Home Nieuws Staatsexamen-kandidaten klagen massaal over stress
30 juni 2021Staatsexamen-kandidaten klagen massaal over stress
Foto: Tim Gouw, Unsplash

Veel leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die dit schooljaar staatsexamen doen, dreigen te bezwijken onder de druk. Bij Leerlingenbelang VSO zijn in korte tijd al ruim vijfhonderd klachten binnengekomen over het gebrek aan versoepelingen in verband met corona. ‘Het is al zo’n stressvolle periode’, zegt vso-leerling Marthijn vandaag tegen RTLNieuws.  ‘De minister laat ons nu in de steek.’

Een groot deel van de leerlingen die dit jaar staatsexamen doen kan geen gebruik maken van extra versoepelingen. Ondanks de corona-crisis. Dit in tegenstelling tot leerlingen uit het reguliere onderwijs. Bij Leerlingenbelang VSO – een nieuwe belangenorganisatie voor en door leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs – zijn hier de afgelopen weken 532 klachten binnengekomen. Volgens voorzitter Elijah Delsink – tevens ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme – kampen veel leerlingen met zware depressies en grote onzekerheid over het verloop van hun examens.

In totaal zijn er naar schatting 4000 vso-leerlingen die dit jaar staatsexamen doen. Daarnaast zijn er ook nog thuiszitters en leerlingen uit het volwassenenonderwijs (Vavo) die staatsexamen doen. Volgende maand, in juli, hebben veel van deze examenkandidaten nog mondelinge toetsen.

Moties aangenomen

De Tweede Kamer nam eerder twee moties aan (van Paul van Meenen, D66) waarin staat dat óók staatsexamen-kandidaten recht hebben op versoepelingen in verband met de coronacrisis. Bij deze twee moties gaat het specifiek om leerlingen die dit jaar zogeheten deelcertificaten halen, maar nog niet opgaan voor het (hele) diploma. Volgens de moties moeten deze leerlingen de kans krijgen om twee examens opnieuw te kunnen doen bij onvoldoende resultaat. Daarnaast moeten zij één onvoldoende kunnen wegstrepen, net als andere examenleerlingen.

Tot nu heeft demissionair minister Arie Slob (ChristenUnie) deze moties naast zich neergelegd omdat ze volgens hem onuitvoerbaar zijn. Zo is het volgens Slob praktisch gezien onmogelijk om nu nog herkansingen te organiseren voor staatsexamen-kandidaten die op gaan voor deelcertificaten. LBVSO heeft vorig schooljaar al voor de huidige situatie – die zich toen ook al voordeed – gewaarschuwd. Het ministerie is gevraagd om de herkansingen in elk geval dit schooljaar wél tijdig te regelen.

Nu veel VSO-leerlingen dreigen te bezwijken, wil LBVSO dat Slob staatsexamenkandidaten (die opgaan voor deelcertificaten) alsnog tegenmoet komt. Bijvoorbeeld door bij de normering rekening te houden met de problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis. ‘De rek is eruit’, zegt Delsink. ‘Ingrijpen is nu echt nodig!’

Door onze redactie

Sluiten
Word nu lid!