Home Nieuws Risperidon gevaarlijker dan gedacht
13 juni 2016Risperidon gevaarlijker dan gedacht

Lang stond Risperidon bekend als ‘wondermiddel’ tegen agressie bij kinderen en jongeren met een psychiatrische stoornis. Het was effectief en had nauwelijks bijwerkingen. Maar dit laatste blijkt allesbehalve waar, schrijft het NRC. 

In 2014 slikten 10.000 jongens en 2000 meisjes tussen de 6 en 14 jaar het middel Risperidon. Het middel gold lange tijd als wondermiddel omdat het effectief is bij ernstige agressie. Anders dan de zogeheten ‘eerste generatie antipsychotica’ leek het middel weinig bijwerkingen te hebben. Maar de laatste jaren nemen de zorgen over bijwerkingen toe. 

Jongens hebben bijvoorbeeld een veel groter risico dan gedacht op borstvorming. Dat dat risico bestond, was al langer bekend, maar The Huffington Post onthulde onlangs dat er is geknoeid met het onderzoek naar de bijwerkingen van Risperidon. Het risico op borstvorming bij jongens blijkt twee keer groter dan het onderzoek eerst vermeldde. 

Daarnaast wordt steeds duidelijker dat kinderen en jongeren die antipsychotica slikken, fors zwaarder worden. Dit geldt voor alle antipsychotica, maar bij uitstek voor Risperidon (gemiddeld 6 kilo erbij na 6 maanden). Dit verhoogt hun kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Het effect is enigszins vergelijkbaar ‘met een leven vol hamburgers en weinig lichaamsbeweging,’ legt kinderpsychiater Bram Dierckx (Erasmus MC, Rotterdam) uit in het NRC-artikel. De jonge leeftijd van de gebruikers maakt het risico extra groot. Want hoe jonger iemand dik wordt, des te groter zijn de gezondheidsrisico’s. 

Naar nu blijkt hebben ‘tweede generatie antipsychotica’ dus niet minder bijwerkingen, maar andere, die de gezondheid bedreigen en de levensduur van gebruikers verkorten.

Lees hier het artikel over dit onderwerp in het NRC

 

Sluiten
Word nu lid!