Home Oproepen PGB moeder afgewezen landelijke trend?
24 september 2021

PGB moeder afgewezen landelijke trend?

Beste mensen,

Helaas is mijn PGB als begeleider van mijn zoon afgewezen.. Ik heb een advocaat om advies gevraagd en zij gaf aan dat het een landelijke trend is om ouders geen PGB meer toe te kennen, omdat het moeilijker te monitoren is qua vorderingen en uren registratie.

Andere redenen voor afwijzing zijn:
Volgens de ciz richtlijnen past deze zorg niet bij mijn 16 jarige zoon. Een kind met autisme heeft juist en versnelde en vertraagde ontwikkeling en is dus niet aan dezelfde ontwikkelingsstadia te houden als een niet autistische kind.

Ik geen bovengemiddelde zorg zou verlenen. Mijn oudste zoon heeft geen autisme, daardoor weet ik des te beter hoeveel meer tijd ik aan mijn jongste zoon besteed. Wat ik met liefde doe, maar wel veel extra tijd kost en ik ben zelfs één dag minder gaan werken.

Ik geen professional ben. Inmiddels ben ik een expert op het gebied van mijn zoon, ik ben de constante factor. Zijn autismecoach heeft bij extra informatie gegeven als dat nodig was. Daarnaast ben ik docent in het VMBO en heb daardoor genoeg kennis en ervaring met autisme.

Er is niet voldoende budget. Dit kan best zo zijn, maar dan zou de afwijzing moeten zijn dat ik er wel recht op heb maar zij het niet kunnen uitbetalen.

Op basis van eerdere uitspraken zou mijn afwijzing ook afgekeurd worden.
Daarom wil ik juist dat er een andere uitspraak komt ten bate van andere ouders die hierin ook vastlopen. De trend kan om verschillende redenen zijn niet meer de begeleiding bij ouders te willen onderbrengen. Maar er zou ook gekeken kunnen worden naar waar zit de zorg om dit niet te willen en hoe kunnen we die op een andere manier oplossen? Bijvoorbeeld een training of cursus voor deze ouders zodat zij als professional kunnen werken, een andere manier van registreren en vastleggen van de begeleiding en uren. Bijvoorbeeld dat de jeugdconsulente vaker komt evalueren om controle hierop uit te voeren. Ik weet zeker dat er nog meer werkbare oplossingen te bedenken zijn. Voorop moet staan wat heeft dit kind met autisme aan ondersteuning nodig? Hoe kunnen we die bieden?

Er is geen professional geweest die inhoudelijk bepaald heeft dat de zorg niet meer nodig is. De autismecoach van mijn zoon (een professional) heeft aangegeven dat het goed is de PGB te verlengen voor mijn begeleiding en bij de jeugdconsulente nagevraagd of een gedragsdeskundige of een andere professional geraadpleegd is. Helaas is dit niet het geval. Het is met twee maten meten dat ik geen professional zou zijn maar de jeugdconsulente wel. Er zou een professional uitspraak moeten doen over welke zorg er wel of niet nodig is of het advies van een betrokken professional overgenomen moeten worden.

De rede dat ik hier een oproep over plaats en jullie benader is dat als dit echt een trend is ik het een zeer zorgwekkende trend vind. Ik wil graag alles er aan doen om deze trend te keren en te zorgen dat kinderen met autisme de juiste zorg krijgen. Zijn er meerdere ouders die hiermee te maken krijgen of die wel nog een PGB ontvangen?

Hartelijke groeten,
Karlijn Atteveld, email karlijnatteveld@gmail.com

Sluiten
Word nu lid!