Home Agenda
  Abonneer

  Agenda voor 2019

 • vrijdag
  6
  december
  Inloopochtend AIC Hoofddorp
  6 december 201910:0020 december 201912:00
  Noord-HollandMeerWaarde (Dokter van Dorstenstraat 1) HoofddorpLees meer

  Op vrijdag 6, 13 en 20 december heeft het Autisme Info Centrum Hoofddorp haar inloopochtend. In verband met de Kerstvakantie is er op 27 december en 3 januari geen inloop.  In het nieuwe jaar zijn wij er weer op vrijdag 10 januari.

  Het AIC Hoofddorp kan nog steeds nieuwe vrijwilligers gebruiken. Dus ben je ervaringsdeskundige en wil je met  onze andere vrijwilligers mensen die te maken hebben met autisme een luisterend oor bieden tijdens de inloop, informatie over autisme geven, thema avonden organiseren, enz. Kom een keer langs tijdens de inloop of neem contact op via aichoofddorp@gmail.com voor meer informatie.

 • maandag
  9
  december
  Thema-avond AIC Oldenzaal over bewindvoering
  9 december 201919:30 - 21:30
  OverijsselBibliotheek Oldenzaal (Ganzenmarkt 11) OldenzaalLees meer

  Maandag 9 december is er een thema-avond met Dineke Steenkamp van Steenkamp Bewind, Bureau voor Beschermingsbewind, Mentorschap & Curatele. Zij vertelt over mentorschap, bewindvoering en curatele.

  De themabijeenkomsten is van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. De entree is inclusief 2x koffie/thee voor NVA -en bibliotheekleden € 3,00. Niet leden betalen € 4,00 Aanmelden (zeer gewenst) kan via: nva.oldenzaal@gmail.com of eventueel tel/whatsapp: 06-24129063

 • dinsdag
  10
  december
  Dagcursus Inzicht in Autisme in Haren
  10 december 201910:00 - 15:30
  GroningenDe Mellenshorst, buurthuis Oosterhaar (Waterhuizerweg 36) HarenLees meer

  Op 10 december a.s. geeft autismedeskundige Frans Coolen de cursus ‘Inzicht in autisme’ in De Mellenshorst. Het is een dagcursus voor iedereen die meer wil begrijpen van autisme.

  Autisme zorgt maar al te vaak voor onbegrip. Of dat nu op school, universiteit, op het werk of in het sociale verkeer is. Meestal is dat geen onwil, maar komt het gewoon omdat we niet weten hoe iemand met autisme denkt en functioneert. Bovendien uit het autisme zich bij iedereen weer anders, ondanks de gemeenschappelijk kenmerken.

  Frans Coolen leert familieleden en professionals daarom te kijken naar de persoon met autisme. Naar de kwetsbaarheden, maar zeker ook de mogelijkheden achter de beperking.

  In de cursus gaat de docent in op wat autisme precies is, apart gedrag en probleemgedrag en waarom dat optreedt. Extra aandacht is er voor de communicatie. De cursus is zinvol voor iedereen die in privéleven of werk te maken heeft met autisme: ouders, partners, docenten en hulpverleners. De kosten zijn laagdrempelig.

  Informatie en aanmelden: www.intoautisme.nl.

 • dinsdag
  10
  december
  Dagcursus over autisme in Haren
  10 december 201910:00 - 15:30
  GroningenDe Mellenshorst, buurthuis Oosterhaar, Waterhuizerweg 36, 9753 HS HarenLees meer

  Op 10 december a.s. geeft autismedeskundige Frans Coolen de verdiepingscursus ‘Autisme ervaren en verklaren’ in de Mellenshorst. Het is een dagcursus voor wie al iets over autisme weet maar zich wat meer wil verdiepen in de bijzondere kenmerken ervan.

   

  Autisme zorgt maar al te vaak voor onbegrip. Of dat nu op school, op het werk of in het sociale verkeer is. Meestal is dat geen onwil, maar komt het gewoon omdat we niet weten hoe iemand met autisme denkt en functioneert. Bovendien uit het autisme zich bij iedereen weer anders, ondanks de gemeenschappelijk kenmerken.

  Frans Coolen leert familieleden en professionals daarom goed te kijken naar de persoon met autisme. Naar de kwetsbaarheden, maar zeker ook de mogelijkheden achter de beperking.

   

  Op deze cursusdag gaat Frans Coolen dieper in op de theorieën rond autisme, apart gedrag en probleemgedrag en waarom dat optreedt. Er wordt ook besproken welke invloed de kenmerken van autisme kunnen hebben op de communicatie. De cursus is zinvol voor iedereen die in privéleven of werk te maken heeft met autisme: ouders, partners, leerkrachten en hulpverleners.

   

  Tijd:        van 10:00 uur tot 15:30 uur

  Locatie: De Mellenshorst, buurthuis Oosterhaar, Waterhuizerweg 36, 9753 HS Haren

   

  Voor verdere info & opgeven hier klikken.

 • dinsdag
  10
  december
  Thema-avond Ouderen en Autisme in Eersel
  10 december 201919:00 - 22:00
  Noord-BrabantRecreatiezaal van Oktober in de Kerkenbogten (Gebint 70) EerselLees meer

  Op 10 december organiseren wij een thema-avond in samenwerking met Monica Dozen. Het thema van deze avond is Ouderen en Autisme.

  Over ouderen met autisme is nog niet zoveel bekend. Er is een groep mensen met autisme die grotendeels goed gefunctioneerd hebben, werk, een partner, wellicht een gezin. Pas als er veel dingen veranderen, pensioen, de partner valt weg, en door het ouder worden minder flexibel worden, kunnen er problemen komen.

  Vaak wordt niet onderkend dat het om autisme gaat, en worden er diagnoses gesteld als dementie, depressie, angststoornis, of onverklaarde lichamelijke klachten. Toen de echtgenoot van Matty Doze overleed ontstonden er langzamerhand steeds meer problemen. Haar dochters maakten zich steeds meer zorgen, en uiteindelijk kreeg Matty op 82-jarige leeftijd de diagnose autisme.

  Het proces van puzzelen, wat er met haar aan de hand was, en het zoeken naar een goede woonplek voor haar was een moeizaam en zwaar traject. Twee van haar dochters, Monica en Petra hebben besloten om een documentaire te maken over Matty, en over de zoektocht die zij doormaakten, om zo hun kennis te delen met anderen. Ook een aantal deskundigen op het gebied van ouderen en autisme hebben aan de documentaire meegewerkt.

  Op deze avond is Monica Doze onze gastspreekster. Monica is autismedeskundige, coacht mensen met autisme en verzorgt lezingen en trainingen over autisme gerelateerde onderwerpen zoals: werk, zingeving, ontspanning en vrouwen met autisme. Zij zal de film inleiden en na de film is er gelegenheid tot napraten.

  Behalve voor mensen met autisme en hun familie, is de film uitermate interessant voor zorgverleners in de ouderenzorg. 

  Voor meer informatie over de film en de trailer: www.typischmatty.nl.
  Meld je snel aan voor deze avond >> (Kosten: 5 euro, NVA-leden gratis)

 • dinsdag
  10
  december
  Thema-avond Diagnose autisme bij volwassenen
  10 december 201919:30 - 21:30
  Noord-HollandP-punt (Graan voor Visch 14301) HoofddorpLees meer

  Op dinsdag 10 december organiseren Prezens (GGZ Ingeest), Mantelzorg en Meer (Ouder
  Contactgroep Autisme Haarlemmermeer) en het Autisme Info Centrum Hoofddorp een thema avond 'Diagnose autisme bij volwassenen'.

  Op deze avond zal Pascal van IJzendoorn o.a. vertellen over zijn zoektocht naar de juiste diagnose.
  Emile Metselaar van Prezens/GGZ Ingeest vertelt wat dit betekent voor de familie van iemand die de diagnose heeft gekregen en wat Prezens voor hen kan betekenen. Daarnaast zijn er een medewerker van de Ouder Contactgroep Autisme Haarlemmermeer van Mantelzorg en Meer en vrijwilligers van het Autisme Info Centrum Hoofddorp aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Hieronder volgt alvast een kennismaking met Pascal van IJzendoorn.

  Over Pascal van IJzendoorn
  Al van jongs af aan lukte het mij niet om mee te komen met mijn leeftijdsgenoten. Ik was anders en viel daardoor al snel buiten de groep. Dit was een reden voor verschillende hulpverleners om zich over mijn doen en laten te buigen. Eens waren ze het niet met elkaar waardoor mijn diagnose kaartenbak snel gevuld werd. Totdat ik, op mijn 32e, die ene co-assistent trof die eigenlijk niet twijfelde en al snel met een diagnose kwam die paste bij al mijn klachten: autisme.

  Inmiddels heb ik de afgelopen 6 jaar de autistische wereld aardig ontdekt en mijn leven weer volledig in mijn eigen handen. Maar daar wilde ik het niet bij laten. Te vaak zag ik dat mensen om mij heen met dezelfde problemen vast liepen. Dit motiveerde mij en Ans Ettema om mijn levensverhaal op papier te zetten wat sinds eind maart in boekvorm is uitgebracht. Ik hoop hiermee iemand te bereiken die aan het begin staat van het zoekproces dat ik jaren heb moeten doorlopen en diegene verder kan helpen.

  Ik ben 10 december bij de thema avond om mijn verhaal te vertellen en vragen te beantwoorden. Ik hoop je daar te ontmoeten.

  Aanmelden (geen kosten) kan door een mail te sturen naar aichoofddorp@gmail.com. VOL = VOL.

 • woensdag
  11
  december
  Filmochtend in Eindhoven
  11 december 201909:30 - 11:30
  Noord-BrabantDe Korenaer (Strausslaan 1) EindhovenLees meer

  Het AIC Eindhoven nodigt je van harte uit om op 11 december te komen kijken naar de film 'Het inzicht kwam met de jaren', over de diagnose autisme op latere leeftijd.

  'Het inzicht kwam met de jaren' is een film over Annemiek en Rens, twee oudere mensen met autisme.
  Er is nog weinig bekend over hoe autisme eruitziet wanneer volwassenen ouder worden. Vaak is het in de jaren ervoor niet herkend en volgt de diagnose dus pas op latere leeftijd. De film kan een eye-opener zijn voor mensen die met dezelfde problematiek te maken hebben. Na de film gaan we samen in gesprek.

  Meld je hier aan >>

 • woensdag
  11
  december
  AUTICAFÉ Inloopavond voor mensen met ASS én betrokkenen.
  11 december 201919:30 - 21:30
  Groningengebouw Confiance van Cosis (fusie tussen NOVO en Promens Care), Kochstraat 1-10 9728 KA GroningenLees meer

  Zoek je lotgenoten, kom naar het Auticafé Groningen!

  Heb je een vorm van autisme?
  Elke keer tref je in het Auticafé lotgenoten, die graag met je ervaringen uitwisselen. We horen dat zij zich op hun gemak voelen in de rustige en overzichtelijke sfeer in ons café.

  Heb je een kind of een partner met een vorm van autisme?
  Ook voor jou staan de deuren open! In het Auticafé heb je de gelegenheid om andere ouders/partners te ontmoeten, ervaringen te delen, elkaar te inspireren....

  Zoek je informatie of advies?
  Onze ervaringsdeskundigen/vrijwilligers van het Autisme Infocentrum Groningen zijn aanwezig en willen je graag helpen met informatie of advies.

  Eerstvolgende keer: woensdagavond 11 december 2019.

  Activiteit:            Auticafé
  Locatie:               gebouw Confiance van Cosis (fusie tussen NOVO en Promens Care),
  Kochstraat 1-10    9728 KA Groningen
  Tijd:                     elke tweede woensdag van de maand van 19:30 – 21:30 uur
  m.u.v. de zomervakantie van de scholen
  Contact:              Door hier te klikken of per mail.

 • donderdag
  12
  december
  Dagcursus Inzicht in Autisme in Alkmaar
  12 december 201910:00 - 15:30
  Noord-HollandDe Alkenhorst (de Schelfhoutlaan 4) alkmaarLees meer

  Op 12 december a.s. geeft autismedeskundige Frans Coolen de cursus ‘Inzicht in autisme’ in De Alkenhorst. Het is een dagcursus voor iedereen die meer wil begrijpen van autisme.

  Autisme zorgt maar al te vaak voor onbegrip. Of dat nu op school, universiteit, op het werk of in het sociale verkeer is. Meestal is dat geen onwil, maar komt het gewoon omdat we niet weten hoe iemand met autisme denkt en functioneert. Bovendien uit het autisme zich bij iedereen weer anders, ondanks de gemeenschappelijk kenmerken.

  Frans Coolen leert familieleden en professionals daarom te kijken naar de persoon met autisme. Naar de kwetsbaarheden, maar zeker ook de mogelijkheden achter de beperking.

  In de cursus gaat de docent in op wat autisme precies is, apart gedrag en probleemgedrag en waarom dat optreedt. Extra aandacht is er voor de communicatie. De cursus is zinvol voor iedereen die in privéleven of werk te maken heeft met autisme: ouders, partners, docenten en hulpverleners. De kosten zijn laagdrempelig.

  Informatie en aanmelden: www.intoautisme.nl.

 • donderdag
  12
  december
  Cursus ‘Inzicht in Autisme’ in Alkmaar
  12 december 201910:00 - 15:30
  Noord-HollandDe Alkenhorst (de Schelfhoutlaan 4) AlkmaarLees meer

  Frans Coolen van Into Autisme houdt op donderdag 12 december de eendaagse cursus 'Inzicht in Autisme', bedoeld voor iedereen die basiskennis wil opdoen over wat autisme nu eigenlijk is.

  De cursus duurt van 10.00 tot 15.30 uur, met een lunchpauze van een half uur en met de gelegenheid om na te praten, in De Alkenhorst aan de Schelfhoutlaan 4 te Alkmaar. De kosten voor deze cursus bedragen € 100,- per persoon inclusief lunch (broodjes, koffie/thee). NVA-leden betalen € 80,- met maximaal twee familieleden per lidnummer. Neem contact op voor de prijzen van maatwerkcursussen.

  Voor aanmelden en meer informatie ga je naar www.intoautisme.nl.

 • vrijdag
  13
  december
  Filmochtend over pubers met autisme
  13 december 201909:30 - 11:00
  OverijsselBibliotheek Steenwijk (Meppelerweg 47A)Lees meer

  AIC Steenwijkerland organiseert een filmochtend op vrijdag 13 december. Dan wordt de NVA-film 'Een zinnenprikkelend leven' vertoond, over pubers met autisme.

  Aanmelden kan via aicsteenwijkerland@gmail.com of per whatsapp via 06 - 24129063. De toegang is gratis, lidmaatschap van de NVA wordt op prijs gesteld.

 • zaterdag
  14
  december
  Uit eten bij Proeflokaal Bregje in Breda
  14 december 201918:00 - 21:00
  Noord-BrabantProeflokaal Bregje (Haven 5a) BredaLees meer

  Op 14 december kunnen mensen vanaf 20 jaar met ASS en een normale tot hoge begaafdheid op initiatief van Autopia uit eten bij Proeflokaal Bregje in Breda.

  Verzamelen tussen 17.45 en 18.00 bij het restaurant. De kosten zijn 16,50 voor een 3 gangen menu zonder extra’s en de consumpties zijn ook voor eigen rekening.

  Aanmelden kan t/m 6 december via eric.sperber@surplus.nl of bij Autopia.

 • maandag
  16
  december
  Workshop ‘Mindful Mantelzorgen’ in Hoofddorp
  16 december 201917:30 - 19:30
  Noord-HollandSpaarnepoort 1, HoofddorpLees meer

  Wanneer je zorgt voor iemand met psychische klachten kun je je belast gaan voelen, hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Wat kun je als mantelzorger doen om gezond te blijven?

  Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven zoals bijvoorbeeld, veelvuldig piekeren, spanningsklachten, slaapproblemen.  In deze workshop hebben we aandacht voor de balans van zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Hoe je ook in moeilijke, soms stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen.

  Meld je snel aan via preventie@prezens.nl of via 088-7885015. Vol = vol!

 • maandag
  16
  december
  AIC Breda inloopmoment
  16 december 201919:00 - 21:30
  Noord-BrabantMAGAZIJN076
 • dinsdag
  17
  december
  Cursus Inzicht in Autisme in Leeuwarden
  17 december 201910:00 - 15:30
  FrieslandGereformeerde kerk De Morgenster (Vrijheidsplein 1) LeeuwardenLees meer

  Op 17 december a.s. geeft autismedeskundige Frans Coolen de cursus ‘Inzicht in autisme’ in De Morgenster. Het is een dagcursus voor iedereen die meer wil begrijpen van autisme.

  Autisme zorgt maar al te vaak voor onbegrip. Of dat nu op school, universiteit, op het werk of in het sociale verkeer is. Meestal is dat geen onwil, maar komt het gewoon omdat we niet weten hoe iemand met autisme denkt en functioneert. Bovendien uit het autisme zich bij iedereen weer anders, ondanks de gemeenschappelijk kenmerken.

  Frans Coolen leert familieleden en professionals daarom te kijken naar de persoon met autisme. Naar de kwetsbaarheden, maar zeker ook de mogelijkheden achter de beperking.

  In de cursus gaat de docent in op wat autisme precies is, apart gedrag en probleemgedrag en waarom dat optreedt. Extra aandacht is er voor de communicatie. De cursus is zinvol voor iedereen die in privéleven of werk te maken heeft met autisme: ouders, partners, docenten en hulpverleners. De kosten zijn laagdrempelig.

  Informatie en aanmelden: www.intoautisme.nl.

 • vrijdag
  20
  december
  Scauting: elke 3e vrijdagmiddag inloop in Assen! Eerstvolgende op 20 december a.s.
  20 december 201913:00 - 16:00
  DrentheScauting (Delft 77) in AssenLees meer

  Elke 3e vrijdagmiddag van de maand van 13.00 - 16.00 uur inloopmiddag voor mensen met ASS, naasten en andere betrokkenen.
  Je bent welkom om onder het genot van een kop koffie of thee ervaringen of tips te delen, creatief aan de slag te gaan of gezelschapsspellen te spelen.

  Locatie:  Delft 77, Assen
  Contactpersoon: Lisa Travaille, tel. 0528-745 051

  Meer info op www.scauting.nl

 • vrijdag
  20
  december
  As we Meet ontmoetingsavond in Woerden
  20 december 201919:30 - 22:30
  UtrechtWelzijn Woerden (Jozef Israëlslaan 20A) WoerdenLees meer

  AS we Meet is een initiatief van volwassenen met autisme zelf, ondersteund door het Autisme Info Centrum Woerden. Op vrijdag 20 december heeft As we Meet als activiteit een ontmoetingsavond in Woerden.

  De activiteit staat gepland voor vrijdagavond 20 december 2019 van 19:30 tot 22:30 uur. Deze activiteit vindt plaats bij Welzijn Woerden. Als je komt, wil je dan wat drinken en/of snackjes meenemen, we hebben namelijk geen bar e.d. op locatie.

  Uiteraard mag je via aswemeetwoerden@gmail.com laten weten dat je komt.

 • zaterdag
  21
  december
  PAS Contactdag in Utrecht
  21 december 201913:005 december 201917:00
  UtrechtDanel (Vredenburgkade 11) UtrechtLees meer

  Gezellig en informeel contact met lotgenoten.

  We verzamelen op Utrecht Centraal tussen 12:15 en 12:45 uur (in de stationshal aan de kant van Hoog Catherijne onder lampen/kroonluchter). Of kom zelf naar de locatie: Danel, Vredenburgkade 11, 3511 WC in Utrecht.

  Deelname aan de contactdag kost € 3,00 per persoon voor niet-leden, consumpties op locatie voor eigen rekening. ’s Avonds kan naar keuze in gezelschap met elkaar gegeten worden (kosten voor eigen rekening).

  Voor meer informatie kun je contact opnemen via contactdag.utrecht@pasnederland.nl.

  De PAS contactdagen zijn bedoeld voor volwassen (18+) normaal of hoger begaafde personen met een vorm/diagnose van autisme. Wij verwachten van bezoekers dat zij zelfstandig kunnen deelnemen.