Home Nieuws NVA Autismeweek 2016: alle aandacht voor bewegen en sporten
18 maart 2016NVA Autismeweek 2016: alle aandacht voor bewegen en sporten

Dit jaar organiseert de NVA van 2 tot 9 april voor de 7e keer de Autismeweek. Met deze keer alle aandacht voor sport en bewegen. Ruim de helft van de ongeveer 190.000 mensen met autisme in Nederland heeft naast autisme nog een andere diagnose, zoals depressie, angststoornis of burn-out. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen en sporten daadwerkelijk kan helpen om deze problemen te verminderen.

Bovendien willen we dat Nederland in beweging komt om samen in de wereld van autisme te duiken. Meer begrip en kansen voor mensen met autisme kunnen we alleen voor elkaar krijgen als we hierin samen optrekken. Om landelijke aandacht te krijgen voor onze boodschap, organiseren we van 2 tot 9 april diverse activiteiten in het land.  De kick off is op 2 april – Wereld Autisme Dag – en heeft als ludiek thema: de Blauwe Plons. Op zoveel mogelijk plekken in het land is er een gezamenlijke duik, zoals in het Tikibad in Duinrell, in de Noordzee en in diverse zwembaden. De autismevriendelijkheidsprijzen worden dit jaar uitgereikt aan de meest autismevriendelijke sportcoach en sportvereniging. De winnaars krijgen de prijs op zaterdag 9 april tijdens de Swim Cup Eindhoven in het Pieter van den Hoogenband Zwembad uitgereikt door Marc Evers, paralympisch zwemkampioen 100 meter schoolslag, geboren met een verstandelijke beperking en autisme.

Bewegen is gezond en geeft zelfvertrouwen

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging niet alleen helpt om lichamelijk gezond te blijven, maar ook mentaal. Ons brein werkt nu eenmaal beter als we voldoende bewegen. Uit gegevens van onder andere het Nederlands Autisme Register (NAR) weten we dat mensen met autisme extra kwetsbaar zijn voor stress en negatieve gevoelens. Ruim de helft van de circa 190.000 mensen met autisme heeft naast autisme nog een andere diagnose, zoals depressie, angststoornis of burn-out. Ook sociaal isolement is een probleem: ongeveer de helft van de mensen met autisme heeft nauwelijks vriendschappen met leeftijdgenoten, terwijl de meesten dit wel graag zouden willen. Sporten helpt deze problemen te verminderen en het zelfvertrouwen te vergroten. Een autismevriendelijke sportcoach en sportvereniging maakt voor jong en oud de drempel minder hoog om te gaan sporten. 

NVA Autismeweek activiteiten 2016 op een rij

Donderdag 31 maart: deelname aan de gongceremonie op de beurs in Amsterdam

De gongceremonie staat donderdag 31 maart in het teken staan Wereld Autisme Dag en de NVA  Autismeweek 2016. Met op het podium een afvaardiging namens de NVA, het Autisme Fonds, partners als het Ministerie van VWS, het VSB Fonds en andere betrokkenen. 

Zaterdag 2 april: kick off Autismeweek in combinatie met Auti-Doe-Dag

Op zaterdag 2 april combineren we de start van de NVA Autismeweek 2016 met een Auti-Doe-Dag in Attractiepark Duinrell en het Tikibad in Wassenaar. In de middag om (tijdstip) opent Swanet Woldhuis, directeur van de NVA samen met Marc Evers paralympisch zwemkampioen de Autismeweek met een grote Blauwe Plons. 

De hele week: de NVA toert zichtbaar door het land

In de Autismeweek toert de NVA door Nederland in een klassieke blauwwitte Volkswagen bus. We bezoeken diverse evenementen in de regio’s en willen zoveel mogelijk leden werven en informatie verspreiden over de NVA.

 

Zaterdag 9 april: uitreiking Autisme Vriendelijkheidsprijzen 2016

De prijzen wordt dit jaar uitgereikt door onze ambassadeur én paralympisch zwemkampioen Marc Evers. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 9 april tijdens de Swim Cup Eindhoven in het Pieter van den Hoogenband Zwembad.

 

Autismeweek.nl

Van 2 tot en met 9 april worden ook veel(regionale evenementen georganiseerd, zowel door de NVA als door tientallen andere organisaties. Via de website http://www.autismeweek.nl.biedt  de NVA vanaf 17 maart een overzicht van alle activiteiten.

 

Over de NVA

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) geeft mensen met autisme en hun naasten een stem en zorgt dat zij gehoord worden. De NVA is dé organisatie in Nederland die vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten bouwt aan een autismevriendelijke maatschappij; een maatschappij waarin mensen met autisme optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn.

Sluiten
Word nu lid!