Home Nieuws Poster vol Talent gelanceerd
10 december 2021 - Voorzitter Expertgroep Autisme & Onderwijs neemt eerste exemplaar in ontvangstPoster vol Talent gelanceerd

In navolging van het Doosje vol Talent heeft gedragsspecialist Aukje Reurink de Poster vol Talent ontwikkeld. Die helpt kinderen met autisme bij het vinden van hun eigen weg. ,,Kinderen met autisme hebben een eigen manier van denken, van ontwikkelen en groeien. Daardoor beschikken ze vaak over talenten die zich anders openbaren, maar ook talenten die juist versterkt worden door autisme”, stelt Aukje.

,,Kinderen moeten zelf gaan zien dat er kracht zit in deze eigenschappen of talenten die juist zij bezitten. Omdat ik het belangrijk vind om in de behandeling een positieve insteek te kiezen, heb ik samen met kinderen, ouders en professionals onderzoek gedaan naar de specifieke talenten van kinderen met autisme. Zo is het Doosje vol Talent ontstaan, een talentenspel voor kinderen met autisme. In navolging van het spel heb ik nu de Poster vol Talent gemaakt, een vrolijke poster waarop iedereen met autisme zijn talenten kan ontdekken”, vertelt Aukje Reurink.

Expertgroep Autisme & Onderwijs

Suzanne Agterberg heeft onlangs, als voorzitter van de Expertgroep Autisme & Onderwijs en namens de NVA, de eerste Poster vol Talent in ontvangst genomen. ,,Deze poster zou in ieder klaslokaal  en therapieruimte moeten hangen!”, zei ze. Veel talenten- of kwaliteitenspellen zijn volgens haar gericht op het aanwijzen van ‘neuro-typische’ kwaliteiten, waarbij kinderen met autisme soms juist (weer) geconfronteerd worden met hun onvermogen of dingen die ze moeilijk vinden, zoals ‘aardig doen’ of ‘flexibel zijn’. ,,Deze poster (en het spel) zetten specifieke ‘autisme-eigenschappen’, zoals het hebben van een goede detailwaarneming, of gehecht zijn aan vaste afspraken, in een positief licht”, aldus Suzanne.

De Expertgroep pleit voor ‘ondersteunen en toerusten’ van kinderen met autisme in het onderwijs. Suzanne Agterberg: ,,Dit betekent dat we kinderen niet alleen moeten leren wat autisme soms allemaal moeilijk maakt – en welke hulp ze daarbij nodig hebben- (ondersteunen), maar vooral ook samen moeten kijken naar welke vaardigheden je kunt gebruiken om je eigen weg te vinden (toerusten). Deze poster en het spel zijn daar mooie hulpmiddelen voor!”

Aukje Reurink heeft jarenlange ervaring binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en de jeugdzorg. Ze heeft gewerkt als gezinsbehandelaar en cognitief gedragstherapeutisch werker bij Accare. Sinds twee jaar werkt ze als gedragsspecialist bij het autismehuis. Hier coacht ze collega’s, begeleidt ze gezinnen en geeft ze trainingen op scholen en aan mede professionals.

Meer informatie: www.doosjevoltalent.nl

 

 

Sluiten
Word nu lid!