Home Nieuws Ina van Berckelaer-Onnes opgenomen in de Eregalerij Canon Sociaal Werk
1 augustus 2019 - 'Mijn hart ligt echt bij autisme' Ina van Berckelaer-Onnes opgenomen in de Eregalerij Canon Sociaal Werk
Ina van Berckelaer-Onnes

De NVA heeft emeritus-hoogleraar orthopedagogiek Ina van Berckelaer-Onnes ‘geadopteerd’ in de Eregalerij van de Canon Sociaal Werk. NVA-erelid Van Berckelaer-Onnes heeft veel betekend voor de Nederlandse autismegemeenschap. 

 

In de Eregalerij van de digitale Canon Sociaal Werk staan mensen die het verschil hebben gemaakt op sociaal gebied. NVA-erelid Ina van Berckelaer-Onnes (1942) zet zich al decennialang in om de hulp aan mensen met autisme en hun naasten te verbeteren. Om die reden heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme haar plek ‘geadopteerd’ in de Eregalerij. Daar staat zij tussen andere sociale ‘helden’ zoals Hilda Verwey-Jonker en majoor Bosshardt. 

‘Ik ben zeer vereerd’, zegt Van Berckelaer-Onnes in een reactie. ‘Mijn hart ligt echt bij autisme. Ik heb mijn werk als zorgverlener en wetenschappelijk onderzoeker jarenlang met heel veel plezier gedaan. En dat doe ik nog altijd.’

Ina van Berckelaer-Onnes is orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog. Van 1967 tot en met 2007 werkte zij voor de Universiteit Leiden. Vanaf 1991 als Leids hoogleraar orthopedagogiek met als leeropdracht: kinderen met ontwikkelingsstoornissen, in het bijzonder autisme.

Richtlijn Autismespectrumstoornissen

Van Berckelaer-Onnes is nog altijd zeer actief. Zo is zij onder meer betrokken bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE), het Landelijk Netwerk Autisme Jonge Kind, jeugdhulpinstelling Youz, het Female Autism Network of the Netherlands (FANN) en het ZonMw-project De Sensatie van een Goed Leven. Ook geeft zij voorlichting over autisme aan jeugdartsen. Van Berckelaer-Onnes was mede-opsteller van de Richtlijn Autismespectrumstoornissen – Signalering, begeleiding en toeleiding naar diagnostiek uit 2015. 

Van Berckelaer-Onnes was ook jarenlang nauw betrokken bij de NVA, onder andere als redactielid van het ledenblad Engagement met Autisme (nu Autisme Magazine) en als lid van de Wetenschappelijke Commissie. In 2007 werd zij NVA-erelid.

Gesnik

Belangstelling voor autisme kreeg Van Berckelaer-Onnes tijdens haar stage in de jaren 60 van de vorige eeuw bij het Medisch Opvoedkundig Bureau in Leiden. ‘Dat was een soort voorloper van de huidige GGZ’, aldus Van Berckelaer-Onnes in een interview in Autisme Magazine. ‘De eerste dag werd ik door een kinderpsychiater achter een one way screen geplaatst. Terwijl ik observeerde hoe hij een meisje met autisme behandelde, hoorde ik in de verte het gesnik van de moeder die in de wachtkamer zat.’
Tijdens de nabespreking vroeg ze de psychiater: ‘Wat doet u eigenlijk voor die moeder?’ Van Berckelaer-Onnes: ‘Dat vond hij duidelijk een vréselijke vraag. Geagiteerd zei hij: ‘Ik ben kinderpsychiater dus ik richt mij alleen op het kind.’ Op dat moment besloot ik dat ik als pedagoog op zou komen voor ouders van kinderen met autisme.’

 

Ken je de bijzondere Canon Autisme Nederland al? Die werd in 2018 gelanceerd op initiatief van Ina van Berckelaar-Onnes. Lees hier het interview met haar over deze Canon in Autisme Magazine.

Lees hier een interview uit 2017 met Van Berckelaer-Onnes uit Autisme Magazine.

Door onze redacteur Julie Wevers

Sluiten
Word nu lid!