Home Nieuws GGZ-wachtlijsten voor mensen met autisme blijven extreem lang
20 november 2018 - Niks veranderd aan situatieGGZ-wachtlijsten voor mensen met autisme blijven extreem lang

Mensen met autisme wachten nog altijd extreem lang op behandeling in de ggz. Gemiddeld duurt het 19 weken voordat zij hulp ontvangen.

Dit blijkt uit recente cijfers van Vektis, opgevraagd door de NOS. In totaal wachten in Nederland op dit moment 88.500 mensen op ggz-hulp. Mensen met autisme en persoonlijkheidsstoornissen wachten het langst, soms wel tot acht maanden. In totaal staan op dit moment 3450 mensen met autisme op de wachtlijst van ggz-instellingen.

‘Juist bij deze groep is een snelle behandeling erg belangrijk’, zegt NVA-woordvoerder Jesper Fassotte. ‘Vaak zien we dat de problematiek erger wordt zolang er geen behandeling kan worden gestart. Het stelt de Nederlandse Vereniging voor Autisme dan ook teleur dat er nog niks veranderd blijkt te zijn aan de situatie, ondanks eerdere beloftes.’

In juni 2017 bleek uit een publicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ook al dat mensen met autisme het langst moeten wachten op ggz-hulp. De Zorgautoriteit riep zorgaanbieders en zorgverzekeraars destijds op om actie te ondernemen om de wachtlijsten voor volwassenen met autisme in de gespecialiseerde ggz terug te dringen.

Toenmalig VWS-minister Edith Schippers maakte in 2017 bovendien afspraken met verschillende partijen in de ggz, zoals GGZ-Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en het Nederlands Instituut van Psychologen, om de wachtlijsten terug te dringen. Voorrang zou daarbij onder andere worden gegeven aan mensen met autisme.

Uit de cijfers van Vektis blijkt dat dit niet is gelukt. Volgens Vektis woordvoerder Maike Krommendijk betreft het cijfers van oktober dit jaar. Sinds januari 2018 zijn alle Nederlandse ggz-instellingen – groot en klein – verplicht om Vektis elke maand op de hoogte te stellen van het aantal mensen op de wachtlijst. Naar schatting 80 procent doet dit ook daadwerkelijk.

De gemiddelde wachttijd die zorginstellingen aangeven zegt in de praktijk niet alles, zo blijkt uit het NOS-artikel. Gemiddeld bedraagt die wachttijd in verband met autisme 19 weken, maar de verschillen tussen de regio’s zijn groot. In Utrecht gaat het bijvoorbeeld om 35 weken, in Amstelland en de Meerlanden om 8 weken.

‘Bovendien is het niet zo dat een lange wachtlijst ook automatisch een lange wachttijd betekent’, aldus het NOS-artikel. ‘Voor de ene zorgvraag gaat de doorstroom bijvoorbeeld sneller dan bij de andere, is het aanbod groter of begint er maar om een bepaalde tijd een nieuwe behandeling waar je terecht kan.’

Mensen die op zoek zijn naar ggz-hulp kunnen sinds deze maand gebruik maken van de website kiezenindeggz.nl. Hierop vinden zij onder andere informatie over wachttijden en vergoedingen.

Door onze redactie

Dit artikel is gepubliceerd op 20 november 2018.

 

Sluiten
Word nu lid!