Home Nieuws 10 tips voor werkzoekenden met autisme
28 maart 2019 - Thema Autismeweek 201910 tips voor werkzoekenden met autisme

Als je autisme hebt kan je in principe elk denkbaar werk doen. Welke baan voor jou geschikt is, hangt vooral af van jouw persoonlijke mix van sterke en minder sterke eigenschappen.

 

 

Tips om werk te vinden én te behouden:

  1. Ken jezelf! Ga op zoek naar het antwoord op de volgende vragen:  Wat is mijn passie? Wat zijn mijn sterke en minder sterke kanten? Wat heb ik nodig om op de werkvloer goed te kunnen functioneren? Welke baan past bij mij? 
  1. Hulp nodig bij tip 1? Maak dan een Persoonlijk Ontwikkel Profiel aan op werkwebautisme.nl (vanaf 2 april online)!
  1. Schrijf je in op zoveel mogelijk vacaturesites, zoals vacatures.nl, nationalevacaturebank.nl, onbeperktaandeslag.nl of de nationaletalentenbank.nl. Is een reguliere baan (met aanpassingen) voor jou niet mogelijk? Vraag dan bij het UWV om een zogeheten ‘beschutte werkplek’.
  1. Durf je dromen & wensen uit te spreken. Praat met familie, kennissen en vrienden over wat voor baan je zoekt. Wie weet kunnen zij je helpen!
  1. Heb je belangstelling én aanleg voor ict? Neem dan contact op met autitalent.nl, carapax.nl, itvitae.nl,  swink.nl of passwerk.be (België). Deze bedrijven kijken doorgaans vooral naar je talent en je denkniveau, en veel minder naar je diploma’s.
  1. Wil je een (alternatieve) opleiding op het gebied van ict? Volg dan een leertraject, bijvoorbeeld bij itvitae.nl of (gratis!) bij codam.nl.
  1. Overweeg een werkervarings- of stageplek. Het levert je behalve ervaring mogelijk ook (meer) zelfvertrouwen op.
  1. Overweeg zelfstandig ondernemerschap. Lees hier over de ervaringen van anderen.
  1. Check autisme.nl en werkwebautisme.nl (vanaf 2 april 2019 online) voor veel tips over hoe je een eenmaal verworven baan kunt behouden. 
  1. Vergeet nooit dat autisme ook voordelen met zich mee kan brengen op de werkvloer zoals: talent voor techniek, eerlijkheid, betrouwbaarheid, loyaliteit, oog voor detail, zorgvuldigheid en het vermogen om langdurig geconcentreerd aan het werk te zijn. 

Kijk hier voor veel meer tips op autisme.nl en op werkwebautisme.nl (vanaf 2 april 2019 online). 

Sluiten
Word nu lid!