Home Eetproblemen en autisme

Eetproblemen en autisme

NVA AutismeCongres 2020 ONLINE

Eetproblemen komen vaak voor bij mensen met autisme. Eetproblemen in de vorm van te veel, te weinig, selectief en restrictief eten komen voor in allerlei variaties.

Jacqueline Heeren en José Veen proberen tijdens hun webinar de eetproblemen die je vaak ziet bij mensen met autisme te benoemen en te duiden. Sensorische integratieverwerking – ofwel het effect van voelen en ruiken – kan bijvoorbeeld problemen geven bij eten en autisme. Inzicht hierin kan bepaald gedrag rondom eten verklaren.

Eetstoornis

‘Bij de aanpak is het belangrijk de goede kijkrichting te kiezen’, benadrukken Heeren en Veen.  ‘Want “wat is wat?’. ‘Kies je het autisme als uitgangspunt, dan verhelp je het eetprobleem niet. Maar neem je als uitgangspunt het eetprobleem, dan verhelp je het evenmin. Het gaat er dus om een combinatie te maken en de puzzel te leggen”, vertellen ze.

Ook eetstoornissen worden gezien bij mensen met autisme. Wanneer spreek je van een eetprobleem en wanneer van een eetstoornis? In de workshop gaan Heeren en Veen hier op in en geven zij mogelijke oplossingen. Zo gebruikt Veen in haar praktijk vaak een visueel programma over voeding. ‘Het visualiseren van gezond eten en drinken kan soms handig zijn.’

 

 

Jacqueline Heeren (links) is autisme- en voedingscoach

Jose Veen- Roelofs is kinderdiëtist en diëtist verstandelijk gehandicaptenzorg

Sluiten
Word nu lid!