Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2023 Onderzoek en ontwikkelingen autisme in Nederland

Onderzoek en ontwikkelingen autisme in Nederland

door Sander Begeer en Birsen Basar

Birsen Basar en Sander Begeer autisme en migratie

Naast een kort overzicht van recente onderzoeksresultaten uit het NAR gaan Sander Begeer en Birsen Basar in deze lezing in op de bevindingen over autisme en een migratieachtergrond. In hoeverre verschillen autistische mensen met en zonder migratieachtergrond van elkaar? En maakt het uit welke migratieachtergrond je precies hebt? In het tweede deel van deze lezing vertelt Birsen over de uitkomsten van haar onderzoek onder NAR-deelnemers met en zonder migratieachtergrond over diagnostiek, hulpverlening en kwaliteit van leven.

De NVA zet zich al 45 jaar in voor mensen met autisme. Om ook het wetenschappelijk inzicht over autisme te vergroten richtte de NVA samen met de VU het Nederlands Autisme Register (NAR) op, nu 10 jaar geleden. Binnen het NAR kunnen autistische mensen jaarlijks online vragenlijsten invullen.

Deze vragenlijsten gaan over allerlei onderwerpen, die ook door autistische mensen zelf worden aangedragen. Doordat mensen meerdere jaren meedoen kunnen ze zien hoe ze zich ontwikkelen, en die terugzien in een persoonlijke terugkoppeling. De gegevens vormen ook de basis voor wetenschappelijk onderzoek. Recent zijn deze vragenlijsten in het Turks vertaald.

Sander Begeer is vorig jaar benoemd tot hoogleraar Diversiteit en Autisme. Begeer is al zo’n 20 jaar (hoofd)onderzoeker bij de VU in Amsterdam. Ook is hij –samen met de NVA- de initiatiefnemer van het Nederlands Autisme Register (NAR).

Birsen Basar is een Turks-Nederlandse autistische vrouw en onderzoeker.

Sluiten
Word nu lid!