Home Agenda
  Abonneer

  Agenda voor 2020

 • zaterdag
  5
  september
  NAR-symposium: Muziek als positieve prikkel
  5 september 202010:00 - 15:00
  Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-HollandVrije Universiteit (De Boelelaan 1105) in AmsterdamLees meer

  Op zaterdag 5 september organiseren het Nederlands Autisme Register (NAR) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) het eerste NAR Symposium: Muziek als positieve prikkel.

  Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Iedereen verwerkt prikkels op een andere manier. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. Een prikkel die voor veel mensen juist positief uitpakt is muziek. Diverse sprekers zullen hun ervaring en visie over dit onderwerp met je delen.

  KAARTEN KOPEN

  Het programma:

  • welkom en opening door Rector Magnificus Professor Doctor Vinod Subramaniam.
  • NAR: overzicht van onderzoek naar autisme binnen het NAR
   door Sander Begeer, Tinca Polderman, Ricarda Weiland en Theo Bakker. Na een korte introductie zal je meegenomen worden in de onderzoeken binnen het Nederlands Autisme Register: ‘erfelijkheid en omgevingsinvloed’ en ‘studenten met autisme aan de VU Amsterdam’ en uiteraard het onderzoek over ‘prikkelverwerking’.
  • Ondertekening intentieverklaring
  • Stichting Papageno
   Muziek en prikkels door Aaltje van Zweden en Mathieu Pater. Uit onderzoek blijkt dat muziek positieve effecten heeft op het sociale gedrag en de communicatie van kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. Aaltje van Zweden vertelt over haar praktijkervaringen met muziek en het Papageno Huis. Mathieu Pater vertelt over de resultaten van zijn onderzoek naar het effect van muziektherapie bij kinderen met autisme.
  • Uitreiking HanneMiekeprijs
   door Karol Henke (NVA) en Suzanne Agterberg (Autismepaspoort). Het HanneMiekefonds kent in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme jaarlijks een prijs toe aan een MBO-, HBO-, of WO- student die een afstudeerwerkstuk of -scriptie heeft geschreven waarin autisme centraal staat. Suzanne Agterberg, oud-winnares van deze prijs, zal de HanneMiekeprijs 2020 uitreiken.
  • VU Amsterdam: muziek en de werking op de hersenfuncties
   door Professor Erik Scherder i.s.m. het Van IJzerlooij Ensemble en Robijn Tilanus. Hoogleraar neuropsychologie (VU Amsterdam) Erik Scherder bespreekt de invloed van muziek luisteren, muziek spelen en zingen op verschillende hersenfuncties, ook die functies die kwetsbaar kunnen zijn bij autisme. Hij zal worden begeleid door het Van IJzerlooij Ensemble en pianiste en improvisatiecoach Robijn Tilanus.
  • Afsluiting

  Het symposium wordt om 10:00 uur geopend en zal rond 15:00 uur afgelopen zijn. Inloop is mogelijk vanaf 09:00 uur. De prijs is inclusief lunch. Kijk voor meer informatie op : www.autisme.nl of www.autismeweek.nl