Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2022 LBVSO

LBVSO

Het geluid van leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs

foto van geïnterviewdeLeerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) komt op voor de belangen van alle leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso). “Ik merkte dat er altijd over ons werd gesproken, maar nooit met ons”, zegt oprichter en bestuursvoorzitter Elijah Delsink. “LBVSO brengt hier verandering in en zorgt ervoor dat het geluid van vso-leerlingen wordt gehoord.”

Opgericht in maart 2020, is LBVSO inmiddels erkend door het ministerie van Onderwijs. Ook ontvangt de organisatie sinds dit schooljaar subsidie. LBVSO praat nu mee over alle belangrijke onderwerpen, zoals de staatsexamens, passend en inclusief onderwijs, het lerarentekort en de gevolgen van de coronacrisis. Vrijwel dagelijks heeft LBVSO contact met leden van Tweede Kamer, van zeer uiteenlopende partijen.

Het gaat dus goed. Maar voordat dit allemaal geregeld was, moesten Elijah en zijn mede-bestuursleden veel strijd voeren. Nog altijd ervaren zij in het contact met instanties regelmatig onbegrip, onder meer door hun andere manier van communiceren. Tijdens het congres vertelt Elijah hier over. Ook legt hij uit wat LBVSO specifiek doet voor leerlingen met autisme.

Over Elijah

Elijah Delsink is 18 jaar en heeft klassiek autisme en is scholier van een Amsterdamse school voor voortgezet speciaal onderwijs. Hij zit in 5 vwo. Elijah is ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Sluiten
Word nu lid!