Home Nieuws Aantal thuiszitters is wéér gestegen
16 februari 2019 - Minister Slob is 'ontevreden' over nieuwe cijfersAantal thuiszitters is wéér gestegen
Arie Slob

Het aantal thuiszitters blijft stijgen. De NVA en Balans vinden dit onacceptabel. ‘De vraag wat een leerling écht nodig heeft moet eindelijk centraal komen te staan’, zegt woordvoerder Joli Luijckx.

 

 

Uit recente cijfers blijkt dat het aantal thuiszitters vorig schooljaar wederom is gestegen, met 267. In het hele schooljaar 2017-2018 zaten in totaal 4479 jongeren langer dan drie maanden thuis. Dat waren er in 2016-2017 nog 4212.

Minister Arie Slob (ChristenUnie) voor basis- en voortgezet onderwijs liet gisteren weten ‘ontevreden’ te zijn over de aanhoudende stijging van het aantal thuiszitters. Hij kondigde nieuwe maatregelen aan. Zo komt er in iedere regio een ‘regisseur’ die knopen kan doorhakken als een leerling langere tijd niet naar school gaat. Dit kan een voorzitter van een samenwerkingsverband zijn, maar ook een gemeente-ambtenaar.

Doorzettingsmacht

‘De Nederlandse Vereniging voor Autisme en Balans delen al jaren de zorgen van de minister om het aantal thuiszitters’, zegt woordvoerder Joli Luijckx. ‘Wij hopen dat de regisseurs die nu worden aangesteld volledige doorzettingsmacht krijgen. Zodat de vraag wat een kind écht nodig heeft centraal komt te staan. En niet, zoals nu vaak het geval is, wie wat gaat betalen en of de beste oplossing wel uitvoerbaar is. Wij blijven de maatregelen van de minister volgen en hopen dat zij ervoor gaan zorgen dat het aantal thuiszitters nu daadwerkelijk afneemt.’

Precies een jaar geleden trok minister Slob in een brief aan de Tweede Kamer ook al aan de bel omdat het aantal thuiszitters niet afnam terwijl het aantal vrijstellingen bleef stijgen. Hij noemde dit toen ‘onacceptabel’.

Thuiszitterspact

Nu blijkt dat het aantal thuiszitters sindsdien wederom is gestegen. Dit is opmerkelijk gezien de doelstellingen van het in 2016 gesloten landelijk Thuiszitterspact tussen drie ministeries (Onderwijs, Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de PO- en VO-raad. Volgens dit pact mag er in 2020 geen enkele leerling langer dan drie maanden thuiszitten.

Geschat wordt dat eenderde van de thuiszitters autisme heeft. Het terugdringen van het aantal thuiszitters is één van de belangrijkste doelen van het in 2014 ingevoerde passend onderwijs.

Door onze redacteur Julie Wevers

Sluiten
Word nu lid!