quinty Trustfull. “We zijn apetrots op het werk van Alex. Een deel van het bedrag van de verkochte kleding gaat naar voorlichting over autisme. Daar zijn we ook blij mee”, vult zijn moeder aan.

In het hoofdgebouw van Swetterhage in Zoeterwoude kun je meer kunst van Alex bewonderen. En van andere kunstenaars van de kunstgroep. Kunstgroep Swetterhage is onderdeel van Gemiva. Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of ondersteuning nodig hebben.

Sluiten
Word nu lid!