Home Nieuws NVA De Kempen vierde 10-jarig jubileum
4 november 2022 - Drukbezochte thema-avond met Peter VermeulenNVA De Kempen vierde 10-jarig jubileum

Op woensdag 26 oktober werd, na een maandenlange voorbereiding, het tienjarig bestaan van NVA De Kempen gevierd in theater De Muzenval in Eersel. Op het programma stond onder meer een drukbezochte thema-avond met Peter Vermeulen over Het voorspellende brein.

Els Brommet, voorzitter van het bestuur van de regio Noord-Brabant/Zeeland, opende de avond om 19.15 uur. Zij sprak de vrijwilligers van het jubilerende Autisme Info Centrum toe, die een ereplaats op de eerste rij hadden. Zij kregen van Els een mooie bos bloemen. Daarna zette de burgemeester van de gemeente Eersel hen in het zonnetje.

Het voorspellende brein

Vervolgens begon Peter Vermeulen aan zijn lezing over het voorspellende brein. De zaal was binnen no time muisstil en luisterde aandachtig naar zijn verhaal.

Kern van zijn betoog: Ons brein is helemaal geen supersnelle computer, maar een soort gokmachine. Het brein voorspelt en kijkt dan of die voorspellingen kloppen. Het brein gebruikt de zintuigen om de eigen voorspellingen te checken. Deze visie heeft gevolgen voor de manier waarop we over autisme denken. Zo is het bieden van voorspelbaarheid bijvoorbeeld nog belangrijker dan we dachten.

Praktische tips

In de pauze was het een drukte van belang in de ontvangstruimte, waar natuurlijk een hoop werd bijgepraat, maar ook werd genetwerkt. Na de pauze ging Peter verder met z’n inspirerende verhaal. Na de nodige praktische tips ging iedereen rond 22.15 uur met een voldaan gevoel naar huis.

Sluiten
Word nu lid!