Home Nieuws 3 opleidingen, 16 beroepen & 28 werkgevers
5 maart 2019 - Autisme en Werk3 opleidingen, 16 beroepen & 28 werkgevers

Het werkzame leven van Vrieda (65) verliep problematisch maar zij begreep nooit waarom. Totdat zij vorige jaar de diagnose autisme kreeg. In haar blog voor de NVA blikt zij terug.

Vrieda (pseudoniem, staat voor ‘vriendelijke dame’) liep tijdens haar werkzame leven keer op keer vast op de werkvloer. In totaal probeerde zij 16 verschillende beroepen bij 28 verschillende werkgevers. 

‘In al deze werksituaties moest ik mijzelf in allerlei bochten wringen om mee te kunnen komen en niet teveel op te vallen’, aldus Vrieda in haar maart-blog voor de Nederlandse Vereniging voor Autisme. ‘Dat hield ik nooit langer vol dan een jaar of twee, daarna was ik zo overprikkeld en ontmoedigd dat ik maar weer op zoek ging naar iets nieuws. Of ik werd ontslagen.’

Beroepskeuzetesten UWV

Talenten had Vrieda genoeg, maar ze kwamen zelden tot hun recht. Elke keer gebeurde er weer iets waardoor zij vastliep op de werkvloer. ‘Nooit kwam iemand op het idee dat het wel eens aan autisme zou kunnen liggen’, schrijft Vrieda. ‘Ook niet tijdens de ettelijke beroepskeuzetesten en gesprekken bij het UWV.’ Pas in 2018 werd bij de inmiddels gepensioneerde Vrieda autisme vastgesteld.

Op dit moment werkt Vrieda met veel plezier als vrijwilliger bij een ouderencentrum. ‘Het is heerlijk om niet meer vroeg op te hoeven en niet meer met een steen in mijn maag met duizenden anderen in de file te staan of in overvolle treinen. Geen leidinggevenden meer, geen collega’s bij wie ik geen aansluiting vind, geen deadlines, geen plankenkoorts voorafgaand aan een les. Ongemakkelijke sociale situaties kan ik nu vermijden en ik kan veel meer mijn eigen keuzes maken. En ik heb zoveel vrije tijd als ik wil en nodig heb.’

Lees hier haar hele blog. 

De komende maanden zal Vrieda meerdere blogs schrijven voor autisme.nl 

 

Sluiten
Word nu lid!