Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2022 Tekenen in de begeleiding/communicatie

Tekenen in de begeleiding/communicatie

NVA AutismeCongres 2022 Inspiratieworkshop

Wat doe je als je cliënt met autisme blijft hangen in dat ene detail? Of als je kind steeds maar afgeleid is als je hem wat wil uitleggen? Hoe maak je duidelijk wat er allemaal op de planning staat zonder het 10 keer te hoeven herhalen? En hoe zorg je ervoor dat de ander jou beter begrijpt?

Mensen met autisme zijn vaak meer gericht op details, dan op het grotere geheel. Ze hebben hierdoor minder overzicht. En door onder- of overgevoeligheid voor prikkels zijn ze sneller afgeleid en minder flexibel. Dit maakt de communicatie niet altijd makkelijk.

Als begeleider van iemand met autisme loop je hier vast wel eens tegenaan. Of je nu professional bent of ouder. Hoe ga je er dan mee om? Blijf je de dingen eindeloos herhalen? Of probeer je dingen op een andere manier aan te pakken of uit te leggen?

NVA-congres 2022 workshop tekenen

Heb je er al eens aan gedacht om te gaan tekenen?

Door te tekenen in de communicatie geef je mensen met autisme overzicht. Het tekenen geeft ze de tijd om de informatie te verwerken. Ze zien letterlijk waar het over gaat. Zo kunnen ze makkelijker aan de slag! Hoeven ze niet alles te onthouden en hoef jij het niet 10x uit te leggen.

Met tekenen bedoel ik dan eenvoudige tekeningen, om te laten zien wat je bedoelt. En doordat jij tekent, stimuleer je de ander om zelf ook te gaan tekenen.

NVA-congres 2022 workshop tekenen

Wat je gaat ontdekken…

Tijdens deze inspirerende workshop ontdek jij wat de kracht van tekenen is in de begeleiding van mensen met autisme. Hoe tekenen zorgt voor aandacht en rust. Je leert hoe je zelf eenvoudige tekeningen maakt waarmee je kunt laten zien wat er gaat gebeuren of wat je van de ander verwacht. Net als pictogrammen eigenlijk, maar dan aangepast aan de situatie én passend bij de belevingswereld van je kind of cliënt.

De kracht van tekenen moet je ervaren door te doen.

Het wordt dan ook geen alleen maar kijken en luisteren workshop. Nee! Je gaat echt zelf aan de slag. Je gaat een aantal simpele en leuke tekenoefeningen doen, zodat je in een half uur tijd zelf ervaart hoe leuk, simpel en effectief tekenen is! Wij zorgen voor stiften en papier.

Als je uit deze workshop loopt dan weet je waarom tekenen zo goed werkt bij mensen met autisme. En heb je een praktische tool in handen waarmee je direct aan de slag kan in de begeleiding. Zelfs als je nu denkt dat je niet kunt tekenen!

Over Mieke

NVA congres 2022 workshop tekenenDe workshop wordt gegeven door Mieke de Gunst. Als moeder van een zoon met autisme weet ze als geen ander waar je tegenaan loopt in de communicatie als er autisme in het spel is. Haar zoon Hidde is inmiddels 10 jaar en het is nog regelmatig zoeken naar de juiste manier om met hem te communiceren. Wel heeft Mieke ontdekt dat tekenen de communicatie flink verbetert.

Mieke geeft al een aantal jaar training aan professionals die werken met mensen met autisme. Om ze te leren hoe ze tekenen effectief toepassen in de begeleiding van hun cliënten zodat ze elkaar beter te begrijpen en het voor de cliënt makkelijker is zijn aandacht er bij te houden.

In deze inspirerende workshop krijg je de nodige handvatten om de communicatie makkelijker, effectiever én leuker te maken. Stiften en papier zijn aanwezig.

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!