Home Nieuws 11 Tips voor een autismevriendelijke vakantie
30 juni 202111 Tips voor een autismevriendelijke vakantie

Het is weer bijna zomervakantie. Zo’n lange vakantie kan zorgen voor de nodige uitdagingen, want het wegvallen van een vaste dag-structuur en een andere omgeving kunnen voor de nodige overprikkeling zorgen. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Deze tips zijn vooral gericht op ouders, die een kind met autisme hebben, maar zijn ook de moeite waard om te lezen als jezelf autisme hebt.

 

1. Maak een aangepast vakantieschema

Werkt een duidelijk dagschema doorgaans goed? Houd dan zoveel als mogelijk is een vaste planning aan. Vul het aan met leuke activiteiten die je wil gaan doen en die haalbaar zijn. Ben jij of is je kind snel overprikkeld. Ga dan niet iedere dag de deur uit, maar plan kleine activiteiten thuis of op je vakantie-adres in. Bijvoorbeeld: laat je kind bijvoorbeeld eens wat later naar bed gaan dan normaal, eet eens voor de televisie en bekijk een leuke familiefilm of breid de normale game/computertijd uit. Ook dat kan net dat extra vakantiegevoel geven.

2.Haal een frisse neus

Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk. Breng daarom elke dag minimaal één uur buiten door. Ga het bos in en maak een lange wandeling. De leukste wandelroutes in Nederland vind je op de site van Natuurmonumenten. Geocaching is ook heel populair zowel bij kinderen als bij volwassenen. Je download een app en gaat op zoek naar een cache. Ook leuk: met de Pokemon Go app op stap.

Ben je op je vakantie-adres? Kijk dan of je ergens kanoën of varen. Dat zijn fijne prikkelarme activiteiten en toch lekker buiten. Wil je wel iets leuks doen met je kind, maar is iedere dag erop uit gaan echt teveel voor je kind. Kies er dan voor om thuis te blijven en doe iets leuks buitenshuis in de tuin. Laat je kind in de tuin een hut bouwen, kliederen met zand en water of een stoepkrijttekening maken.

3. Doe leuke dingen

Om verveling en lamlendigheid te voorkomen is het belangrijk om regelmatig iets leuks te ondernemen. Dat hoeft helemaal niks duurs, prikkelrijks of ingewikkelds te zijn. Doe activiteiten waar jij of waar je kind blij van wordt. Dit hoeft zeker niet iedere dag, want dat kan voor teveel overprikkeling zorgen.

  • Ga wandelen in een park of natuurgebied in de buurt.
  • Bezoek een (openlucht)museum. Die zijn vaak lekker ruim opgezet en daardoor niet zo prikkelrijk. Bijvoorbeeld: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn, het Afrika Museum en Museumpark Heilig Land Stichting in Berg en Dal, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. (Een aantal musea en pretparken accepteert de NVA Autipas. Hiermee kan je mogelijk korting krijgen, bijvoorbeeld voor eventuele begeleider. Ook mag je soms de drukke rij overslaan). Bestel hier je Autipas 
  • Naar de bioscoop gaan is ook altijd leuk. Heb je geen zin in zo’n mega bios? Ga dan eens naar een kleine bioscoop in de buurt.
  • Ga wandelen op een blote voeten pad. Je vind hier alle paden in Nederland en België.
  • Klimmen in een klimbos kan ook een prikkelarme activiteit zijn.
  • Ga lunchen bij een prikkelarm restaurant/strandtent. Dit vinden vooral tieners leuke uitjes.

4. Vul vrije tijd in

Je kunt je kind niet de hele dag bezighouden. Het zal zich tijdens de vakantie ook regelmatig zelf moeten vermaken. Veel kinderen met autisme vinden het echter heel moeilijk hoe om te gaan met ‘niet ingevulde tijd’. Leidt dit ook bij jouw kind tot problemen? Overweeg dan om belangrijke momenten van de dag in een schema te zetten. Mogelijk helpt dit je kind om het overzicht te bewaren en voorkomt dit “hang- en/of kliergedrag”.

Ook kan jij je kind helpen met het kiezen van een activiteit. Noem wat voorbeelden, zoals in de speeltuin spelen, het lezen/bekijken van een (prenten-)boek of het spelen met bouwmaterialen als Lego of houten blokken. Laat het bijvoorbeeld kiezen uit maximaal drie activiteiten. Is dit ook te moeilijk? Laat deze drie activiteiten dan rouleren. Kijk hier voor nog meer tips.

5. Zorg voor voldoende wi-fi

Het ergste wat vooral jongeren kan overkomen, is een slechte wi-fi-verbinding op de camping of vakantiehuisje. Begint je kind overprikkeld te raken? Dan kalmeer je jouw puber vast als ‘ie net als thuis, met zijn of haar vrienden online kan gamen. Zorg dus voor een ruime wi-fi bundel, zodat je overal bereik hebt. Dit kan veel rust brengen, zodat er daarna weer ruimte is om activiteiten te ondernemen. Het kan wel belangrijk zijn om hier van te voren duidelijke afspraken over te maken met je kind.

6. Bereid je voor op een nieuwe omgeving

Op vakantie gaan betekent naar een nieuwe omgeving gaan. Een plek, die je niet kent en dat zorgt voor onduidelijkheid. Bereid je kind daarom voor op deze eventuele nieuwe, tijdelijke, verblijfplaats. Bekijk vooraf alvast de foto’s en de plattegrond op de website van de camping of vakantiehuisje en wat er in de directe omgeving allemaal te doen is. Wat ook kan helpen is op Youtube filmpjes te bekijken van mensen, die al eerder op jullie vakantie-adres zijn geweest.

Ben je nog op zoek naar een prikkelarm vakantiepark. Op deze website staan 10 prikkelarme vakantieparken voor je op een rijtje.

7. Naar het buitenland? Check de coronaregels!

We kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Toch kan de situatie in deze landen per dag weer veranderen. Laat je niet verrassen en houdt deze website goed in de gaten voor de laatste informatie. 

Raak jij of je kind overprikkeld van lange wachtrijen op Schiphol? Dit kan je vermijden door een groene keycord aan te vragen. Hier lees je hoe je dit kan doen.

8. Zorg regelmatig voor een rustmoment.

Mogelijk heeft jouw zoon of dochter na een drukke activiteit ook weer tijd nodig om te ‘ontprikkelen’. Overleg van te voren met je kind wat je kind hierin nodig heeft. Wil jouw kind graag even alleen zijn? Richt een speciale rustplek in – bijvoorbeeld een plekje achter de bank in de woonkamer of maak de eigen tijdelijke slaapkamer knus, zodat jouw kind zich even kan terugtrekken en tot rust kan komen.

9. Blijf relaxed.

Het is vakantie, probeer de sfeer daarom goed te houden en gun jezelf en je kind rust. Stel geen onnodig hoge eisen – die worden straks (op school) waarschijnlijk weer volop gesteld. Probeer ook zelf te ontspannen door rustmomenten voor jezelf te nemen. Daarvan word je kind ook rustig, want het lukt jou dan veel beter om je geduld te bewaren in lastige situaties. Lukt dit even niet, doe dan bijvoorbeeld deze eenvoudige ontspanningsoefeningen. 

10. Schakel hulptroepen in.

Eerlijk is eerlijk, soms bieden simpele ontspanningsoefeningen geen soelaas meer. Voel je dat je het (even) niet meer aankan? Aarzel dan niet om hulptroepen in te schakelen. Vraag bijvoorbeeld aan familie of bekenden of ze een keer iets met je kind willen ondernemen. Of laat ze bij jou thuis oppassen zodat jij er zelf even op uit kan, met of zonder partner. Zo kan je jezelf weer een beetje opladen.

11. Kijk vooral naar je eigen gezin.

Tot slot: staar je niet blind op tips (zoals dit lijstje) of op hoe anderen en andere gezinnen hun vakantie doorbrengen. Op vakantie gaan, klinkt heel leuk. Maar als jullie gezamenlijke familie-uitjes steevast uitlopen op een drama, ga dan alleen met je kind op stap. Of neem juist je andere kinderen mee op pad, terwijl je partner (of iemand anders) thuis iets rustigs gaat doen met je kind. Waar het om gaat, is dat jij en je kind in deze periode zoveel mogelijk kan ontspannen.

Geniet van een prikkelarme vakantie!

Door onze redactie

Sluiten
Word nu lid!