Home Oproepen Deelnemers (7-12 jaar) gezocht voor onderzoek naar werkgeheugen in de klas
1 september 2022

Deelnemers (7-12 jaar) gezocht voor onderzoek naar werkgeheugen in de klas

De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar werkgeheugen in de klas bij kinderen met Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) en autisme spectrum stoornis (ASS).

Kinderen met ADHD en/of autisme vinden het vaak moeilijk zich te concentreren en om informatie te onthouden en verwerken, zoals wanneer de leerkracht uitleg geeft in de klas. De vaardigheid om informatie te onthouden en verwerken wordt ook wel ‘werkgeheugen vaardigheid’ genoemd en is belangrijk voor het leren. In diagnostisch onderzoek naar ADHD en ASS maken kinderen vaak taken een één-op-één situatie waarbij het kind in een rustige kamer zit, zonder prikkels en afleiding. Het is de vraag of dit de beste aanpak is. In het dagelijks leven, zoals in de klas, zijn er juist wel prikkels en afleiding aanwezig. Dit onderzoek bekijkt de verschillen tussen een één-op-één situatie en de klas: hoe wordt de werkgeheugen vaardigheid van kinderen beïnvloed door de omstandigheden waarin zij dit moeten gebruiken? En hoe verschillen kinderen daarin? Sommige kinderen zullen bijvoorbeeld meer afleidbaar zijn in de klas dan andere kinderen.
We hopen dat de resultaten van de studie kunnen bijdragen aan betere adviezen over welke ondersteuning in de klas het beste past bij ieder individueel kind. Wilt u samen met uw kind bijdragen aan onderzoek om de diagnostiek van kinderen met ontwikkelingsstoornissen te verbeteren? Neem dan deel aan onze studie ‘Afleiders in de klas’

Wie kan er deelnemen aan deze studie?
Jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar oud, met een diagnose ADHD en/of ASS.

Wat vragen wij van u en uw kind als u deelneemt?
Als u en uw kind deelnemen aan het onderzoek, wordt uw kind twee keer gevraagd mee te doen aan een onderzoeksmeting: eenmaal in de klas op school (maximaal 20 minuten) en eenmaal in een één-op-één situatie (maximaal 45 minuten). Verder vragen wij u als ouders en de leerkracht om twee vragenlijsten in te vullen over uw kind (maximaal 30 minuten).

Onderzoeksmetingen vinden plaats van september tot en met november 2022.

Uitgebreide informatie over het onderzoek kunt u terugvinden in onze informatiebrief. Als u vragen heeft over de studie of de informatiebrief wil ontvangen kunt u een e-mail sturen naar afleiders@uu.nl.

Sluiten
Word nu lid!