Home Agenda
  Abonneer

  Agenda voor 2020

 • maandag
  16
  maart
  CORONA: alle activiteiten UITGESTELD
  16 maart 202009:001 juni 202009:00
  Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-HollandAlle regio's in NederlandLees meer

  In verband met de snelle verspreiding van het coronavirus COVID-19 in Nederland hebben wij besloten om alle NVA-evenementen tot nader order uit te stellen of te annuleren.

  Hiermee geven wij gehoor aan de oproep van de regering en het RIVM om aan 'sociale onthouding' te doen.

 • zaterdag
  30
  mei
  Auti Kafé, voor jongeren met autisme
  30 mei 202020:00 - 23:30
  FrieslandGlinstra State (Freerk Bosgraafstraat 18) in Burgum (tweede verdieping)Lees meer

  In het Auti Kafé wordt regelmatig een avond georganiseerd voor jongeren met autisme (ASS) tussen de 13 en 25 jaar. Gezellig uitgaan om anderen te ontmoeten, te dansen, spelletjes te doen, te kletsen, muziek te luisteren, een drankje te drinken of gewoon te chillen. Bij het Auti Kafé kan dit in een rustige omgeving. Je mág mee doen aan activiteiten, maar het hoeft niet!

  Voor meer informatie en het programma van de avond ga naar www.autikafe.nl

  Of neem contact op met Kirsten Adema op T: 06 20005031 of E: info@autikafe.nl

 • maandag
  1
  juni
  Autisme in de partnerrelatie
  1 juni 202019:30 - 22:00
  FlevolandBouwerskamp 14, EmmeloordLees meer

  Een relatie waarin autisme (of een vermoeden daarvan) een rol speelt bij een of beide partners, verloopt niet altijd vanzelfsprekend makkelijk. Stress, gevoel van eenzaamheid en onbegrip over en weer kunnen veel impact hebben. Snappen waar moeilijkheden vandaan komen helpen je kijken naar mogelijkheden voor het herstellen van een liefdevolle en gelijkwaardige verbinding. Tijdens deze avond zal Karin hierover, uit eigen ervaring, het nodige vertellen en kunnen we met elkaar in gesprek om tips en ervaringen uit te wisselen.
  Spreker is Karin Simonis-Wigbels. Zij is een van de vrijwilligers van het AIC Emmeloord, partner en moeder in een auti-gezin en autismecoach op het gebied van stresshantering en relatiecoaching.

 • dinsdag
  16
  juni
  Thema-avond ‘Autisme en opruimen’
  16 juni 202019:45 - 22:45
  Noord-HollandJuliana van Stolbergschool (Juliana van Stolbergstraat 3) CastricumLees meer

  Op dinsdag 16 juni 2020 behandelen zij het thema Autisme en opruimen, huiswerk en time management met gastspreker Corinne Dekker.

  Stichting Auticafé Kennemerland stelt zich tot doel om ouders, mensen met autisme, mantelzorgers en hulpverleners in Kennemerland met elkaar in contact te brengen, informatie en ervaringen rondom autisme met elkaar te delen, elkaar te adviseren en een luisterend oor te bieden. De stichting wordt geleid door ouders van kinderen met autisme en/of ervaringsdeskundigen die direct of indirect met autisme te maken hebben.

  Meld je hier aan >>

 • zaterdag
  27
  juni
  Auti Kafé, voor jongeren met autisme
  27 juni 202020:0025 juni 202023:30
  FrieslandGlinstra State (Freerk Bosgraafstraat 18) in Burgum (tweede verdieping)Lees meer

  In het Auti Kafé wordt regelmatig een avond georganiseerd voor jongeren met autisme (ASS) tussen de 13 en 25 jaar. Gezellig uitgaan om anderen te ontmoeten, te dansen, spelletjes te doen, te kletsen, muziek te luisteren, een drankje te drinken of gewoon te chillen. Bij het Auti Kafé kan dit in een rustige omgeving. Je mág mee doen aan activiteiten, maar het hoeft niet!

  Voor meer informatie en het programma van de avond ga naar www.autikafe.nl

  Of neem contact op met Kirsten Adema op T: 06 20005031 of E: info@autikafe.nl

 • woensdag
  1
  juli
  Bijeenkomst: mijn partner heeft autisme!?
  1 juli 202019:30 - 21:00
  DrentheSamen Vooruit aan Zuideinde 18a, te MeppelLees meer

  Op woensdag 1 juli 2020 organiseert Astrid Palthe een bijeenkomst voor een ieder die vragen heeft over autisme, die graag tips wil of gewoon in contact wil komen met lotgenoten en praten over hoe het is om samen te leven of te werken met autisme. Dus niet alleen wanneer je partner van bent, maar ook ouder, gezinslid, familielid, collega, leidinggevende, hulpverlener, zorgverlener, docent, etc.

  Tijdens deze middag zal zij haar basiskennis delen over autisme. Dit ook voor diegene die nog maar net in aanraking zijn gekomen met het autisme spectrum. Het is echter de bedoeling dat we in gesprek komen met elkaar, om te delen en van elkaar te leren.

   

  Hoe laat en waar
  Inloop is vanaf 19:15 uur, we starten om 19:30 uur en we ronden af zo rond 21:00 uur.
  Daarna is gelegenheid om nog wat na te praten en vragen te stellen.

   

  De bijeenkomst vindt plaats bij Samen Vooruit aan Zuideinde 18a, te Meppel

   

  Aanmelden
  Graag van te voren aangeven dat je komt. Dan kan daar rekening mee gehouden worden voor wat betreft koffie, thee en de koekjes. Aanmelden doe je door een mail, o.v.v. bijeenkomst 1 juli, te sturen naar: contact@apcoachingtraining.nl

   

  *Om het gesprek ook met elkaar aan te kunnen gaan en een stukje vertrouwen te creëren, zal de groep niet zo groot zijn. Maximaal 6 mensen kunnen zich opgeven. Geef je dus snel op voordat het vol is.*

   

  **Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst**

   

  Meer informatie
  Kijk ook op Astrid's facebookpagina voor meer informatie:
  https://www.facebook.com/pg/apcoaching.training/events/

   

  Over Astrid Palthe...

  Astrid Palthe woont en werkt al meer dan 20 jaar samen met autisme. Zij zet haar expertise in als coach,  trainer en adviseur voor mensen die samenleven en samenwerken met autisme. Autisme wordt vaak als een label gezien, een beperking.
  Zij ziet het echter als een kenmerk van die persoon.
  Het is daarom haar missie om de mensen die met autisme te maken hebben de kennis
  en kunde aan te reiken waardoor zij beter begrijpen wat autisme is en hoe zij (nog) beter kunnen samenleven en samenwerken met autisme.
  Weg met de stress thuis en op het werk. Hoe fijn of prettig zou dat kunnen zijn. Voor zowel degene op het autisme spectrum als de betrokkenen.
  Dit bereikt zij door aandacht, rust en structuur aan te brengen in iemands leven, in de samenwerking. Met tips, lezingen, bijeenkomsten, coaching en training.

 • zaterdag
  5
  september
  NAR-symposium: Muziek als positieve prikkel
  5 september 202010:00 - 15:00
  Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-HollandVrije Universiteit (De Boelelaan 1105) in AmsterdamLees meer

  Op zaterdag 5 september organiseren het Nederlands Autisme Register (NAR) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) het eerste NAR Symposium: Muziek als positieve prikkel.

  Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Iedereen verwerkt prikkels op een andere manier. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. Een prikkel die voor veel mensen juist positief uitpakt is muziek. Diverse sprekers zullen hun ervaring en visie over dit onderwerp met je delen.

  KAARTEN KOPEN

  Het programma:

  • welkom en opening door Rector Magnificus Professor Doctor Vinod Subramaniam.
  • NAR: overzicht van onderzoek naar autisme binnen het NAR
   door Sander Begeer, Tinca Polderman, Ricarda Weiland en Theo Bakker. Na een korte introductie zal je meegenomen worden in de onderzoeken binnen het Nederlands Autisme Register: ‘erfelijkheid en omgevingsinvloed’ en ‘studenten met autisme aan de VU Amsterdam’ en uiteraard het onderzoek over ‘prikkelverwerking’.
  • Ondertekening intentieverklaring
  • Stichting Papageno
   Muziek en prikkels door Aaltje van Zweden en Mathieu Pater. Uit onderzoek blijkt dat muziek positieve effecten heeft op het sociale gedrag en de communicatie van kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. Aaltje van Zweden vertelt over haar praktijkervaringen met muziek en het Papageno Huis. Mathieu Pater vertelt over de resultaten van zijn onderzoek naar het effect van muziektherapie bij kinderen met autisme.
  • Uitreiking HanneMiekeprijs
   door Karol Henke (NVA) en Suzanne Agterberg (Autismepaspoort). Het HanneMiekefonds kent in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme jaarlijks een prijs toe aan een MBO-, HBO-, of WO- student die een afstudeerwerkstuk of -scriptie heeft geschreven waarin autisme centraal staat. Suzanne Agterberg, oud-winnares van deze prijs, zal de HanneMiekeprijs 2020 uitreiken.
  • VU Amsterdam: muziek en de werking op de hersenfuncties
   door Professor Erik Scherder i.s.m. het Van IJzerlooij Ensemble en Robijn Tilanus. Hoogleraar neuropsychologie (VU Amsterdam) Erik Scherder bespreekt de invloed van muziek luisteren, muziek spelen en zingen op verschillende hersenfuncties, ook die functies die kwetsbaar kunnen zijn bij autisme. Hij zal worden begeleid door het Van IJzerlooij Ensemble en pianiste en improvisatiecoach Robijn Tilanus.
  • Afsluiting

  Het symposium wordt om 10:00 uur geopend en zal rond 15:00 uur afgelopen zijn. Inloop is mogelijk vanaf 09:00 uur. De prijs is inclusief lunch. Kijk voor meer informatie op : www.autisme.nl of www.autismeweek.nl