Home Nieuws Kamer wil af van onnodige rijbewijskeuringen
20 december 2019 - Kamerdebat over CBRKamer wil af van onnodige rijbewijskeuringen

Mensen met een stabiele ziekte hoeven zich, als het aan de Tweede Kamer ligt, niet meer telkens medisch te laten keuren bij het verlengen van hun rijbewijs. De kamer roept minister Cora van Nieuwenhuijzen op om een einde te maken aan deze onnodige keuringen.

Nu moeten mensen die genezen zijn van een ziekte of die een aandoening hebben die niet verandert, zoals autisme, zich steeds opnieuw laten keuren. Zo’n herkeuring kost een hoop tijd en geld. ,,Het is veel eerlijker wanneer je deze kosten, die steeds verder oplopen, voor mensen kunt besparen”, zei CDA-Kamerlid Wytske Postma donderdagavond tijdens het kamerdebat over het CBR. ,,Het is niet uit te leggen dat iemand steeds moet terugkomen, zonder dat er iets is veranderd aan de kwaal.”

Stelselherziening

De VVD diende een voorstel in voor stelselherziening bij het CBR. Het rapport daarover moet voor de zomer 2020 klaar zijn. De stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid (SWOV) doet onderzoek naar deze stelselherziening. De Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft het SWOV in contact gebracht met onafhankelijke wetenschappers op het gebied van autisme.

Het PVV-voorstel om een plan van aanpak te maken voor het CBR om structurele problemen op te lossen, vond eveneens bijval. Ook dit rapport moet voor de zomer 2020 klaar zijn.

Gezondheidsraad

De VVD vroeg verder om betere managementcijfers van het CBR. De minister beloofde dat vanaf januari 2020 voortaan ook managementcijfers bekend worden gemaakt over de medische keuringen. Deze staan nu nog niet in de maandelijkse rapportages.

D66 vroeg aandacht voor een betere bereikbaarheid van het CBR (langere openingstijden, betere telefonische bereikbaarheid). Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft toegezegd al deze moties te zullen uitvoeren.

Overigens spraken diverse Kamerleden, onder wie Schonis (D66) en Laçin (SP) hun afkeuring uit dat het rapport over de medische keuringen van de Gezondheidsraad nog niet klaar was, terwijl dit wel was toegezegd. Dit wordt nu in januari verwacht.