Home Nieuws Gamen voor autisme awareness
26 maart 2021 - Inzamelingsactie voor het AutismeFondsGamen voor autisme awareness

Vandaag vrijdag 2 april, Wereld Autisme Dag, vindt er een charity livestream plaats op www.twitch.tv/dynasty_nl. Het eerste event voor de Autism Awareness Stream is een 1v1 League-toernooi! We beginnen vrijdag om 13:00 en het duurt tot ongeveer 16:40. Iedereen mag meedoen, maar er zijn maar 64 plekken, dus wees er snel bij!  Schrijf je in via: dynasty.lanergy.eu/c591/Autism-Aw

E-sporter en professioneel gamer Silas de Jong speelt League of Legends in het team van Dynasty en heeft autisme. Een paar maanden geleden besloot hij dat bekend te maken.

,,Ik heb heel lang niet verteld dat ik autisme heb. Toen dacht ik: ‘waarom zou ik dat verbergen?’ Nu kan ik meer mezelf zijn. Als ik een keer per ongeluk iets onhandigs zeg, weten mensen nu waar het vandaan komt”, vertelt Silas (19).

Vooral sociale gelegenheden en onverwachte gebeurtenissen zijn een uitdaging voor Silas. ,,Ik moet weten wat me te wachten staat. Als ik ergens voor het eerst heen ga, neem ik mijn vader mee.” In zijn omgeving was zijn onthulling geen groot issue.

Opmerkingen

,,Op twitch zitten duizenden kijkers. Daar noemen mensen elkaar heel snel sperg, een afkorting voor Asperger. Dat vind ik storend! Niet iedereen die iets raars zegt, heeft Asperger. En niet iedereen met Asperger zegt rare dingen. Ik wil dat dit soort opmerkingen niet meer worden gemaakt. In mijn omgeving is dat nu gelukkig minder.”

De oproep van Silas helpt. Hij is namelijk niet zomaar een gamer. Hij is Challenger in League of Legends en staat in de ranking op plek 180 van Europa. In zijn team is hij midlane speler. ,,Mijn droom is om verder te gaan met gamen”, vertelt hij.

Dynasty Silas

Silas is e-sporter bij Dynasty

Topsportbegeleiding

Hij zit in het eerste jaar van de opleiding Social Work en krijgt op school topsportbegeleiding. ,,Per periode sla ik één vak over, waardoor ik er langer over doe. Maar zo kan ik mijn opleiding combineren met het gamen.”

Tijdens het game-seizoen speelt Silas ruim 12 uur per week wedstrijden met zijn team. ,,Rond finales is dat 25 uur per week. Daarnaast train ik ook veel alleen, dat voelt soms wel een beetje als werk. Alles bij elkaar kom je dan op zeker 40 uur per week. Maar ik kom ook nog wel eens buiten hoor! Normaal gesproken ga ik ook twee keer per week naar de sportschool. Toen ik begon, zat ik vaak tot 3 uur ’s nachts te gamen. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. Bij Dynasty word je goed begeleid, niet alleen door een sportcoach, maar ook door een mental coach.”

Charity livestream

Op 2 april, Wereld Autisme Dag, organiseert Dynasty een Autism Awareness Day, met onder meer een 1 vs 1 toernooi, een showmatch tegen een Belgisch topteam én een duostream met iemand die namens de NVA komt vertellen over autisme. Tijdens de livestream wordt geld ingezameld voor het AutismeFonds, dat daarmee een Minecraft server opzet voor jongeren met autisme. Ook organiseert het AutismeFonds prikkelarme uitjes voor jongeren met autisme.

Kijk voor meer info over het programma op https://dynastyesports.nl/autisme

 

Sluiten
Word nu lid!