Home Actueel Congres & themadagen NVA-Autismecongres 2023 Autisme, seksualiteit en genderidentiteit

Autisme, seksualiteit en genderidentiteit

Allemaal anders?

Meer jongeren en volwassenen mét autisme dan zonder voelen zich niet enkel aangetrokken tot iemand van het andere geslacht en identificeren zich als LGB+. Ook net iets meer autistische jongeren en volwassenen dan leeftijdsgenoten in de algemene bevolking hebben een gendervraag of noemen zich trans of niet-cisgender.

Jeroen Dewinter zet kort op een rij wat onderzoek ons leert over deze diversiteit. Samen met Iris Westhoff en Sascha bespreken we hoe en waar mensen zichzelf kunnen zijn, hoe de omgeving daarin steunend kan zijn en wat daarbij belangrijk is.

Over de sprekers

Jeroen Dewinter is klinisch psycholoog bij GGzE en onderzoeker bij de academische werkplaats Geestdrift bij Tranzo, Tilburg University. In zijn werk als onderzoeker en behandelaar zijn aandacht voor welbevinden rond seksualiteit en genderdiversiteit belangrijke thema’s.

Iris Westhoff werkt als senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hiervoor is zij onder meer werkzaam geweest als begeleider van studenten met een ondersteuningsbehoefte in het hoger onderwijs. Ze vertelt over seksuele en genderidentiteit bij autisme, waarover zij eerder een hoofdstuk in het boek ‘Lifehacks voor meiden met autisme’ schreef.

Iris en Sascha vertellen vanuit ervaringen in hun eigen leven en uit hun netwerk over hoe op een positieve manier om te gaan met gender- en seksuele diversiteit bij jongeren en volwassenen met autisme.

Sluiten
Word nu lid!