Home Nieuws 11 Tips voor een autismevriendelijke vakantie
29 juni 2023 - Een lange vakantie kan een uitdaging zijn!11 Tips voor een autismevriendelijke vakantie

Het is weer bijna zomervakantie. Zo’n lange vakantie kan zorgen voor de nodige uitdagingen, want het wegvallen van een vaste dag-structuur en een andere omgeving kunnen voor de nodige overprikkeling zorgen. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Deze tips zijn vooral gericht op ouders, die een kind met autisme hebben, maar zijn ook de moeite waard om te lezen als je zelf autisme hebt.

 

1. Maak een aangepast vakantieschema

Werkt een duidelijk dagschema doorgaans goed? Houd dan zoveel als mogelijk is een vaste dagplanning aan. Vul het aan met leuke activiteiten die je wilt gaan doen en die haalbaar zijn.

Ben jij of is je kind snel overprikkeld. Ga dan niet iedere dag de deur uit, maar plan vooral kleine activiteiten thuis of op je vakantie-adres. Bijvoorbeeld: laat je kind bijvoorbeeld later naar bed gaan dan normaal en kijk met elkaar een leuke film, of breid de normale game/computertijd iets uit. Ook dat kan net dat extra vakantiegevoel geven.

2.Haal een frisse neus

Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk. Probeer daarom elke dag minimaal één uur naar buiten te gaan. Ga het bos in en maak een wandeling. De leukste wandelroutes in Nederland vind je op de site van Natuurmonumenten. Geocaching is ook heel populair zowel bij kinderen als bij volwassenen. Je download een app en gaat op zoek naar een cache. Ook leuk:  ga met de Pokemon Go app op stap.

Ben je op je vakantie-adres? Kijk dan of je ergens kanoën of varen. Dat zijn fijne prikkelarme activiteiten en toch lekker buiten. Wil je wel iets leuks doen met je kind, maar blijf je liever thuis? Doe dan iets leuks buitenshuis in de tuin. Laat je kind in de tuin een hut bouwen, kliederen met zand en water of een stoepkrijttekening maken of zet een (korte) speurtocht uit.

3. Doe leuke dingen

Om verveling en lamlendigheid te voorkomen is het belangrijk om regelmatig iets te ondernemen. Dat hoeft helemaal niet duur, prikkelrijks of ingewikkeld te zijn. Doe activiteiten waar jij of waar je kind blij van worden. En zeker niet iedere dag, want dat kan juist voor teveel overprikkeling zorgen.

  • Ga wandelen in een park of natuurgebied in de buurt.
  • Bezoek een (openlucht)museum. Die zijn vaak lekker ruim opgezet en daardoor niet zo prikkelrijk. Bijvoorbeeld: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn, het Afrika Museum en Museumpark Heilig Land Stichting in Berg en Dal, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. (Een aantal musea en pretparken accepteert de NVA Autipas. Hiermee kan je mogelijk korting krijgen, bijvoorbeeld voor eventuele begeleider. Ook mag je soms de drukke rij overslaan). Bestel hier je Autipas 
  • Naar de bioscoop gaan is ook altijd leuk. (sommige winkels hebben regelmatig acties voor goedkope bioscoopkaartjes) Heb je geen zin in zo’n mega bios? Ga dan eens naar een kleine bioscoop in de buurt of kijk via de app Pathéthuis thuis op de bank de nieuwste films).
  • Ga wandelen op een blote voeten pad. Je vindt hier alle paden in Nederland en België.
  • Ga lunchen bij een prikkelarm restaurant/strandtent. Dit vinden vooral tieners leuke uitjes.

4. Vul vrije tijd in

Je kunt je kind niet de hele dag bezighouden. Het zal zich tijdens de vakantie ook regelmatig zelf moeten vermaken. Veel kinderen met autisme vinden het echter moeilijk hoe om te gaan met ‘niet ingevulde tijd’. Leidt dit ook bij jouw kind tot problemen? Overweeg dan om belangrijke momenten van de dag in een schema te zetten. Mogelijk helpt dit je kind om het overzicht te bewaren en voorkomt dit “hang- en/of kliergedrag”.

Ook kan jij je kind helpen met het kiezen van een activiteit. Noem wat voorbeelden, zoals in de speeltuin spelen, het lezen/bekijken van een (prenten-)boek of het spelen met bouwmaterialen als Lego of houten blokken. Laat het bijvoorbeeld kiezen uit maximaal drie activiteiten. Is dit ook te moeilijk? Laat deze drie activiteiten dan rouleren. Kijk hier voor nog meer tips.

5. Zorg voor voldoende wifi

Het ergste wat vooral jongeren kan overkomen, is een slechte wifi-verbinding op de camping of vakantiehuisje. Begint je kind overprikkeld te raken? Dan kalmeer je jouw puber vast als ‘ie net als thuis, met zijn of haar vrienden online kan gamen. Zorg dus voor een ruime wifi bundel, zodat je overal bereik hebt. Dit kan veel rust brengen, zodat er daarna weer ruimte is om activiteiten te ondernemen. Het kan wel belangrijk zijn om hier van te voren duidelijke afspraken over te maken met je kind. Wil je zeker weten, dat je een goede wifi-verbinding hebt. Dan kan een mifi-router handig zijn om aan te schaffen of een wifi-antenne kan helpen voor een beter bereik.

6. Bereid je voor op een nieuwe omgeving

Op vakantie gaan betekent naar een andere omgeving gaan. Een plek, die je niet kent en dat kan voor voor onduidelijkheid zorgen en dus overprikkeling. Bereid je kind daarom voor op deze eventuele nieuwe tijdelijke verblijfplaats. Bekijk vooraf alvast de foto’s en de plattegrond op de website van de camping of vakantiehuisje en wat er in de directe omgeving allemaal te doen is. Wat ook kan helpen is op Youtube filmpjes te bekijken van mensen, die al eerder op jullie vakantie-adres zijn geweest.

Ben je nog op zoek naar een prikkelarm vakantiepark. Op deze website staan 10 prikkelarme vakantieparken voor je op een rijtje.

7. Naar het buitenland? 

Ga je naar het buitenland  op vakantie en ga je met het vliegtuig? Dan kan jij of jouw kind overprikkeld raken van de lange wachtrijen op Schiphol? Dit kan je vermijden door een groene keycord aan te vragen op Schiphol. Geef al bij het inchecken aan, dat je deze nodig hebt vanwege je autisme. Dan wordt dit op je boardingpas aangegeven en kan je bij de assistentie-balie na het inchecken deze keycord ophalen. Hier lees je hoe je dit kan doen.

8. Zorg regelmatig voor een rustmoment.

Mogelijk heeft jouw kind na een drukke activiteit ook weer tijd nodig om te ‘ontprikkelen’. Overleg van te voren wat je kind hierin nodig heeft. Wil jouw kind graag even alleen zijn? Richt een speciale rustplek in – bijvoorbeeld een plekje achter de bank in de woonkamer of maak de eigen tijdelijke slaapkamer knus, zodat jouw kind zich even kan terugtrekken en tot rust kan komen.

9. Blijf relaxed.

Het is vakantie, probeer de sfeer daarom goed te houden en gun jezelf en je kind rust. Stel geen onnodig hoge eisen – die worden straks (op school) waarschijnlijk weer volop gesteld. Probeer ook zelf te ontspannen door rustmomenten voor jezelf te nemen. Daarvan word je kind ook rustig, want het lukt jou dan veel beter om je geduld te bewaren in lastige situaties. Lukt dit even niet, doe dan bijvoorbeeld deze eenvoudige ontspanningsoefeningen. 

10. Schakel hulptroepen in.

Eerlijk is eerlijk, soms bieden simpele ontspanningsoefeningen geen soelaas meer. Voel je dat je het (even) niet meer aankan? Aarzel dan niet om hulptroepen in te schakelen. Vraag bijvoorbeeld aan familie of bekenden of ze een keer iets met je kind willen ondernemen. Of laat ze bij jou thuis oppassen zodat jij er zelf even op uit kan, met of zonder partner. Zo kan je jezelf weer een beetje opladen. Heb je deze hulptroepen niet tot je beschikking en heb je een steuntje in de rug nodig? Bel dan onze Informatie & Advieslijn. Onze vrijwilligers staan ook tijdens de vakantie voor je klaar.

11. Kijk vooral naar je eigen gezin.

Tot slot: staar je niet blind op bovenstaande tips of op hoe anderen en andere gezinnen hun vakantie doorbrengen. Op vakantie gaan, klinkt heel leuk. Maar als jullie gezamenlijke familie-uitjes steevast uitlopen op een drama, ga dan alleen met je kind op stap. Of neem juist je andere kind(eren) mee op pad, terwijl je partner (of iemand anders) thuis iets rustigs gaat doen met je kind. Waar het om gaat, is dat jij (en je kind) in deze periode zoveel mogelijk kan ontspannen.

We wensen je een fijne en vooral ontspannen vakantie!

Door onze redactie

Sluiten
Word nu lid!