Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2022 Annelies Spek

Annelies Spek

Wat is een autistische burn-out en kan je hiervan herstellen?

AnneliesDe term ‘autistische burn-out’ zal voor veel mensen bekend zijn. Maar wat is een autistische burn-out nu precies en wat weten we over het ontstaan hiervan? Belangrijker nog: wat helpt om te herstellen van een autistische burn-out?

Tijdens deze lezing zal Annelies Spek ingaan op wat we vanuit de wetenschappelijke literatuur en de klinische praktijk weten over dit onderwerp.

Uit cijfers van het Nederlands Autisme Register (NAR) en uit ervaringen van psychologen blijkt dat burn-out bij mensen met autisme vaak voorkomt. Verschillende mensen met autisme gebruiken de term autistische burn-out om te omschrijven hoe ze extreem uitgeput en overprikkeld raken door een opeenstapeling van dagelijkse stressfactoren, al dan niet in combinatie met ingrijpende levensgebeurtenissen. Zij zijn langdurig over hun eigen grenzen gegaan. Veel mensen met autisme geven aan dat zij moeite hebben om te ontspannen waardoor het lastiger is het gevoel van stress weer kwijt te raken en de verstoorde energiebalans te herstellen.

Hier vind je meer informatie over autisme en een burn-out.

Over Annelies

Annelies Spek is hoofd van het Autisme Expertisecentrum en is gepromoveerd op autisme bij volwassenen. Ze geeft regelmatig lezingen en nascholing, is redactielid van het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme en draagt bij aan de ontwikkeling en verbetering van diagnostiek en behandeling voor mensen met autisme.

Sluiten
Word nu lid!