Home Actueel Congres & themadagen Online NAR-symposium Autisme en beweging Kom in beweging!

Kom in beweging!

Online NAR-symposium 2021 Autisme en beweging

 

Afbeelding van de persoon waar het over gaat in de tekst

Erik Scherder

Erik Scherder, VU-hoogleraar neuropsychologie

De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is een groot voorstander van beweging – een onderwerp waar hij als wetenschapper ook veel onderzoek naar doet. Niet alleen omdat bewegen goed is voor het lichaam, maar ook omdat het duidelijk positieve effecten heeft op je mentale gezondheid.

Juist nu veel mensen als gevolg van de coronacrisis noodgedwongen veel tijd thuis doorbrengen, is het belangrijker dan ooit om in beweging te komen. De mede door Scherder ontwikkelde Ommetjes-app van de Hersenstichting is op dit moment dan ook enorm populair.

Lichaamsbeweging zorgt ook voor betere executieve functies. Die heb je heel vaak nodig, bijvoorbeeld bij het nemen van initiatief, het plannen van je werkzaamheden en het beheersen van je impulsen. Bij mensen met autisme kunnen de executieve functies minder goed of vertraagd zijn ontwikkeld. Tijdens zijn lezing zal Scherder ook ingaan op de effecten van lichamelijke inspanning op mensen met autisme.

Scherder weet wetenschappelijke informatie als geen ander toegankelijk te maken voor een groot publiek.  Dit doet hij dan ook regelmatig, bijvoorbeeld voor televisieprogramma’s. Ook schreef Scherder inmiddels een groot aantal populair-wetenschappelijke boeken, zoals Hart voor je brein (2020) en Singing in the Brain (2017).

Meer informatie over dit symposium en kaarten

Sluiten
Word nu lid!