Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2023 Muzikaal intermezzo Van IJzerlooij Ensemble

Muzikaal intermezzo Van IJzerlooij Ensemble

Cello-spelende broers Ephraïm en Immanuel

De broers Ephraïm en Immanuel van IJzerlooij doorliepen glansrijk het conservatorium en vielen in de prijzen tijdens belangrijke muziekconcours. Ook hebben ze allebei een autisme-diagnose.

Ephraïm van IJzerlooij (40) is cellist, muziekleraar en dichter. ‘Muziek is voor mij de verbinding tussen mijzelf en de kosmos. Dat klinkt heel heftig, maar ik zal het uitleggen. Al van jongs af aan componeer ik ook zelf muziek waarbij ik vooral inspiratie haal uit de poëzie en de schilderkunst. Zie ik bijvoorbeeld de kleuren van een schilderij, dan ontstaat er vanzelf muziek in mijn hoofd. Op zo’n moment ervaar ik heel sterk die verbinding met de kosmos: als kleuren klanken worden.

Muziek is voor mij het leven zelf – een leven zonder kan ik mij dan ook niet voorstellen. Dankzij de muziek heb ik geleerd om mijzelf te zijn en daardoor voel ik mij vrij. Vroeger vond ik grote groepen bijvoorbeeld heel spannend, maar dankzij mijn vele optredens heb ik daarmee leren omgaan. Ook kan ik dankzij de muziek mijn emoties goed verwerken, vooral tijdens het componeren.

Mijn autisme heeft mij waarschijnlijk wel geholpen om zo ver te komen in de muziek. Dankzij mijn autisme ben ik in staat om gedisciplineerd te oefenen en goed te focussen. Als ik iets wil, dan ga ik  altijd voor het beste resultaat.’

Klik hier voor de website van Ephraïm van IJzerlooij.

Zelfgebouwde cello

Zijn broer Immanuel van IJzerlooij (36) is cellist en pianist. Sinds 2012 spreekt Immanuel van IJzerlooij niet graag meer – hij wil dan ook liever niet worden geïnterviewd. Met zijn familie communiceert hij voornamelijk door middel van geschreven teksten. Wel leest Immanuel dagelijks het nieuws hardop voor vanaf zijn Ipad.

Tijdens het congres zal Immanuel op zijn zelfgebouwde cello spelen. Hij begon op 16-jarige leeftijd aan het instrument, op de Vrije School in Zeist.

Klik hier voor de website van Immanuel van IJzerlooij

 

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!