Vrije tijd en hobby’s
Volwassenen vanaf 67 jaarVakantie of vrije tijd is voor de één ’n zegen, voor de ander een regelrecht rampscenario. Want wat nou als je helemaal niet van veranderingen houdt, en dus helemaal niet op vakantie wil? Het buitenland kan je gestolen worden en je eet liever gewoon wat je altijd eet? Niet op vakantie gaan is natuurlijk gewoon een optie, maar er zijn ook alternatieven die de moeite waard zijn om eens te onderzoeken. Kijk voor tips op autisme.nl. Deze tips zijn vooral gericht op ouders, die een kind met autisme hebben, maar zijn ook de moeite waard om te lezen als je zelf autisme hebt.
Zee van vrije tijd
Vooral die zee van vrije tijd, niet alleen tijdens een overzichtelijke periode zoals een vakantie maar bijvoorbeeld ook na je pensioen, kan overweldigend zijn. Het kan hoopvol stemmen over de vele mogelijkheden, verlammend werken vanwege juist die vele mogelijkheden en uiteindelijk dan toch teleurstellend uitpakken. Maak het iets minder spannend door de vrije periode van tevoren in te delen. En stort je op een hobby!
Hobby’s
Het is goed, leuk en nuttig om een hobby te hebben. Het kan fijn zijn om volledig op te gaan in die hobby, bijvoorbeeld een verzameling uitbreiden. Het kan je echt gaan om de verzameling, maar het kan ook zijn dat je verzamelt om rust te krijgen. Dan is bezig zijn met je hobby een soort kalmerende, meditatieve bezigheid.
Mensen met autisme streven vaak naar volledigheid en steken veel tijd in hun hobby’s. Alleen als een hobby een belemmering gaat vormen in je dagelijks leven, voor jezelf of voor je omgeving, is het verstandig er iets aan te doen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als een hobby uit de hand loopt door een toename aan onrust in je leven. De hobby is dan je houvast geworden. In dat geval is het raadzaam om vooral de onrust aan te pakken.
Passie of obsessie?
Een specifieke interesse gaat verder dan een hobby. Het is een diepgaande passie voor een onderwerp of activiteit en neemt een centrale plaats in iemands leven in. Zo centraal, dat het iemands gedachten en activiteiten sterk kan beïnvloeden. Soms slaat zo’n passie om in een obsessie, maar veel vaker heeft het hebben van een specifieke interesse juist positieve effecten. Lees er meer over in dit artikel waarin twee deskundigen en vijf mensen met autisme vertellen over die positieve kanten en de soms dunne lijn tussen een passie en een obsessie.
Meer lezen
- Kijk voor meer informatie over hobby’s en het indelen van vrije tijd op autisme.nl