Home Bezoek ons op het NVA-plein

Bezoek ons op het NVA-plein

NVA AutismeCongres 2019

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is dé vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten – in alle levensfasen en op alle levensterreinen. Wij werken aan belangenbehartiging, betrouwbare informatievoorziening en lotgenotencontact bij jou in de buurt. Ons doel is dat mensen met autisme en hun naasten zichzelf kunnen zijn en optimaal tot hun recht kunnen komen.

De NVA staat met een grote informatiestand in de Expozaal. Onze (vrijwillige) medewerkers staan klaar om je informatie te geven of om je te helpen met jouw persoonlijk vraag. Zomaar even kennismaken kan natuurlijk ook – wij ontmoeten je graag!

De NVA, óók bij jou in de buurt!

Ook onze lokale afdelingen zijn aanwezig in de NVA-stand. Zij kunnen je onder meer informatie geven over informatiebijeenkomsten, lotgenotencontact of ‘autismevriendelijke’ scholen bij jou in de buurt.

AutismeFonds

Het AutismeFonds zamelt geld in – onder meer bij particulieren en bedrijven – voor projecten die bijdragen aan een autismevriendelijke maatschappij. Bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek, voorlichting, educatie en lotgenotencontact. Het AutismeFonds is een in De Bilt gevestigde stichting; de besturen van de NVA en deze stichting zijn identiek.

Autipas

Met de Autipas – een plastic kaartje ter grootte van een creditcard – maak je heel snel aan anderen duidelijk dat je autisme hebt. Vooral tijdens crisissituaties kan dit belangrijk zijn. Als je autisme hebt, kan je tijdens stressvolle situaties behoorlijk ‘vastlopen’ – dit uit zich mogelijk in bijzonder gedrag dat door de omgeving niet goed wordt begrepen. De Autipas kan dan zorgen voor meer begrip én voor houvast bij de persoon met autisme zelf.

Informatie en Advieslijn

De Informatie en Advieslijn van de NVA is er voor iedereen die vragen heeft over autisme. Bijvoorbeeld mensen met autisme, ouders, partners en professionals (zoals werkgevers, coaches en zorgverleners). Je kunt je vraag telefonisch of per e-mail stellen.

Ervaringsdeskundige vrijwilligers bieden een luisterend oor. Zij hebben óf zelf autisme óf een naaste met de diagnose. Zij spreken dus uit ervaring. Dit zorgt voor herkenning; veel mensen die ons benaderen met een vraag vinden dit heel prettig.

Een aantal vrijwilligers doet dit werk al jaren, waardoor ze inmiddels veel expertise hebben. Voor álle vrijwilligers geldt dat zij regelmatig trainingen volgen zodat zij op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en zorg.

Sluiten
Word nu lid!