Home Ervaringen Blogs over autisme oud Blog Vrieda: Hoog sensitief

Blog Vrieda: Hoog sensitief

Je moet een dikke huid hebben om het leven aan te kunnen

Er wordt een Leergroep gegeven voor hoog sensitieve personen, HSP’ers. Mijn oog valt er erop als ik het aanbod van een centrum voor persoonlijke ontwikkeling doorneem. Hoogsensitief zijn mensen van wie de zintuigen extra gevoelig zijn en alles ongefilterd doorgeven, zowel de prikkels van buitenaf als die van binnenuit. Daardoor kun je snel moe en overbelast raken. Veel piekeren hoort er ook bij, en onzekerheid.

Er staat een soort vragenlijst op de website waarmee je zelf kunt nagaan of je bij deze groep hoort. Een aantal kenmerkende eigenschappen blijk ik niet te hebben. Zo ben ik niet verlegen, hou ik juist van regels en voel ik wel agressie. Ik ben liever sterk en autonoom dan afhankelijk. Omdat ik er toch veel van herken, ga ik me erin verdiepen en lees een boek over hoogsensitieve personen.

Je moet een dikke huid hebben om het leven aan te kunnen. De mijne wordt dunner naarmate ik ouder word. Vooral de laatste, pakweg 10 jaren ben ik veel meer last gaan krijgen van sensorische overgevoeligheid. Dat wordt ook erkend, dat met het ouder worden mensen daar meer last van (kunnen) krijgen – de rek is eruit, de koek is op na een leven vol stress en aanpassing.

Bang voor lawaai

Bij mij uit zich dat in last hebben en schrikken van geluiden, bang zijn voor lawaai (op straat), alles ruiken en alles zien, alles moeten lezen wat je aan teksten tegenkomt, ik voel ieder kriebeltje en haartje, hittegolven en zomertijd veroorzaken extreem ongemak; altijd moe aan het eind van de middag, ’s morgens opstaan met een vol (overprikkeld) hoofd waardoor ik misselijk word, etc.

Ook in boeken over autisme ben ik de term HSP tegengekomen. Bij Henny Struik – ‘Niet ongevoelig’ herken ik veel van wat ik ervaar op dit gebied. Autistische vrouwen kunnen makkelijk overprikkeld raken, en op die manier in de problemen komen.

Autisme of HSP

Het lijkt echter wel of je moet kiezen: je hebt ofwel autisme, of HSP. Terwijl naar mijn idee veel van de verschijnselen samenvallen. Tijdens het doorlezen van het boek over HSP had ik vaak de neiging om in de tekst ‘autistisch’ te lezen, in plaats van ‘hooggevoelig’.

Groot verschil is wel, dat autisme hoort binnen de officieel (door psychologen) erkende aandoeningen en HSP niet. HSP wordt vooral binnen het alternatieve circuit erkend en behandeld. De Leergroep waarmee ik dit stukje begon, wordt dan ook op geen enkele manier vergoed door een verzekering.
En door sommigen wordt het hebben van hoogsensitiviteit wel als iets benijdenswaardigs ervaren, voor autisme geldt dat niet zo.

Mijn conclusie is: er zijn mensen met autisme die hoogsensitief zijn, en er zijn vast ook HSP’ers die autisme hebben! Voor mij voelt het als één geheel. Ik ga meedoen aan de volgende Leergroep voor Hoog Sensitieve Personen. Daar kan ik leren beter om te gaan met prikkels en mijn eigen grenzen.

Sluiten
Word nu lid!