Home Agenda Thema-avond verslavingsproblematiek bij autisme – AIC De Kempen locatie Reusel de Mierden
Thema-avond verslavingsproblematiek bij autisme – AIC De Kempen locatie Reusel de Mierden
13 december 202319:00 - 21:30
Noord-BrabantGemeentehuis Reusel Kerkplein 3 5541 KB Reusel

Wanneer spreek je van een verslaving en wat zijn de signalen? Wat gebeurt er met het brein als je verslaafd bent? Wat is de functie van het gebruik van middelen bij een verslaving? Welke manier van aanpak werkt bij autisme i.c.m. verslaving?

Mensen met autisme hebben een verhoogde kans op verslavingsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat verslavingsproblematiek bij hen maar liefst twee keer zoveel voorkomt als bij mensen zonder autisme. Alcohol- en cannabisgebruik komen het meeste voor, maar ook ander verslavend gedrag, zoals gokken, gamen, internet- en koopverslaving, komt geregeld voor.

Een reden voor de verhoogde kans kan zijn dat mensen met autisme meer stress ervaren. Overprikkeling, onbegrip, afwijzing, het anders zijn levert veel spanning, frustratie en verdriet op. Middelengebruik, gamen of gokken kunnen dan een functie krijgen om anders met de ervaren stress om te gaan. Hoewel dit in eerste instantie lijkt te werken, levert het op termijn juist extra problemen en stress op.

Gastsprekers zijn Marc Bosma en Johan van Zanten, beide GZ-behandelaren bij Novadic-Kentron. Zij delen sinds 2008 hun belangstelling voor de vraag hoe mensen met autisme en een verslavingsprobleem passend ondersteund kunnen worden bij het versterken van grip op hun leven. Hun ervaringen in de dagelijkse praktijk in combinatie met kennis over effectieve verslavingsbehandeling vormen de basis voor het boek “GRIP: aan de slag met verslaving en stress bij autisme” (Hogrefe
Uitgevers B.V., Amsterdam).

Deze avond is bedoeld voor mensen met autisme en hun naasten die zich zorgen maken over (neiging tot) verslaving. Ook is iedereen welkom die meer over dit onderwerp wil weten of als professional werkt met mensen met autisme.

Over de sprekers

Drs. Marc Bosma is GZ-Psycholoog Programma Dubbel Diagnostiek Novadic-Kentron Vught en Senior beleidsmedewerker Mental Health Caribbean. Hij is programmamanager Autisme binnen Novadic-Kentron en actief binnen CASS18+: Landelijk netwerk van professionele hulpverleners binnen de GGZ dat zich inzet voor verbetering van diagnostiek en behandeling van autisme bij volwassenen in Nederland. Zijn missie is: aansluiten en maatwerk zoeken.

Drs. Johan van Zanten is GZ-psycholoog en regiebehandelaar voor het FACT Regio Eindhoven van Novadic-Kentron Verslavingszorg. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut VGCT. Hij is programmamanager Autisme binnen Novadic- Kentron en actief binnen CASS18+: Landelijk netwerk van professionele hulpverleners binnen de GGZ dat zich inzet voor verbetering van diagnostiek en behandeling van autisme bij volwassenen in Nederland. Zijn missie is: vanuit oprechte nieuwsgierigheid zoeken naar de functie van gebruik en motiveren tot gedragsverandering.

Entreeprijs:
NVA leden gratis, niet-NVA leden 5 euro

Aanmelden via:
https://nva-nb.nl/aanmelden-thema-avond-verslavingsproblematiek-bij-autisme-aic-de-kempen-locatie-reusel-de-mierden-13-december-2023/

Meer info:
www.nva-nb.nl

Sluiten
Word nu lid!