Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2022 Ben je autistisch of heb je autisme?

Ben je autistisch of heb je autisme?

Welke term heeft de voorkeur

Binnen de wetenschap, maar vooral in de autismegemeenschap, is momenteel veel aandacht rondom het gebruik van de woorden autisme en autistisch. Wordt de persoon voorop gesteld, bijvoorbeeld ‘persoon met autisme’ of juist de identiteit als eerste zoals, ‘autistisch persoon’? Recent heeft student Riley Buijsman een bachelor Psychologie afgerond en heeft hier onderzoek naar gedaan.

Er is veel discussie rondom het gebruik van van de zogeheten ‘person-first language’ (PFL) ten opzichte van ‘identity-first language’ (IFL) onder volwassenen met autisme. PFL houdt in dat de persoon voorop gesteld wordt in de zin in plaats van het autisme, bijvoorbeeld ‘persoon met autisme.’ Bij IFL is dit andersom, bijvoorbeeld ‘autistisch persoon.’ Vooral in de autismegemeenschap leeft dit onderwerp momenteel.

In dit onderzoek is er vooral gekeken naar de voorkeur onder Nederlandse volwassenen met autisme en of deze voorkeur relatie heeft tot zelfstigma en discriminatie, die iemand ervaart op de werkvloer.

Tijdens het NVA AutismeCongres 2022 gaat Riley over dit onderwerp in gesprek met een aantal gasten tijdens een ronde tafel-gesprek. De gasten hebben zelf autisme of zijn autistisch, net wat hun voorkeur heeft.

 

Sluiten
Word nu lid!