Home Nieuws Veel vragen rond dood autistische Cyprian Broekhuis
26 mei 2017Veel vragen rond dood autistische Cyprian Broekhuis

Het recherche-onderzoek naar de dood van de 23-jarige Cyprian Broekhuis is onvolledig en niet conform de richtlijnen.

Dat zeggen rechtspsycholoog Peter van Koppen en oud-rechercheur Dick Gosewehr in een uitzending van Zembla van 26 mei 2017.

Cyprian Broekhuis had autisme en leed aan psychoses. Tijdens een gedwongen opname op 8 september 2016 werd hij door de Amsterdamse politie zes keer in zijn buik geschoten. De reden: Cyprian zou een mes hebben getrokken. Na onderzoek van de Rijksrecherche concludeert het Openbaar Ministerie dat de politie heeft gehandeld uit noodweer. De zaak wordt geseponeerd.

Na bestudering van het vertrouwelijke rechercherapport concluderen rechtspsycholoog Peter van Koppen en oud-rechercheur Dick Gosewehr dat het onderzoek naar de dood van Cyprian onvolledig is en bovendien niet is verricht volgens de richtlijnen. Zij vinden bijvoorbeeld dat onvoldoende is onderzocht of de man inderdaad een mes heeft getrokken, zoals de politie beweert. ‘Er zijn dingen in het dossier die je tegenkomt, die op het scenario wijzen dat de schutters een zaklantaarn hebben aangezien voor een mes’, aldus Van Koppen in de Zembla-uitzending van 26 mei. Een bij het drama aanwezige GGZ-verpleegkundige heeft verklaard dat hij een politieagent onmiddellijk na het schieten hoorde roepen: ‘Ik dacht dat hij een mes of een wapen trok’.

Uit het Rechercherapport blijkt dat het mes tijdens het eerste, negen uur durende, onderzoek niet is gevonden. Opmerkelijk genoeg wordt het steekwapen een dag later wel aangetroffen, na een aanwijzing van een betrokken agent. Het ligt dan onder de bank, naast een zaklantaarn. Zowel Van Koppen als Gosewehr zeggen in Zembla dat beide voorwerpen daar later neergelegd kunnen zijn en dat dit onderzocht moet worden.

Verder blijkt uit het onderzoeksrapport dat de bij de gedwongen opname betrokken GGZ-hulpverleners niet door de onafhankelijke Rijksrecherche zijn verhoord maar door de Amsterdamse politie, de werkgever dus van de agenten die hebben geschoten. Dat is tegen de regels. De schutters zelf worden pas twee dagen na het schietincident verhoord, en dus niet binnen vierentwintig uur zoals in de richtlijnen staat.

Via een zogenoemde artikel 12-procedure proberen de ouders van Cyprian op dit moment om alsnog vervolging van de agenten af te dwingen.

Zembla. Zes kogels voor Cyprian. Vrijdag 26 mei a.s. 21:15 uur op NPO2

Sluiten
Word nu lid!