Home Nieuws Nieuwe blog over autismevriendelijkheid
4 oktober 2016Nieuwe blog over autismevriendelijkheid

Vrijdag 7 oktober is het zeven jaar geleden dat het Fonds Psychische Gezondheid het concept autismevriendelijk in Nederland introduceerde. Op deze dag lanceren de tweelingbroers Arie en Frederik Boven een nieuwe blog over dit thema. Hun blog is een voorbeeld van de toenemende bijdrage van autisten zelf aan het debat over autisme: de broers hebben allebei een autismediagnose. 

“Onze blog heet Autismevriendelijk Nederland”, vertelt Frederik, “omdat het onze ‘utopie’ is dat autisten in Nederland evengoed zichzelf kunnen zijn als andere mensen. Dit is een realiseerbaar ideaal, maar vraagt wel van de mensen om ons heen dat zij rekening met ons houden. Dit noemen we autismevriendelijkheid.”  

Op de blog zullen regelmatig nieuwe artikelen rond dit thema verschijnen. “Of het nu gaat over visies op autisme, boeken over autisme, films en series met autistische personages, praktische vragen of belangrijke personen en concepten, telkens kijken we naar de betekenis ervan voor een autismevriendelijk Nederland,” zegt Arie. 

De blog is gericht op autisten en niet-autisten, met veel of weinig achtergrondkennis. Maar alle artikelen gaan over autisme bij volwassenen. Arie licht toe: “Op internet is relatief veel informatie te vinden over autisme bij kinderen, maar voor autisme bij mannen en vrouwen is veel minder aandacht, terwijl die behoefte er wel is. Wat wel beschikbaar is, is vaak alleen in het Engels of in wetenschappelijke artikelen te vinden.”  

De aanleiding voor de website is een promotieonderzoek dat Frederik voorbereidt. Hij licht toe: “In mijn onderzoek kijk ik heel gericht naar de rol van lichamelijkheid bij autisme. Onze blog is een goede aanvulling: daarop kijken we veel breder naar alle aspecten van autisme bij volwassenen.”  

De blog is te volgen via de website www.autismevriendelijknederland.nl of via Facebook www.facebook.nl/autismevriendelijk

Sluiten
Word nu lid!