Home Ervaringen Blogs over autisme oud Blog Claudine Dietz

Blog Claudine Dietz

Op donderdag 19 april 2018 vond de 11de bijeenkomst plaats van professionals van Autisme Jonge Kind (AJK) in het Papagenohuis in Laren. Het was een hele interessante dag waar meer dan 25 experts aanwezig waren. De dag werd geopend door Iris Servatius-Oosterling.

Werkgroepen

In de ochtend was er ruimte om binnen de 3 werkgroepen Vroeg Signalering, Diagnostiek en Interventie, aan de slag te gaan rondom verschillende producten. Binnen alle werkgroepen werd vandaag vooral gewerkt aan het toegankelijk maken van informatie voor de website van Autisme Jonge Kind die bijna de lucht in is.

Lezingen

In de middag werden een aantal korte lezingen gehouden over lopende onderzoeksprojecten;

Leanne Dijkstra en Laura Kluwen beten de spits af met hun verhaal over Theraplay. Ze onderzoeken de toepasbaarheid van deze methodiek bij jonge kinderen met autisme. Theraplay is een interventie die zich niet primair richt op autisme maar wel op het versterken van de ouder-kind relatie. De manier waarop Leanne en Laura het effect onderzoeken is interessant. Zij onderzoeken o.a. cortisol (stress hormoon) in de haren van hun patiËnten en hopen op deze manier te vinden dat de stress vermindert na het volgen van deze interventie.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Groepsfoto AJK Professionals 2018

Iris Smeekens en Rianne Verschuur doen onderzoek naar Pivotal Response Treatment bij jonge kinderen met Autisme. Iris vertelde over een deelonderzoek waarbij ze het effect heeft onderzocht van het werken met een robot als onderdeel van de therapie. De robot bleek een zeer gewaardeerde en dus waardevolle toevoeging, behalve wat technische kinderziektes zoals de traagheid waarmee de robot soms nog reageerde. Rianne vertelde vergeleek verschillende studies naar deze methodiek en vertelde over de manier waarop zij deze behandeling toepast binnen het Leo Kannerhuis.

Tot slot vertelde Mirjam Pijl over de PIntCI, een ouder-kind observatie schema om sterkere en zwakkere kanten binnen deze interactie in kaart te brengen. Zij liet ons verschillende filmpjes zien en nam ons mee in deze methode van observeren  waarbij de kwaliteit van de interactie wordt beoordeeld. Ze liet ons zien hoe initiatieven en respons in het contact tussen baby’s en hun ouders kunnen worden gecodeerd.

Claudine Dietz 2017

Claudine Dietz

is lid van het bestuur van het AJK netwerk en is Klinisch Psycholoog BIG, gepromoveerd op vroege screening van autisme

Sluiten
Word nu lid!