Home Nieuws Scholier met autisme onthult ‘misstanden’ anti-vaxxers
3 februari 2020 - Staatssecretaris Blokhuis is 'diep onder de indruk' Scholier met autisme onthult ‘misstanden’ anti-vaxxers

Tijdens het schrijven van zijn profielwerkstuk over vaccinaties ontdekte de 16-jarige Amsterdamse havo-scholier Elijah (klassiek autisme) ‘kwalijke zaken’ over de anti-vaccinatiebeweging. Onlangs verraste hij staatssecretaris Blokhuis van VWS met zijn bevindingen. Blokhuis: ‘Ik pak deze signalen serieus op!’

Vorige week overhandigde Elijah zijn onderzoeksrapport – ‘een spin-off van mijn profielwerkstuk’  aan Blokhuis. Die zette vervolgens deze tweet online:

‘De 16-jarige Elijah ging met mij in gesprek over zijn onderzoek naar homeopathische middelen die als vaccin worden gebruikt. Diep onder de indruk van de informatie die hij heeft verzameld en de misstanden die hij daarmee aan het licht brengt. Ik pak deze signalen serieus op!’

‘Blokhuis vertelde mij op het ministerie dat ik echt een beerput heb opengetrokken’, zegt Elijah over de telefoon. ‘En dat dit onderwerp prioriteit heeft voor het huidige kabinet.’

De 16-jarige havo-scholier van een Amsterdamse school voor voortgezet speciaal onderwijs kwam de vermeende misstanden tegen tijdens het schrijven van zijn profielwerkstuk Vaccineren slim of ongezond? Hij besloot er een apart rapport van te maken voor het ministerie van VWS. Dit rapport ligt inmiddels ook bij organisaties als Defence for Children en de Kinderombudsman.

Boos

Al jaren ergert de scholier zich aan de anti-vaccinatiebeweging, zegt hij. ‘Ik voel mij als persoon met autisme door hen persoonlijk aangevallen. Zij beweren niet alleen dat je van vaccinaties autisme kunt krijgen, wat natuurlijk flauwekul is, maar zien autisme bovendien als het laatste dat je je kind toewenst.  Dat maakt mij ontzettend boos.’

Elijah sprak bewust met zowel voor- als tegenstanders van vaccineren. ‘Ik wilde zo objectief mogelijk onderzoek doen, daarom sprak ik behalve met artsen, wetenschappers en het RIVM óók met antroposofen, homeopaten, prikangst-ouders en met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. Ik benaderde ze heel netjes, gooide vooraf al mijn vooroordelen uit het raam en stelde open vragen. Op een gegeven moment versprak een homeopatische arts zich toen het ging om het homeopatische alternatief voor een vaccin, de zogeheten homeopathische profylaxe. En zo begon mijn onderzoek. Daarbij kwam ik nog veel meer misstanden op het spoor.’

Onderschat

Elijah vermoedt dat de arts ‘onvoorzichtig’ was omdat hij iemand met autisme voor zich had. ‘Hij dacht vast dat ik er vanwege mijn autisme toch niks mee zou doen. Ik werd door de anti-vaccinatiebeweging namelijk voortdurend onderschat. Autisme is in hun ogen toch zoiets als idiotie. Ook probeerden ze mij in sommige gevallen producten en behandelingen aan te smeren waarmee ik zogenaamd van mijn autisme zou kunnen genezen en een rijker leven zou krijgen. Ik had hierin echt zelf een keuze, zo zeiden ze.’ 

De website van het televisieprogramma De monitor publiceert de komende tijd delen uit het rapport van Elijah. 

Door onze redacteur Julie Wevers

Sluiten
Word nu lid!