Home Nieuws Prikkels op de priklocaties
18 juni 2021 - Mogelijkheden om apart te zitten verschillen per locatiePrikkels op de priklocaties

Wie zich laat vaccineren, moet na de inenting voor de zekerheid 15 minuten blijven wachten. EHBO’ers houden dan in de gaten of het goed met je gaat. Van onze leden krijgen we regelmatig de vraag of het mogelijk is om in een aparte ruimte te zitten. Teveel prikkels, terwijl de vaccinatie zelf al spannend genoeg is!

Vaccinaties vinden meestal plaats in grote sporthallen. Veel locaties hebben één centrale ruimte voor nazorg. Een individuele behandeling is helaas afhankelijk van de welwillendheid op locatie van de aanwezige medewerkers.

Online of telefonisch

Als je online een afspraak maakt, kun je kiezen uit drie opties: drie locaties en tijdstippen. Als je telefonisch een afspraak maakt, heb je iets meer invloed op de keuze voor een locatie of tijd. Over het algemeen geldt: hoe groter de stad, hoe groter de locatie. In de kleine plaatsen is het niet zo massaal, dus dat is een voordeel. Ook is het rond etenstijd doorgaans rustiger dan overdag.

Ernaar vragen kan uiteraard altijd, maar een passende behandeling kan helaas niet overal. Eén troost: er zijn ruim voldoende medewerkers die je helpen en die je de weg wijzen.

Eén van hen is NVA-vrijwilliger René Roosen. ,,Laatst kwam hier iemand met een begeleider. Hij liet zijn Autipas zien, waarop ik als antwoord die van mij toonde. Bij ons in de prikstraat in Zierikzee is wél een aparte afdeling waar mensen eventueel kunnen zitten. De prikkers vertellen ook vooraf stapsgewijs precies wat ze gaan doen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.”

Als je veel last hebt van het geluid, kun je natuurlijk altijd een geluiddempende koptelefoon of eigen muziek met oortjes meenemen. Bij het maken van de afspraak kun je aangeven dat je een begeleider wil meenemen. En als je er écht heel erg tegenop ziet, kun je alsnog vragen om bij je huisarts te worden gevaccineerd.

Autipas

In dergelijke situaties kan het helpen om je Autipas te laten zien, zodat mensen weten dat je autisme hebt. De Autipas is net zo groot als een creditcard. Op het bijgeleverde hoesje kun je aankruisen hoe autisme zich bij jou uit. Of je bijvoorbeeld wel of juist niet wilt worden aangeraakt. Nog geen Autipas? Kijk dan eens op https://www.autisme.nl/producten/autipas/

 

 

Sluiten
Word nu lid!