Home Nieuws Stichting A-Talent lanceert platform voor talenten met autisme
17 juni 2022 - Om meer aandacht te vragen voor de positieve kanten Stichting A-Talent lanceert platform voor talenten met autisme
foto Ron Baltus

Stichting A-Talent lanceert deze week het online talentenplatform www.A-Talent.org speciaal voor jonge talenten met autisme. Deze talenten krijgen hierop een eigen plek in de vorm van een persoonlijke talentpagina. Daarop zijn foto’s en video’s van hun werk te vinden en wordt hun persoonlijke verhaal verteld. Ook worden zij door de stichting ondersteund in de verdere ontwikkeling van hun talent. De lancering van het platform vindt plaats vlak voor de wereldwijde Neurodiversity Pride Day op 18 juni.

In plaats van de focus te leggen op de beperkingen, richt Stichting A-Talent zich juist op de talenten van mensen met autisme. Bij 62,5% van hen is sprake van specifieke en uitzonderlijke talenten, bijvoorbeeld een zeer goed ontwikkeld geheugen of excellente rekenkundige, creatieve, auditieve of verbale vaardigheden. Hiermee zouden zij een zeer belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. A-Talent hoopt met het platform ook daarop de aandacht te kunnen vestigen. Mensen met autisme moeten niet als lastig worden bestempeld, maar juist de kans en ruimte krijgen om te kunnen excelleren, vindt de stichting. Dat bevordert hun zelfredzaamheid.

Nadruk op talenten

Door de nadruk te leggen op hun talenten beoogt de Stichting het vaak beschadigde zelfbeeld en zelfvertrouwen van deze kinderen te herstellen. Initiatiefnemer Jantien Aerts van Stichting A-Talent: ‘We bieden een podium en stimuleren hen om hun talent verder te ontwikkelen. Wanneer je je gevoel van eigenwaarde wilt vergroten, is het belangrijk om uit te vinden waar je kracht ligt. Dat kan van alles zijn: programmeren, design, tekenen, fotografie, muziek, sport, tekstschrijven of iets anders.’

Eén van de talenten op A-Talent.org is Quinten (12) uit Amsterdam. Zijn hobby’s zijn wiskunde, natuurkunde, tekenen en het ontwerpen van sieraden. Door zijn autisme raakt hij soms helemaal overprikkeld. Als hij tekent kan hij de drukte van de wereld om zich heen uitfilteren en komt hij helemaal tot rust. Quintens voorliefde voor wiskunde komt terug in zijn keuze voor geometrische vormen. Met zijn tekeningen geeft hij ons een blik op de wereld vanuit zijn eigen, unieke perspectief. Een blik die inspireert en verwondert. Zijn talent is niet onopgemerkt gebleven. Zo is van zijn geometrische ontwerpen behang gemaakt door Eijffinger en recent heeft de Bijenkorf een eerste bestelling geplaatst voor mokken met de afbeelding van een van zijn tekeningen.

Aanmelden

Talenten met autisme kunnen zich eenvoudig online aanmelden op www.a-talent.org, waarna er een (online) gesprek volgt om uit te leggen wat de mogelijkheden zijn.

‘Autisme wordt nu nog te vaak als handicap gezien. In de jeugdpsychiatrie ligt de nadruk sterk op ‘onvermogens’. Dit zorgt ervoor dat deze kinderen al heel vroeg te horen krijgen dat ze ‘niet goed genoeg’ zijn en ‘anders dan normaal’’, stelt Jantien Aerts. Zij zijn vaak slachtoffer van pestgedrag. Bijna 80% procent van hen kampt hierdoor met een laag zelfbeeld en psychische problemen. Dit kan zich uiten in angst, depressies en zelfs burn-outs. Onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) toont aan dat bijna 78 procent van de kinderen met autisme tenminste één psychische aandoening heeft en bijna de helft van hen twee of meer. De coronacrisis heeft deze kinderen onevenredig hard getroffen. Uit het onderzoek van de NVA naar de gevolgen van de coronacrisis onder kinderen met autisme blijkt een aanzienlijke toename van angst, depressie, eenzaamheid en stress.

 

Sluiten
Word nu lid!