Home Actueel Congres & themadagen NVA AutismeCongres 2019 ParaJourney: film over zwemkampioen Marc Evers

ParaJourney: film over zwemkampioen Marc Evers

 

De korte film ParaJourney gaat over meervoudig paralympisch zwemkampioen Marc Evers (27). Evers – al jaren ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme – is geboren met autisme en een verstandelijke beperking. Volgens de psychiater die hem als peuter onderzocht zou hij nooit kunnen lopen of praten. ‘Ga maar opvang voor hem zoeken’, zo luidde zijn advies aan de ouders.

Vertrouwen

De ouders besloten om dit advies naast zich neer te leggen en hun eigen plan te trekken. Anders dan de psychiater hadden zij er namelijk alle vertrouwen in dat hun zoon zich nog volop zou kunnen ontwikkelen. En dat bleek te kloppen.

Op zijn vierde ging Evers op zwemles, acht jaar later zwom hij al mee met de Nederlands kampioenschappen. In 2012 won Evers goud tijdens de Paralympische Spelen in Londen. Veel gouden en zilveren medailles zouden volgen.

Niet afschrijven

De makers van ParaJourney willen een positieve bijdrage leveren aan het sporten met een beperking. ‘Het gebeurt nog steeds dat mensen met een verstandelijke beperking gewoon worden afgeschreven’, zegt Evers in de film. ‘En dat mag gewoon niet. Wat je ook mankeert, blijf vasthouden aan de dingen die je wél kunt.’

De film ParaJourney is van 11.30 – 11.40 uur te zien in de grote zaal.

https://www.youtube.com/watch?v=hrY1YN6qq7k

Sluiten
Word nu lid!