Home Nieuws AH-hoofdkantoor reageert op prikkelarm winkeluur in Brabant
24 september 2018 - Fysieke maatregelen in de winkelAH-hoofdkantoor reageert op prikkelarm winkeluur in Brabant

Als het prikkelvrije winkeluurtje in Sint-Michielsgestel een succes wordt, dan zal Albert Heijn overwegen om het ook bij andere filialen te introduceren. Dat zegt een woordvoerder van het winkelbedrijf.

Dit is de officiële reactie van woordvoerder Pauline van den Brandhof van het Albert Heijn-hoofdkantoor op de invoering op 25 september 2018 van het prikkelvrije winkeluurtje in het Brabantse Sint Michielsgestel:

‘Albert Heijn wil de beste winkel in de buurt zijn. Dat betekent service, volop keuze in kwaliteit en dat de dagelijkse boodschappen betaalbaar zijn. We staan midden in de maatschappij en onze winkels zijn een belangrijke ontmoetingsplek. Met 900 winkels en 100.000 medewerkers hebben we een verantwoordelijkheid en een taak. Dat vraagt om sensitiviteit, betrokkenheid en bereidheid om verder te kijken dan alleen de boodschappenkar. Dicht op de klant, daar gaat het om. Dat zit ‘m enerzijds in klanten verrassen met sterke promoties, leuke spaaracties en beleving in de winkel. 

Maar ook in extra aandacht voor mensen met een beperking, ouderen en het ondersteunen van gezonde initiatieven voor kinderen. Die rol in de buurt is voor iedere winkel anders. De Albert Heijn in St. Michelsgestel introduceert als eerste supermarkt in Nederland het ‘stilte’-uur. Geen bliepende kassa’s, geen muziek en niet bijvullen. De Albert Heijn-winkel in Sint Michielsgestel voert een prikkelarm-winkeluur in voor mensen die het anders moeilijk vinden om boodschappen te doen. 

Het is overigens niet per se alleen voor mensen met een autistische stoornis bedoeld. Het is voor iedereen die last van overprikkeling heeft. Dat kunnen ook mensen met hersenletsel zijn, of mensen met angst- en paniekstoornissen. In de buurt van de winkel in St. Michelsgestel wonen cliënten van Kentalis, een in de buurt gelegen centrum voor doven, doofblinden en mensen die slechthorend zijn. Zij komen onder begeleiding winkelen. We merken dat deze mensen ook last hebben van een drukke winkel. 

Naast de fysieke maatregelen in de winkel (rustige verlichting, muziek uit, geen onnodige geluiden, minder vragen stellen aan de kassa en bij de ingang ligt een plattegrond van de winkel), worden ook de medewerkers getraind hoe om te gaan met mensen met autisme. 

We gaan kijken hoe het prikkelarme-uurtje-winkelen bij deze Albert Heijn bevalt en wat de reacties zijn. Mocht het een succes zijn, dan gaan we bekijken hoe we er landelijk mee verder gaan en of het bij andere winkels ook geïntroduceerd kan worden.’

Door onze redactieDit artikel is gepubliceerd op 24 september 2018

Meer lezen:

‘Momenteel is het bij Albert Heijn prikkelarm uur’Eerste Nederlandse supermarkt voert prikkelarm uur in

Sluiten
Word nu lid!