Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2022 AWA over het project Grip op gedrag

AWA over het project Grip op gedrag

Over factoren die een rol spelen bij gedragsproblemen bij ASS

Onbegrepen gedrag is vaak complex. De buitenwereld heeft doorgaans al gauw een oordeel klaar: onacceptabel! Het gedrag wordt veroordeeld zonder te kijken naar waar het vandaan komt. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de binnenwereld? Met andere woorden: wat gaat er schuil achter het zichtbare gedrag?

Voor het project Grip op Gedrag deden de onderzoekers van de Academische Werkplaats Autisme onderzoek naar gedragsproblemen bij jongeren met autisme. Aan deze problemen liggen allerlei interne en externe factoren ten grondslag. Externe factoren zijn bijvoorbeeld onvoldoende kennis en ervaring bij anderen, moeilijkheden om de juiste hulp te vinden en onder- of overschatting van capaciteiten. Acceptatie van de diagnose en zelfinzicht zijn interne factoren. Met emotieregulatie en zelfmanagement kun je leren om je grenzen aan te voelen en overprikkeling te voorkomen.

Gedragsproblemen bij jongeren en jongvolwassenen met autisme hangen dus samen met een complex aan factoren op micro, meso en macro niveau, blijkt uit literatuuronderzoek, focusgroepen en diepte-interviews. Dit complex aan factoren zorgt ervoor dat de doelgroep geregeld tussen wal en schip raakt. Om dit te vermijden is een duurzame, multi-sectorale aanpak nodig. Daartoe worden binnen de Academische Werkplaats Autisme, nauw samenwerkend in interdisciplinaire teams, passende innovaties ontwikkeld.

Praktische voorbeelden en tips

Emma van Daalen gaat in haar voordracht in op factoren die een rol spelen bij gedragsproblemen bij ASS. Daarin is ook ruimte voor voorbeelden van ervaringsdeskundigen en praktische tips. Zij is kinder- en jeugdpsychiater bij Youz Midden Holland en werkt op een algemene polikliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Ze is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van jongeren met autismespectrumstoornissen met daarnaast allerlei problemen, zowel internaliserende als externaliserende problemen.

AWA op NVA-congres 2022

Emma van Daalen

Autisme TV maakte een reportage over het AWA-project Grip op gedrag. Daarin komen onder anderen Kirstin Greaves-Lord en Klaske van der Weide, een moeder van drie zonen met autisme, aan het woord over emotie-regulatie. Annemiek Landlust, gezondheidszorgpsycholoog bij een woonvoorziening voor mensen met autisme, vertelt wat je aan gedragsproblemen kunt doen.

Bekijk deze uitzending

Of lees het artikel dat over dit project verscheen in Autisme Magazine nr. 4 2021

 

 

Sluiten
Word nu lid!