Home Ervaringen Blogs over autisme oud Blog Vrieda: Rolmodel

Blog Vrieda: Rolmodel

Autisme als bron van activisme
Greta Thunberg voor het Zweedse parlement. Foto: Catherine Edwards

Foto: Catherine Edwards

 Greta Thunberg is een 16-jarige Zweedse klimaatactiviste. Ze raakte bekend toen ze besloot om na de zomervakantie van 2018 tot de Zweedse parlementsverkiezingen elke schooldag te staken. Met een spandoek stond ze buiten het Zweeds parlement om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering.* In maart 2019 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en in Zweden uitgeroepen tot ‘vrouw van het jaar’.

Ze komt veel in het nieuws, onlangs omdat ze per zeilboot vanuit Groot-Brittannië de Atlantische Oceaan overstak om New York op een klimaatneutrale manier  te bereiken. Zij zal daar in september 2019 een driedaagse klimaattop van de Verenigde Naties bijwonen, waarop zo’n honderd wereldleiders samenkomen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te bespreken. Ze heeft een jaar vrij genomen van school om de opwarming van de aarde onder de aandacht te brengen.

Zwart of wit

De Zweedse tiener die het syndroom van Asperger heeft, leeft volgens haar eigen principes. Ze lijkt zeer verstandige en sympathieke ouders te hebben, die haar niet hebben bestempeld als probleemkind. Zelf verklaart ze haar gedrag uit haar autisme. Op haar Twitter-account (139.000 volgers) stelt ze zich voor als ‘een 16-jarige klimaatactivist met Asperger’. Tijdens een klimaatmanifestatie in oktober vorig jaar in Londen, zei ze: „Volgens mij zijn wij autisten de normale mensen en is de rest behoorlijk vreemd. Ze blijven klimaatverandering een existentiële dreiging noemen en het allerbelangrijkste thema. Maar toch gaan ze gewoon door zoals altijd. Als de uitstoot moet stoppen, dan moeten we stoppen met uitstoten. Voor mij is dat zwart of wit. Er zijn geen grijstinten als het om overleven gaat.”

Haar boodschap is eenvoudig: klimaatverandering is een bedreiging die, ondanks mooie woorden en goede bedoelingen, onvoldoende serieus wordt genomen. Wereldleiders zijn niet bereid om de consequenties te trekken uit wat de wetenschap zegt. Zelf trekt ze wel die consequenties.
De meeste mensen geven er de voorkeur aan om in een schijnwereld te leven. Leugens en de schijn ophouden zijn belangrijker dan de werkelijkheid.
Dat lijkt op het sprookje van De nieuwe kleren van de keizer, waarin iedereen volhoudt dat de keizer prachtige, nieuwe kleren draagt. Totdat een klein kind zegt hoe het werkelijk is: hij heeft helemaal geen kleren aan! Iedereen in het verhaal is zich bewust van de werkelijkheid, maar durft het niet hardop uit te spreken.

Bron van activisme

Haar acties spreken me erg aan. Autisme wordt nu eens niet genoemd als oorzaak van problemen, maar juist als bron voor haar activisme. Greta Thunberg for president!

Zouden we niet beter af zijn als iemand met Asperger het voor het zeggen zou hebben?
Ze is integer en heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Ze kan door uiterlijke schijn en onechtheid heen kijken. Verder vind ik haar erg dapper, ze kiest nooit voor de makkelijke weg.
Zou ze het redden, in de politiek? Het is een slangenkuil, waarin je trucjes nodig hebt, en je niet ver komt met integriteit.
Nu wordt haar nog veel vergeven vanwege haar leeftijd, dat zal minder worden zodra ze wat ouder wordt. Van oudere vrouwen wordt veel minder gepikt.

De wereldwijde (school-)klimaatstakingen gaan door. In Nederland wordt deze gehouden op vrijdag 27 september om 13.00 uur op het Malieveld in Den Haag.

* bronnen o.a.: Wikipedia, Volkskrant, NRC

Sluiten
Word nu lid!