Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2022 Stressregulatie bij ouders van een kind met autisme

Stressregulatie bij ouders van een kind met autisme

NVA AutismeCongres 2022
fotoSpelbrink
Wietske Ester, kinder- en jeugdpsychiater
Sarr Autisme Rotterdam/Youz & Curium-LUMC

Margot Spelbrink, systeemtherapeut NVRG,
Sarr Autisme Rotterdam/Antes, Rotterdam.

Heb je een kind met autisme? Dan word je enorm geconfronteerd met je eigen grenzen. Ouders van kinderen met autisme ervaren vaak meer stress en kunnen soms somber of angstig zijn. Dit kan voor lichamelijke klachten zorgen, zoals buikpijn. Nieuw is dat uit recent onderzoek ook serieuze lichamelijke effecten blijken. Het gaat niet om onschuldige stress, maar om chronische stress die de levensduur verkort. Het immuunsysteem en het maagdarmstelsel zijn verbonden met het stress-systeem en dit hangt weer samen met bloeddruk, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker.

Wietske Ester zal tijdens deze interactieve presentatie onder meer een filmpje laten zien uit de polikliniek waar ze werkt, over een moeder van een kind met autisme. Gelukkig is er wat aan te doen: Margot Spelbrink vertelt over behandelingen voor ouders. Hoe zorg je dat je stress afneemt?

Behandelingen voor ouders

In deze presentatie stellen Wietske Ester en Margot Spelbrink dus de stressregulatie bij ouders van een kind met autisme centraal. Dit doen zij door de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de geestelijke en lichamelijke stress bij ouders met een kind met autisme te delen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk bekend dat moeders met een kind met een autismespectrumstoornis (ASS) een hogere sterfte hebben in vergelijking tot moeders met een kind zonder autisme (Fairthorne, 2014, Dijkstra, 2020). Ook weten we dat ouders van een kind met autisme meer geestelijke en lichamelijke stress ervaren dan ouders van een gemiddeld ontwikkelend kind (Padden, 2017).

Wietske en Margot benoemen de dynamiek in deze gezinnen en bespreken eveneens verschillende behandelopties.

Sluiten
Word nu lid!