Home Nieuws Van Ark: ‘Het raakt mij echt dat mensen niet open durven te zijn over autisme’
8 februari 2019 - Ontmoeting tussen Tamara van Ark en Thijs van der RolVan Ark: ‘Het raakt mij echt dat mensen niet open durven te zijn over autisme’
Foto: Joris den Blaauwen

‘Het raakt mij echt dat er mensen zijn die er niet voor uit durven te komen dat ze autisme hebben’, zei staatssecretaris Van Ark vandaag tijdens een door de NVA georganiseerde ontmoeting met een werknemer met autisme in Den Haag. 

Vandaag was staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW, VVD) op werkbezoek bij het Centrum Autisme Haaglanden, onderdeel van ggz-instelling Parnassia. Zij sprak hier uitgebreid met werknemer Thijs van der Rol over wat het op de werkvloer betekent als je – zoals Van der Rol – autisme hebt.

Van der Rol is ervaringswerker bij Parnassia en houdt zich onder andere bezig met het ontwikkelen van behandelaanbod voor mensen met autisme en psycho-educatie. Daarnaast begeleidt hij mensen met autisme.

Tijdens het gesprek met Van Ark vertelde Van der Rol onder andere over één van zijn cliënten die voor de gemeente Den Haag werkt. ‘Zoals veel van mijn cliënten durft zij absoluut niet open te zijn over haar autisme en doet zij ontzettend haar best om zich aan te passen. Soms wordt één dag van tevoren haar schema van de komende week helemaal omgegooid. Daar heeft zij heel veel moeite mee maar zij zegt er niks van. Zij is doodsbang voor het oordeel van haar collega’s en haar werkgever.’ 

Van Ark: ‘Dat lijkt mij doodvermoeiend. Het raakt mij echt dat er mensen zijn die er niet voor uit durven te komen dat ze autisme hebben. Dan kom je ’s avonds thuis van je werk en ben je helemaal kapot omdat je je de hele dag anders voor hebt moeten doen dan je  bent. Dat kun je gewoon niet vragen van mensen. Ik vind dit een extra stimulans om te knokken tegen dit stigma.’

Een uitgebreid verslag van de ontmoeting tussen Van der Rol en Van Ark lees je in het volgende nummer van het NVA-ledenblad Autisme Magazine dat eind maart uitkomt!

Door Julie Wevers

Deze ontmoeting is georganiseerd door de NVA in verband met het thema van de Autismeweek 2019 Autisme werkt!

 

 

Sluiten
Word nu lid!