Home Nieuws Psychostimulantia in het verkeer binnenkort ook toegestaan voor mensen met autisme
7 november 2019 - Ministerie neemt advies Gezondheidsraad overPsychostimulantia in het verkeer binnenkort ook toegestaan voor mensen met autisme

Psychostimulantia zullen binnenkort – onder voorwaarden – ook worden toegestaan in het verkeer voor mensen met een autisme-diagnose. Dit meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur vandaag op zijn website.

Onlangs adviseerde de Gezondheidsraad om het gebruik van psychostimulantia zoals methylfenidaat in het verkeer onder voorwaarden óók toe te staan voor mensen met een autisme-diagnose. Dit advies staat in het rapport Herziening eisen rijgeschiktheid bij gebruik geneesmiddelen.

‘We nemen dit advies over en passen de regels binnen enkele weken aan’, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag op de website van Nieuwsuur.

ADHD-symptomen

Op dit moment mogen mensen met (alleen) een autisme-diagnose geen psychostimulantia gebruiken in het verkeer, ook niet als zij veel bijkomende ADHD-symptomen hebben. Dit is wettelijk vastgelegd in de Regeling eisen geschiktheid 2000. Gebruikers met sommige andere diagnoses, zoals ADHD, mogen dit wel – op voorwaarde dat zij geen last (meer) hebben van bijwerkingen die hun rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. 

Veel mensen met autisme hebben ook kenmerken van ADHD. Regelmatig zelfs zoveel dat zij ook in aanmerking komen voor een bijkomende ADHD-diagnose. Tot de komst van de DSM5 in 2013 mochten psychiaters en psychologen echter niet beide diagnoses vaststellen bij één persoon.

Dexamfetamine

Volgens de Gezondheidsraad zouden voortaan de adviezen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) moeten worden opgevolgd als het gaat om psychostimulantia en rijvaardigheid, ongeacht de indicatie.  De KNMP heeft deze middelen ingedeeld in de relatief lichte categorieën 1 en 2 – medicijnen. Gebruikers van middelen uit deze twee categorieën zijn in principe rijgeschikt. Voorwaarde is wel dat zij geen bijwerkingen (meer) ervaren die een gevaar kunnen opleveren in het verkeer.

Bij amfetamine en dexamfetamine moet de gebruiker daarnaast in elk geval drie dagen wachten voordat hij of zij weer deelneemt aan het verkeer. Bovendien is bij deze middelen nog altijd de drugswet van toepassing, los van het advies van de Gezondheidsraad. Het gebruik van amfetamine en dexamfetamine in het verkeer kan worden aangetoond door middel van de nieuwe speekseltest die de verkeerspolitie sinds 2017 gebruikt. De KNMP pleit voor een wetswijziging zodat medicinaal gebruik van amfetamine en dexamfetamine in het verkeer niet langer strafbaar is.

Door onze redacteur Julie Wevers