Home Agenda
  Abonneer

  Agenda voor 2019

 • vrijdag
  18
  oktober
  18-26 oktober: Prikkelarm naar Festival de Betovering in Den Haag
  18 oktober 201911:3026 oktober 201914:00
  Zuid-HollandDen HaagLees meer

  Festival de Betovering is het jaarlijkse internationale kunstfestival voor de jeugd (2-12 jaar) dat zich afspeelt in Den Haag op bijna alle podia, in de musea en bibliotheken en op straat. Festival de Betovering wil dat alle kinderen mee kunnen doen. Dus ook kinderen waarvoor bewegen, stilzitten, horen, zien, betalen, prikkels verwerken, of een kunstinstelling bezoeken, niet zo vanzelfsprekend is.

  Wil je graag naar het theater, maar vind je het al snel te druk of kan je prikkels niet goed verwerken? Voel je vrij om je koptelefoon mee te nemen naar het festival. En kom vooral ook eens naar één van onze relax-performances! Daar vind je ook een prikkelarme zone. Dit is een rustige plek waar je je even kunt terugtrekken. Weet je graag wat er gaat gebeuren? Bereid je voor op je bezoek met onze fotoboekjes van het Korzo Thater, Theater Dakota en Theater aan het Spui. Kijk op www.debetovering.nl voor meer informatie over toegankelijkheid, of neem contact op met Anja van den Bos: a.vandenbos@debetovering.nl.

  Relax-performances tijdens De Betovering 2019:

  Manoviva
  5-12 jaar I Theater aan het Spui I ma 21 oktober om 11.30 uur
  Welkom in dit kleine circus met grootse impact! Ontmoet Manin en Manon, twee kleine “Hu-Mains, die je zullen verrassen met hun jongleer- en acrobatieknummers. Hij is jongleur, Hu-main-orkest en vuurspuwer. Zij is koorddanseres en steltenloopster. Wanneer de lichten doven, creëren zij een miniatuurwereld waar alles mogelijk wordt en alles echter is dan de ordinaire werkelijkheid.

  Normalmente o viceversa
  5-12 jaar I Theater aan het Spui I woe 23 oktober om 11.30 uur
  Het Catalaanse Tercio Incluso onderzoekt in deze mini-voorstelling het geheugen van een voorwerp. Welke emoties, situaties en acties heeft een kopje koffie opgeslagen van al die mensen die het kopje hebben aangeraakt?

  Kijk, ik zoek!
  6-12 jaar I Theater Dakota I do 24 oktober om 14.30 uur
  Deze voorstelling vertelt het verhaal over een onbekende wereld in het licht van een overheadprojector. Over een gevlucht jongetje dat in het donker wegsluipt uit een noodopvang, de straat op, rondkijkt, op zoek gaat. Kijk en zie een live geschilderd reuzenprentenboek op papier met veel zang en muziek vanuit de ogen van een vreemdeling.

 • maandag
  21
  oktober
  AIC Breda inloopmoment
  21 oktober 201919:00 - 21:30
  Noord-BrabantMAGAZIJN076
 • maandag
  21
  oktober
  Thema-avond ‘Help, ik ben een autist’ in Eindhoven
  21 oktober 201919:00 - 21:30
  Noord-BrabantDe Korenaer (Strausslaan 1) EindhovenLees meer

  Kom op maandag 21 oktober naar de thema-avond 'Help, ik ben een autist', gebaseerd op het levensverhaal van Pascal van IJzendoorn.

  "Al van jongs af aan lukte het mij niet om mee te komen met mijn leeftijdsgenoten. Ik was anders en viel daardoor al snel buiten de groep. Dit was een reden voor verschillende hulpverleners om zich over mijn doen en laten te buigen. Eens waren ze het niet met elkaar, waardoor mijn diagnosekaartenbak snel gevuld werd. Totdat ik, op mijn 32e, die ene co-assistent trof die eigenlijk niet twijfelde en al snel met een diagnose kwam die paste bij al mijn klachten: autisme."

  "Inmiddels heb ik de afgelopen  zes jaar de autistische wereld aardig ontdekt en mijn leven weer volledig in mijn eigen handen. Maar daar wilde ik het niet bij laten. Te vaak zag ik dat mensen om mij heen met dezelfde problemen vastliepen. Dit motiveerde mij en Ans Ettema om mijn levensverhaal op papier te zetten, dat sinds eind maart in boekvorm is uitgebracht. Ik hoop hiermee iemand te bereiken die aan het begin staat van het zoekproces dat ik jaren heb moeten doorlopen en diegene verder kan helpen."

  "In ons boek: 'Help, ik ben een autist! Ik was het al voordat ik het wist.' vertel ik hoe ik mijn verleden heb ervaren, welke wegen ik heb moeten bewandelen en hoe ik mijzelf nu staande houd in deze maatschappij.  Op maandag 21 oktober ben ik aanwezig bij het AIC in Eindhoven om mijn verhaal te delen, in gesprek te gaan en vooral vragen te beantwoorden. Ik hoop je daar te treffen!"

  Wanneer:
  maandag 21 oktober 2019
  Deuren open om: 19:00
  Aanvang: 19:30
  Eindtijd: 21:30
  Locatie: De Korenaer, Strausslaan 1, 5653 AJ, Eindhoven
  Uiterste inschrijfdatum: 20 oktober, 16.00 uur
  Kosten: leden gratis, niet-leden € 5,-

  Meld je hier aan >>

   

 • dinsdag
  22
  oktober
  Lezing Annelies Spek over vrouwen met autisme
  22 oktober 201919:30 - 21:30
  UtrechtKerk aan het lint (Alendorperweg 103) in VleutenLees meer

  Vanwege de grote belangstelling in mei van dit jaar hebben we Annelies Spek nogmaals bereid gevonden om een lezing over vrouwen met autisme te geven. AIC Utrecht organiseert de lezing dit keer niet in de vertrouwde locatie in buurtcentrum Parkwijk, zodat we zoveel mogelijk mensen de gelegenheid kunnen geven deze lezing bij te wonen. Het adres is wel Vleuten maar de kerk ligt net op de grens met Utrecht dus weet dat u vanuit Utrecht de kerk ook prima met de fiets kunt bereiken.

  Wanneer: Op dinsdagavond 22 oktober 2019
  19.30 tot 21.30 (inloop vanaf 19.00 uur)

  Locatie: Kerk aan het lint
  Alendorperweg 103
  3451 GL Vleuten

  aanmelden:

  • Stuur een mail naar aicutrecht@nvaregio.nl
  • Noteer in het onderwerp de datum van onze thema-avond + "Vrouwen met ASS."
  • Met hoeveel personen u komt
  • of u een particuliere of professionele bezoeker bent
  • (U krijgt een ontvangstbevestiging.)

  Toegangsprijzen:

  5 euro particulier
  10 euro professional (let op! Svp contant en gepast betalen)

  Route en bereikbaarheid:

  Het kerkgebouw is op verschillende manieren goed bereikbaar:
  Er zijn 40 parkeerplekken op eigen terrein. Langs de Alendorperweg is het niet mogelijk om te parkeren. Wel is er een ruime parkeergelegenheid bij het Castellum (Het Zand 36, 3544 NC Utrecht) op 500m/ 6 minuten loopafstand en bij Partou Kinderopvang (Pratumplaats 1, 3454 NA Utrecht) op 750m / 9 minuten loopafstand. Met het OV Treinstation Utrecht Terwijde ligt op 20 minuten lopen van het kerkgebouw. Hiervandaan vertrekt ook een bus. Lijn 4 vertrekt vier keer per uur vanaf dit station. Twee haltes verder uitstappen en vervolgens nog vijf minuten lopen. Vanaf Utrecht Centraal vertrekt ook lijn 4, waarmee de reis ongeveer 22 minuten duurt inclusief de laatste 5 min lopen.

 • woensdag
  23
  oktober
  Thema-ochtend wel of geen diagnose in Eindhoven
  23 oktober 201909:30 - 11:30
  Noord-BrabantDe Korenaer (Strausslaan 1) EindhovenLees meer

  Wat zijn de voor- en nadelen van een diagnose? Is het mijn wens of die van de omgeving? Welke ervaring hebben anderen er mee? Klinken deze vragen bekend, kom dan naar onze thema-ochtend.

  Wanneer: woensdag 23 oktober
  Waar: De Korenaer, Strausslaan 1, 5653 AJ, Eindhoven
  Inloop: 09.30 uur
  Aanvang: 09.45 uur
  Eindtijd: 11.30 uur
  Uiterste inschrijfdatum: 22 oktober, 16.00 uur

  Meld je hier aan >>

 • woensdag
  23
  oktober
  Thema-avond autisme en verslaving in Bergeijk
  23 oktober 201919:00 - 22:00
  Noord-BrabantAquinohuis (Dr. Rauppstraat 52) BergeijkLees meer

  Op 23 oktober organiseert het AIC De Kempen een thema-avond. Deze keer gaat het over autisme en verslaving. Wij nodigen je van harte uit om deze avond bij te wonen.

  Je kunt verslaafd raken aan verschillende zaken, denk aan gokken, alcohol, drugs en gamen. Verslaving is een probleem. Je bent geleidelijk aan verslaafd geraakt, maar je kunt er niet meer vanaf komen. Het begint uit interesse, het begint als hobby, maar beheerst uiteindelijk je leven van alledag. Je komt misschien niet meer toe aan andere activiteiten, zoals school of werk of slapen. Onderzoeken laten zien dat mensen met ASS vaker een verslaving hebben vergeleken met leeftijdsgenoten zonder ASS. Hoe komt dat? Kan je verslaving voorkómen? Hoe kom je van de verslaving af? 

  Op de informatieavond van 23 oktober staat dit onderwerp centraal. Het accent zal liggen op game-verslaving. Het onderwerp wordt ingeleid door Bert van de Meeberg, arts voor verstandelijk gehandicapten. Er zal ruim tijd zijn om vragen te stellen en ervaringen te delen.

  Meld je nu aan >>

 • vrijdag
  25
  oktober
  Lotgenotencontact-ochtend in Tilburg
  25 oktober 201909:00 - 12:15
  Noord-BrabantGebouw van MEE (Kloosterstraat 32) TilburgLees meer

  Het AIC Tilburg nodigt je van harte uit voor een nieuwe lotgenotencontact-ochtend op 25 oktober.

  Het Autisme Informatie Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De kracht van het AIC ligt in het lotgenoten contact, leren en delen van elkaars ervaringen en het zoeken naar de juiste hulp. Bovendien kan men terecht voor informatie en documentatie.

  De lotgenotenochtenden zijn voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun omgeving te maken hebben met autisme. Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

  Deze ochtend vinden er 2 rondes plaats. Je kunt maar aan één ronde deelnemen.
  Meld je hier aan >>

 • vrijdag
  25
  oktober
  Thema-ochtend ‘Autisme en Verslaving’ in Roosendaal
  25 oktober 201909:15 - 11:30
  Noord-BrabantDe Kameleon (Gerard ter Borchstraat 51) RoosendaalLees meer

  Op 25 oktober organiseert AIC Roosendaal een thema-ochtend. Deze ochtend gaan we het hebben over autisme en verslaving.

  Deze ochtend hebben we Roeland van Roosmalen van Novadic Kentron bereid gevonden om hier een interessante lezing te komen geven. Roeland is een senior preventie werker.
  De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  1. -Trends onder jongeren, verleidingen
  -Alcohol
  -Drugs
  -Lachgas
  -Gamen
  -Compulsief telefoon gebruik
  2. -Herkennen/ signaleren van overmatig gebruik
  3. -Hoe bespreken
  4. -Verwijs mogelijkheden N-K (waaronder Kopp/KOV)

  Novadic-Kentron preventie is expert als het gaat om de onderwerpen als alcohol, drugs en gamen.
  Voorkomen is beter dan genezen, maar wat kun je dan als ouder het beste doen? Wat kun je verwachten? Waar moet ik op letten

  Meld je nu aan >>

 • vrijdag
  25
  oktober
  Kom Halloween vieren bij Soosjaal
  25 oktober 201920:00 - 22:30
  UtrechtElsa Hoeve (Bekenlaan 28) WoerdenLees meer

  Net als vorig jaar organiseert Soosjaal een Halloween-avond en gaan we niet zoveel maar toch een beetje griezelen in en rond de boerderij.

  Ewan, Leonie, Liam en Patrick zorgen voor een leuk programma, dus zorg dat je erbij bent. De entree is € 5,-. Je krijgt wat te drinken en iets lekkers.

  Aanmelden kan tot uiterlijk 24 oktober via soosjaal@gmail.com of de WhatsApp-groep. Mailen voor extra informatie mag ook, of bellen met 06-24192250 (Inger) of 06-62696029 (Winny). Graag tot dan!

 • zaterdag
  26
  oktober
  Uit eten bij Avanti met AS we Meet
  26 oktober 201918:00 - 21:00
  UtrechtAvanti Houtoven Pizzeria (Hogewoerd 2) WoerdenLees meer

  Op 26 oktober nodigen we jou uit om samen met ons lekker uit eten te gaan! Kom je ook?

  We gaan uit eten bij Avanti Houtoven Pizzeria in Woerden. Er is gereserveerd om 18:00 uur en daar verzamelen we ook. Vooraf geld overmaken is niet nodig. Alvast kiezen wat je wilt eten? Bekijk dan de menukaart.

  Kom je met de auto? Dan kan je in het centrum parkeren. Uiteraard mag je via de mail aswemeetwoerden@gmail.com laten weten dat je komt. Aan en afmelden is mogelijk t/m donderdag 24 oktober 2019.

 • maandag
  28
  oktober
  Bijeenkomst ‘Sporten verbindt’ in Gorinchem
  28 oktober 201919:00 - 22:00
  Zuid-HollandMerweplein (Merwe Donk 4-6) GorinchemLees meer

  Op 28 oktober slaan verschillende organisaties de handen ineen om trainers, begeleiders en (zorg)professionals te inspireren en informeren over deelnemers die extra aandacht nodig hebben bij het sporten.

  In aanloop naar de Maand van Respect (november) bieden we in deze bijeenkomst trainers en begeleiders tips en tools om iedereen deel te kunnen laten nemen aan hun trainingen. Dit is soms een
  uitdaging, er zijn namelijk altijd deelnemers die  wat extra aandacht vragen. Wil jij weten hoe je
  hier handig mee om kan gaan? Sluit dan aan en ga naar huis met concrete tips die je in kunt zetten om de training, zowel voor jouzelf als de speler, doeltreffend en leuk te houden. Zo kan ook de vereniging bijdragen aan een inclusieve samenleving/vereniging!

  Hoe kunnen we met elkaar zorgen voor inclusief sporten (ieder kan en mag meedoen) want sport
  verbindt – ook voor mensen met een beperking.

  Meer informatie vind je op www.autismenetwerkzhz.nl.

 • dinsdag
  29
  oktober
  Presentatie Autisme en Communicatie door Leander Sevink
  29 oktober 201918:45 - 20:30
  Zuid-HollandWijkcentrum Piet Vink (Laan van Hoornwijck 260) YpernburgLees meer

  Deze presentatie gaat over het maken en opbouwen van contact met jezelf en met de ander in relatie tot autisme.

  Contact behoeft communicatie en communicatie is een ingewikkeld proces. Als we met elkaar communiceren doen we dat met taal en dat bestaat uit; woorden, je stem en lichaamstaal. Taal heeft veel invloed op je beleving: als je woorden verandert, verandert je waarneming van de wereld. Mensen met autisme nemen de taal letterlijk.  Het is belangrijk om bij taal goed te checken of de ander ons begrepen heeft.

  De basis voor deze presentatie is het boek 'Plan B'. Een handreiking voor autisme en communicatie van Marjon Kuipers en Gijs Horvers.

  Je kunt je gratis aanmelden via mantelzorg@kompassie.nl

 • dinsdag
  29
  oktober
  Thema-avond: Autisme? Dat is bij jou helemaal niet te zien!
  29 oktober 201919:30 - 21:30
  OverijsselZorgboerderij De Maargies Hoeve (Kallenkote 19) in KallenkoteLees meer

  AIC Steenwijkerland organiseert op dinsdag 29 oktober een bijeenkomst met als thema: Autisme? Dat is bij jou helemaal niet te zien! Moeder Jolanda Terstappen en haar dochter Annemarie (26) vertellen over autisme in hun leven.

  Tijd: 19.30 tot 21.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. Entree inclusief 2x koffie/thee: NVA/bibliotheekleden € 3,00. Niet leden € 4,00

  Locatie: Zorgboerderij De Maargies Hoeve, Kallenkote19, 8345 HB Kallenkote. Aanmelden, zeer gewenst, via aicsteenwijkerland@gmail.com of tel/whatsapp: 06-24129063

 • donderdag
  31
  oktober
  Presentatie Autisme en Communicatie door Leander Sevink
  31 oktober 201909:45 - 11:30
  Zuid-HollandWijkcentrum Het Oude Raadhuis (Laan Hofrust 4) RijswijkLees meer

  Deze presentatie gaat over het maken en opbouwen van contact met jezelf en met de ander in relatie tot autisme.

  Contact behoeft communicatie en communicatie is een ingewikkeld proces. Als we met elkaar communiceren doen we dat met taal en dat bestaat uit; woorden, je stem en lichaamstaal. Taal heeft veel invloed op je beleving: als je woorden verandert, verandert je waarneming van de wereld. Mensen met autisme nemen de taal letterlijk.  Het is belangrijk om bij taal goed te checken of de ander ons begrepen heeft.

  De basis voor deze presentatie is het boek 'Plan B'. Een handreiking voor autisme en communicatie van Marjon Kuipers en Gijs Horvers.

  Je kunt je gratis aanmelden via klankrijswijk@outlook.com.

 • donderdag
  31
  oktober
  Avond voor jongeren met autisme – ‘Wat is jouw talent?’
  31 oktober 201919:15 - 21:00
  Noord-Holland, UtrechtWijkcentrum Lopes Dias (Lopes Diaslaan 213) in HilversumLees meer

  Heeft u een zoon of dochter tussen de 14 en 19 jaar met een vorm van autisme en woont u in Hilversum of omgeving? Dan is deze avond voor hen!

  Vaak genoeg hoor je wat verkeerd gaat of waar je niet goed in bent, toch? Nou, wij willen nu eens kijken waar je WEL goed in bent en wat jouw talent is. Misschien ook wel juist door het autisme. Tijdens deze avond gaan we het daar samen over hebben, niet alleen luisteren maar ook doen. Uiteraard is er ook tijd om iets met elkaar te drinken en te chillen. Ben jij erbij? Geef je dan snel op, want vol = vol!

  Meer weten?
  Deze jongerenavond is een initiatief van het AIC Hilversum, onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme in samenwerking met jongerencoach Gigi Dingler.
  Het AIC organiseert activiteiten voor mensen met autisme of hun naaste omgeving. Volg ons op Facebook en meld je aan via: aic.hetgooi@gmail.com.

  Voor ouders is er een kopje koffie en gelegenheid tot onderling contact.

 • vrijdag
  1
  november
  AIC De Kempen locatie Eersel inloopmoment
  1 november 201909:30 - 11:30
  Noord-BrabantD'n Achterum
 • vrijdag
  1
  november
  AIC Amsterdam viert 10-jarig bestaan!
  1 november 201909:45 - 12:00
  UtrechtAIC Amsterdam, Gebouw Trivium/MEE (Derkinderenstraat 10-18) AmsterdamLees meer

  Het Autisme Info Centrum Amsterdam bestaat 10 jaar! Daar staan we bij stil tijdens een koffieochtend op vrijdag 1 november 2019. Je bent van harte uitgenodigd. Wat is er in de afgelopen tien jaar veranderd op het gebied van autisme? Wat is er verbeterd en wat zijn knelpunten?

  Ook andere Amsterdamse zelforganisaties, belangenorganisaties en organisaties voor lotgenotencontact rond autisme stellen zich deze ochtend voor. Er zal tevens volop gelegenheid zijn om vragen te stellen, in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. Er is een tafel met informatie en boeken ter inzage.
  Mensen met autisme en hun naasten, oud-vrijwilligers van het AIC, vrijwilligers en professionals van andere organisaties, iedereen die persoonlijk of professioneel betrokken is bij autisme, is van harte welkom.
  Hopelijk tot 1 november!

  Ontvangst: 9:45 uur
  Start programma: 10:00 uur
  Einde ochtend: rond 12:00 uur
  De toegang is gratis. Koffie, thee en taart staan klaar. Aanmelden graag via aicamsterdam@hotmail.com.

 • woensdag
  6
  november
  Thema-avond Davis-methode in Tilburg
  6 november 201919:30 - 21:30
  Noord-BrabantGebouw van MEE (Kloosterstraat 32) TilburgLees meer

  Op 6 november organiseert AIC Tilburg een thema-avond over de David-methode, een aangepaste benadering voor mensen met autisme. We nodigen je hierbij van harte uit voor deze avond!

  Inge Meijer werkt met deze methode in praktijk Saisi in Breda. Ze verzorgde in mei de avond over beelddenken en autisme. De Davis-methode ziet de verwarring die in je ontstaat omdat je de wereld niet goed begrijpt als vertrekpunt. Door de training kunnen diep van binnen veranderingen ontstaan.

  Het Davis-programma kent ook een aangepaste benadering voor mensen met autisme.
  Vaak is hulpverlening meer gericht op wat aan de buitenkant zichtbaar is zoals het aanbieden van structuur en het aanleren van sociaal wenselijk gedrag. De Davis-methode richt zich meer op veranderen van de binnenkant. Bedoeling is het ik-gevoel te versterken en je meer inzicht in de werking van de wereld om je heen te geven en dat kan meer zelfstandigheid en meer rust geven.

  Meld je hier aan >>

  Kosten: 2 euro per persoon. Parkeren kan achter het gebouw van MEE (beperkt aantal plaatsen). Indien vol dan is er een parkeergarage bij het Louis Bouwmeesterplein (achter de schouwburg).

 • woensdag
  6
  november
  Autismecafé Zwolle
  6 november 201920:00 - 22:00
  OverijsselOoster-schelde (Pannenkoekendijk 10) in ZwolleLees meer

  Op woensdag 6 november 2019 is er van 20:00 - 22:00 uur (inloop vanaf 19:30) weer een Autismecafé in Ooster-schelde aan de Pannenkoekendijk 10 in Zwolle. Het onderwerp is nog niet bekend.

   

 • woensdag
  6
  november
  Mannen en vrouwen met autisme: verschillen en overeenkomsten
  6 november 201920:00 - 21:45
  Noord-Holland, UtrechtAIC Hilversum (Snelliuslaan 10) HilversumLees meer

  Op woensdagavond 6 november organiseert het AIC een themabijeenkomst Relatie en Autisme - de verschillen de overeenkomsten.

  Helen is een vrouw met ASS. Haar partner Geert een man met ASS. Ondanks de gelijke diagnose bevinden zij zich op verschillende plekken in het Autismespectrum. Tijdens een avondvullende presentatie reflecteren zij op persoonlijke ervaringen tijdens verschillende fasen van hun leven: vriendschappen en relaties maar ook hun talenten en beperkingen. In combinatie met bestaande theorieën en cijfers hopen zij een allround beeld te geven waar zowel andere mensen met ASS alsmede hun partners, naasten en professionele begeleiders iets van opsteken.

  Aanmelden:
  • Stuur e-mail naar: aic.hetgooi@gmail.com
  • Vermeld uw voor en achternaam, woonplaats
  • Vermeld in de mail met hoeveel personen u wilt komen
  • Vermeld of lid bent van de NVA

 • donderdag
  7
  november
  Thema-avond ‘Hoe sluit ik aan bij kinderen met autisme’ in Amersfoort
  7 november 201920:00 - 22:00
  UtrechtBuurtcentrum Het Klokhuis (Weberstraat 2) AmersfoortLees meer

  Het Autisme Informatie Centrum Amersfoort organiseert met medewerking van Ontdek Autisme een informatieavond met een lezing in het thema 'Hoe sluit ik aan bij kinderen met Autisme'.

  De lezing zal worden gegeven door Jasper Kok- Roosjen van Ontdek Autisme in samenwerking met een ervaringsdeskundige. Er wordt een vertaalslag gemaakt naar de praktijk, waarbij het accent ligt op moeilijke gezinssituaties. Een gedeelte van de avond zal interactief zijn. De balansmeter en inhoud van de uitgedeelde readers  van Ontdek Autisme komen daarbij aan de orde.

  Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, plaatsing is op volgorde van aanmelding. U ontvangt een bevestiging. Ouders van kinderen met ASS hebben voorrang, daarna professionals en andere belangstellenden. De avond is gratis, een bijdrage van bijvoorbeeld € 3,00 voor koffie en thee wordt op prijs gesteld.

  U kunt zich aanmelden via ons mailadres: aic_amersfoort7november2019@outlook.com. Let hierbij op het volgende

  • Zet in het onderwerp van de mail de datum van de thema-avond;
  • Vermeld uw voor en achternaam en eventueel organisatie.;
  • Vermeld in de mail met hoeveel personen u wilt komen.
 • zaterdag
  9
  november
  Infodag ICT-opleiding en baanbemiddeling
  9 november 201913:00 - 15:30
  UtrechtITVitae (Daam Fockemalaan 22) AmersfoortLees meer

  Stichting ITvitae Learning organiseert zaterdag 9 november een Infodag voor jongeren met hoogfunctionerend autisme die zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs en belangstelling hebben voor ICT. ITvitae verzorgt speciaal voor deze doelgroep ICT-opleidingen inclusief baanbemiddeling, ongeacht hun vooropleiding.

  Op de Infodag horen de deelnemers meer over de ICT-opleidingsprogramma’s, de visie van ITvitae op
  autisme, mogelijke werkgevers en kan men in gesprek gaan met studenten die een van de vier ICT-
  specialisaties volgen of al aan het werk zijn. De ITvitae Infodag vindt plaats op zaterdag 9 november
  in het voormalige Eemklooster in Amersfoort van 13:00 – 15:30 uur. Belangstellenden mogen met
  hun ouders of andere begeleiding komen en dienen zich vooraf aan te melden.

  Duurzaam werk
  Meer dan de helft van de ITvitae studenten is in het reguliere onderwijs met meer dan één opleiding gestart, maar zagen geen mogelijkheid om hun studie succesvol af te ronden, terwijl ze veelal over een bovengemiddeld IQ beschikken. ITvitae toont andere resultaten. Ruim 90% van de deelnemers rondt het opleidingstraject succesvol af en is duurzaam aan het werk als ICT-professional. ITvitae focust op het talent van haar deelnemers. De studenten worden in kleine lesgroepen (10-12) opgeleid tot ICT-professional. Gedurende de opleiding, werkervaringsplaats en detacheringsperiode worden de deelnemers gecoacht. ITvitae leidt haar studenten, variërend in de leeftijd 16 – 35 jaar, op tot Software Developer, Cyber Security Specialist, Data Science Professional en Software Test Engineer. De opleidingsprogramma’s zijn ontwikkeld met gerenommeerde ICT-organisaties en afgestemd op de actuele behoefte van de arbeidsmarkt.

 • dinsdag
  12
  november
  Inloopmiddag en filmavond voor volwassenen met autisme in Harlingen
  12 november 201915:00 - 21:30
  FrieslandNieuw Zuid (Prinses Irenestraat 2) HarlingenLees meer

  Op dinsdag 12 november organiseert het AIC Harlingen een inloopmiddag voor volwassenen met autisme. Diezelfde avond is er een filmavond waarop u kunt kijken naar de film 'My name is Kahn'.

  De inloopmiddag begint om 15.00 uur en eindigt om 16.30 uur. De film start om 19.30 uur.

 • donderdag
  14
  november
  Filmavond in Bergen op Zoom
  14 november 201919:00 - 21:00
  Noord-BrabantGertrudishof Recreatiezaal (Goudenbloemstraat 2) Bergen op ZoomLees meer

  Op 14 november organiseert het AIC een thema-avond. Deze avond vertonen wij de NVA film 'Het inzicht kwam met de jaren'.

  'Het inzicht kwam met de jaren' is een film over Annemiek en Rens, twee oudere mensen met autisme.
  Er is nog weinig bekend over hoe autisme eruitziet wanneer volwassenen ouder worden. Vaak is het in de jaren ervoor niet herkend en volgt de diagnose dus pas op latere leeftijd. De film kan een eye-opener zijn voor mensen die met dezelfde problematiek te maken hebben.

  Deze avond is bedoeld voor iedereen, die in haar of zijn dagelijkse leven of werk te maken heeft met autisme. Na deze film gaan we verder praten over deze film.

  Meld je hier aan >>

 • zondag
  17
  november
  Clinic Freerunnen voor kinderen met autisme
  17 november 201913:0017 oktober 201914:30
  Zuid-HollandJump Academy (Zuidlarenstraat 57) Den HaagLees meer

  Op zondag 17 november organiseert NVA Den Haag een clinic Freerunnen voor kinderen van 10-16 jaar met ASS.

  Freerunnen is een sport waarbij het de bedoeling is om over obstakels te klauteren en om van het ene obstakel naar het andere te springen. Tijdens de clinic zal er vooral aandacht zijn voor het leren van een aantal basistechnieken. Het mooie van freerunnen is dat iedereen de sport in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau kan beoefenen.

  De clinic zal gegeven worden door ervaren trainers bij de JUMP academy, een freerunning school met een eigen trainingshal.

  Graag in sportkleding komen en met schone binnen gympen. Ook is het handig om een bidon met water mee te nemen.

  Meld je hier aan >>

  We hebben maximaal 20 plaatsen. U kunt zich gratis aanmelden via bovenstaande link, of anders via email aic.denhaag1@gmail.com met vermelding van de naam en leeftijd van je kind. Ook voor vragen kun je mailen naar dit adres.

  Tijdens de les is de horeca gelegenheid van Zuid 57 geopend voor ouders die in de buurt willen wachten. Daar zullen ook vrijwilligers aanwezig zijn van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

 • zondag
  17
  november
  Schrijfworkshop ‘Naasten in Kracht’ in Utrecht
  17 november 201913:0030 november 201917:00
  UtrechtPGO Support (Daltonlaan 600) UtrechtLees meer

  Naasten in Kracht organiseert op zaterdag 30 november een schrijfworkshop voor partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

  In de workshop ga je aan de hand van korte opdrachten aan de slag met het schrijven van een kort ervaringsverhaal. Ook leer je tips uit je ervaringen te halen. Je wordt stap voor stap meegenomen. Zo zet je jezelf centraal en geef je je ervaring een plek. Deze workshop, speciaal voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid, helpt daarbij. Sandra Frölich van www.eigenzininzijn.nl  verzorgt de training.

  Kosten: €50,- (indien je bereid bent om je ervaring te delen op Naasten in Kracht ontvang je €25,- retour). Aanmelden: mail naar Rita van Maurik via info@hestia-abc.nl ,of bel naar 06-25035269. Het maximaal aantal deelnemers is 10, dus wees er snel bij!

 • maandag
  18
  november
  Bijeenkomst autisme en kinderwens in Rotterdam
  18 november 201913:00 - 16:00
  Zuid-HollandZipperz Business Center (Olympiaweg 4) RotterdamLees meer

  Deze bijeenkomst is voor mensen met autisme én professionals die mensen met autisme begeleiden/behandelen en daarin te maken krijgen met het vraagstuk van de kinderwens.

  Begin dit jaar is de leidraad 'Autisme en ouderschap' gelanceerd. Deze is gemaakt naar aanleiding
  van een signaal:

  Uit een peiling (PAS, 2016) onder ouders die zelf autisme hebben en hun hulpverleners, kwam naar
  voren dat er behoefte is aan meer informatie rondom het thema (aanstaand) ouderschap. Om deze
  reden is de FANN werkgroep ‘Moederschap en ASS’ aan de slag gegaan met ideeën uitwerken rondom
  deze leidraad.

  Geïnspireerd door deze leidraad 'Autisme en ouderschap' en de zoektocht naar informatie door een
  vrouw met autisme is het idee ontstaan om een netwerkbijeenkomst over autisme en kinderwens te
  organiseren.

  Voor wie is de  bijeenkomst:
  * Mensen met autisme en een kinderwens (of zwanger zijn).
  * Ouders en andere personen in het netwerk rondom persoon met autisme.
  * Reguliere zorg (huisarts, verloskundige, kraamzorg) van toekomstige of zwangere ouders met
  autisme.
  * Professionals die mensen met autisme behandelen/begeleiden met een kinderwens of zwanger zijn.

  Meer informatie vind je op www.autismenetwerkzhz.nl.

 • maandag
  18
  november
  AIC Breda inloopmoment
  18 november 201919:00 - 21:30
  Noord-BrabantMAGAZIJN076
 • woensdag
  20
  november
  Lezing ‘De aanpak bij autisme’ met Colette de Bruin
  20 november 201919:30 - 21:00
  GroningenUMCG Blauwe Zaal (Hanzeplein 1) GroningenLees meer

  Op 20 november geeft Colette de Bruin geeft de jaarlijkse UMCG Blauwe zaal-lezing uit de reeks 'De Aanpak bij Autisme'.

  Colette legt daarbij het accent op het ‘HOE’:

  • Hoe ga je om met iemand met autisme?
  • Wat kun jij doen om de relatie te versterken, veiligheid te bieden en juist ook om zelfstandigheid te vergroten?

  Er is veel te winnen, en daar zijn ouders, (zorg)begeleiders en onderwijsprofessionals hard bij nodig. Hoe al deze relaties rondom de persoon met autisme optimaal kunnen worden ingeschakeld, zal Colette aan de toehoorders proberen over te dragen.

  Colette is grondlegger van de Geef me de 5-methodiek en orthopedagogisch gedragsdeskundige.

  ‘Als je begrijpt wat autisme is, kun je het gedrag dat daaruit volgt plaatsen én er anders mee omgaan. Niemand met autisme gedraagt zich met opzet vervelend. Repeterend gedrag, niet doen wat je vraagt, plotselinge woede-uitbarstingen, niet zelfstandig zijn in taken waarbij dat gezien de leeftijd wel logisch zou zijn, het zijn allemaal signalen. Daarachter schuilt een grote hulpvraag. Als je die herkent als ouder, leerkracht of zorgprofessional, kun je rust en duidelijkheid scheppen en toewerken naar meer zelfstandigheid. Ga terug naar de oorzaak van het gedrag en stem daar je aanpak op af.’

  Deelname is gratis, aanmelding verplicht. U kunt zich via deze link aanmelden (sluiting 17 november 2019). Registratie gebeurt op volgorde van aanmelding. U kunt maximaal 4 personen aanmelden. Na aanmelding krijgt u een automatisch bericht met bevestiging van uw aanmelding. Later krijgt u nog een definitieve bevestiging met informatie over de locatie e.d. Deze laatste is uw toegangsbewijs. Voor vragen kunt u mailen naar nva.lezing@gmail.com.

 • donderdag
  21
  november
  Martine Delfos komt weer naar Woerden
  21 november 201919:30 - 21:30
  UtrechtWoerdenLees meer

  We hebben Martine Delfos weer kunnen vastleggen, en wel voor donderdagavond 21 november, dus houd de datum alvast vrij!

  Martine gaat het in ieder geval hebben over de combinatie autisme en verstandelijke beperking. Die twee gaan volgens Martine namelijk niet samen, zoals ze ook in het artikel van het laatste Autisme Magazine van de NVA toegelicht. Dat past bij haar theorie waar ze al eerder in Woerden over vertelde.

  Kosten bedragen voor NVA-leden niets (lidnummer doorgeven), voor ouders en andere privé-betrokkenen EUR 5,00 per persoon en voor hulpverleners/zorginstanties EUR 10,00 per persoon.

  Aanmelden kan via aanmelden@autismewoerden.nl.

 • vrijdag
  22
  november
  Symposium ‘Autisme inclusief, wat anders?’
  22 november 201909:00 - 13:00
  DrentheDe Kimme (E70) Zuid-LarenLees meer

  Samen willen we bijdragen aan een inclusieve samenleving waarin mensen met autisme op alle levensterreinen tot hun recht kunnen komen.

  We zijn op de goede weg. Maar we zijn er nog niet. Een zaal vol mensen met vele goede ideeën en deskundige sprekers met een originele invalshoek. Dit zou wel eens een hele mooie bijeenkomst kunnen worden. Wij verheugen ons op uw komst.

  Bekijk het programma voor dit symposium >>
  Meld je hier aan >>

 • vrijdag
  22
  november
  Inloopmiddag in Vollenhove
  22 november 201913:30 - 18:00
  OverijsselBibliotheek (Visschersstraat 34) in VollenhoveLees meer

  Op vrijdag 22 november staat Autisme Info Centrum Steenwijkerland met een informatiestand in bibliotheek Vollenhove. Van 13.30 tot 18.00 uur is er gratis inloop.

 • zaterdag
  23
  november
  Schaatsen met AS we Meet in Utrecht
  23 november 201912:00 - 00:00
  UtrechtVechtsebanen (Missisippidreef 151) WoerdenLees meer

  Op zaterdag 23 november gaat As we Meet schaatsen in Utrecht. Ben jij wel in voor een leuke, winterse activiteit? Kom dan ook!

  We verzamelen om 12:00 uur bij het station van Woerden aan de voorzijde (waar de kiosk is). Vervolgens koopt een ieder zijn treinkaartje als dat nodig is en gaan we met de trein naar station Utrecht Centraal. Een treinkaartje retour bij de kaartautomaat kost €7,80 met nog €1,- aan kaartautomaat kosten erbij. Er zijn twee deelnemers die beiden drie treinreizigers mogen meenemen met 40% korting. Vanaf station Utrecht Centraal nemen we bus 3 naar bushalte Franciscusdreef. De kosten van de bus retour zijn €3,48. Daarna is het nog 6 minuten lopen naar De Vechtsebanen. De verwachting is dat we daar rond 12:55 uur aankomen.

  Mocht je op eigen vervoer met de auto naar De Vechtsebanen willen gaan, vul dan in je navigatiesysteem: Missisippidreef 151 in Utrecht in. Er is bij De Vechtsebanen een parkeergarage aanwezig welke €1,25 per uur kost. Hier is het alleen mogelijk om met pin te betalen. Houd er rekening mee dat de groep die met de trein vertrekt rond 12:55 uur aanwezig is.

  De entree voor het schaatsen is €9,50. Er zijn verder gratis kluisjes aanwezig. Als je op de link klikt, dan zie je welke schaatsen er op locatie te huur zijn: https://collard-schaatssport.nl/verhuur  . Meer informatie over de locatie e.d. vind je met deze link: http://www.vechtsebanen.nl/

  Uiteraard mag je via de mail aswemeetwoerden@gmail.com laten weten dat je komt en of je met de groep in Woerden meegaat, of op eigen vervoer. Aan en afmelden is mogelijk t/m donderdag 21 november 2019. 

 • vrijdag
  6
  december
  AIC De Kempen locatie Eersel inloopmoment
  6 december 201909:30 - 11:30
  Noord-BrabantD'n Achterum
 • maandag
  9
  december
  Thema-avond AIC Oldenzaal over bewindvoering
  9 december 201919:30 - 21:30
  OverijsselBibliotheek Oldenzaal (Ganzenmarkt 11) OldenzaalLees meer

  Maandag 9 december is er een thema-avond met Dineke Steenkamp van Budgeteer Twente. Zij vertelt over mentorschap, bewindvoering en curatele.

  De themabijeenkomsten is van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. De entree is inclusief 2x koffie/thee voor NVA -en bibliotheekleden € 3,00. Niet leden betalen € 4,00 Aanmelden (zeer gewenst) kan via: nva.oldenzaal@gmail.com of eventueel tel/whatsapp: 06-24129063

 • vrijdag
  13
  december
  Filmochtend over pubers met autisme
  13 december 201909:30 - 11:00
  OverijsselBibliotheek Steenwijk (Meppelerweg 47A)Lees meer

  AIC Steenwijkerland organiseert een filmochtend op vrijdag 13 december. Dan wordt de NVA-film 'Een zinnenprikkelend leven' vertoond, over pubers met autisme.

  Aanmelden kan via aicsteenwijkerland@gmail.com of per whatsapp via 06 - 24129063. De toegang is gratis, lidmaatschap van de NVA wordt op prijs gesteld.

 • maandag
  16
  december
  AIC Breda inloopmoment
  16 december 201919:00 - 21:30
  Noord-BrabantMAGAZIJN076