Eetproblemen
Volwassenen 18 - 66 jaarTe veel of juist te weinig eten, zeer selectief eten en rituelen rondom een maaltijd. Waarom eetproblemen en autisme zulke ‘nauwe verwanten’ zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat het zo is, staat vast. Tussen de vier tot negen van elke tien personen met autisme heeft op een of andere manier een lastige relatie met eten. Eten raakt aan veel aspecten die mensen met autisme moeilijk vinden. Je zou kunnen stellen dat eetproblematiek deel uitmaakt van autisme, als een kenmerk.
Prikkelverwerking
Mensen met autisme verwerken prikkels vaak op een andere manier dan mensen zonder autisme. Dit kan een grote rol spelen bij eetproblemen bij mensen met autisme. Tijdens een maaltijd worden onze zintuigen op allerlei manieren geprikkeld. Denk bijvoorbeeld aan de geur van het eten, de smaak die vrijkomt als we erop kauwen en de sensatie die het teweegbrengt in de mond. En dan zijn er óók nog de prikkels uit de omgeving, bijvoorbeeld het schelle geluid van een stoel die wordt verschoven, het gebrom van een afzuigkap of het gesmak van een tafelgenoot.
Motorische handelingen
De motorische handelingen rond een maaltijd kunnen ook voor problemen zorgen. Je moet je eten snijden en op een vork naar je mond brengen, en dat terwijl er gezellig om je heen wordt gekeuveld. Je moet daarvoor je lijf zien te coördineren en onder stress – er wordt van jou gevraagd om onderdeel te zijn van een sociale ontmoeting aan tafel – lukt dat moeilijk. En dan raak je gemakkelijk in een vicieuze cirkel: er wordt druk op jou uitgeoefend om op een bepaalde manier te eten die jou stress geeft, daardoor ontwikkel je een angst voor eten en lukken de gewenste motorische vaardigheden niet. Daarnaast prikkelen eten en de sfeer eromheen alle zintuigen. Ook dit sensorische element kan het eten voor mensen met autisme bemoeilijken.
Sensorische over- en onderprikkeling
Een voorbeeld van sensorisch onderprikkeld zijn, is dat jij niet ervaart dat je honger hebt en daarom geen motivatie hebt om aan tafel te gaan, laat staan om je bord leeg te eten. Daarop kun je je dan ook niet focussen. Overprikkeling daarentegen kan uit twee hoeken komen. Het voedsel zelf waarvoor iemand overgevoelig is: de geur, smaak en textuur. Of de omgeving; het geluid van bestek bijvoorbeeld dat tikt op de borden.
Als je gespannen bent en je dan ook nog geprikkeld raakt door voedsel dat uit stukjes bestaat die onprettig voelen, kun je in verwarring raken.
Context en interpretatie
Naast de motorische en sensorische complexiteiten kunnen communicatie en sociale interpretatie ook nog een rol spelen. Als je aan tafel gaat om te eten en je wil dat met een rustig gemoed doen, dan moet je de context kunnen lezen om te begrijpen wat er precies van je wordt verwacht: Wat mag ik wel en niet doen aan tafel? Hoelang moet ik daar blijven zitten? Wat als ik iets niet lust? Wanneer praat je? Wanneer zwijg je? Dat krachtenveld inschatten is moeilijk voor mensen met autisme en kan heel wat stress met zich meebrengen.
Wat werkt?
Aanpassingen doen in de context. Daarmee komen mensen met autisme, jong en oud, tot rust en kunnen ze met de juiste focus gaan eten. Het gaat vaak om kleine, simpele aanpassingen. Geluiden in de omgeving dempen. Is de geur van het eten te overweldigend? Ga dan in een aparte ruimte eten. Vind je het fijn om sowieso apart te zitten als je eet? Doe dat dan en vraag om begrip bij je tafelgenoten.
Wanneer hulp zoeken?
Bijzonderheden met eten hoeven geen probleem te veroorzaken, zeker als de omgeving daar begripvol op reageert. Bijvoorbeeld altijd een vaste plek aan tafel willen hebben, een voorkeur voor bepaald servies of bestek, of ‘alleen’ willen eten zodat prikkels worden geminimaliseerd. Als er echter problemen rond eten zijn die de gezondheid beïnvloeden, zoals een zeer beperkt voedingspatroon of de honger- of juist verzadigingsprikkels niet goed aanvoelen, is het wel belangrijk om hiervoor hulp te zoeken.
Meer lezen
- Welke eetproblemen mensen met autisme in zijn algemeenheid kunnen ontwikkelen, lees je op autisme.nl
- Lees hier een interview met Thomas Fondelli, auteur van het boek Autisme en eetproblemen
- En lees hier een interview met Sabrina Schröder die een onderzoek deed naar vrouwen met autisme en een eetstoornis.
- Op de website Dental INFO staat een verslag van een lezing van Annelies Spek die zij hield op het congres Autismevriendelijke Mondzorg, over autisme en eetproblemen.
- Op de website van de Hersenstichting staat een blog over autisme en eten.