Home Auti-Doe-Dagen

Auti-Doe-Dagen

Sinds enkele jaren organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme met enige regelmaat speciale dagen in een pretpark, museum of een andere attractie. Deze zogeheten Auti-Doe-Dagen zijn volledig gericht op mensen met autisme, zowel kinderen als volwassenen. In veel gevallen zijn de parken en musea tijdens Auti-Doe-Dagen exclusief geopend, zodat een te grote drukte wordt vermeden en mensen met autisme een dag ‘onder elkaar’ kunnen zijn, samen met hun ouders, partner, begeleider of andere direct betrokkenen.

Kijk voor de komende Auti-Doe-Dagen aan de linkerkant in het menu.

Waarom Auti-Doe-Dagen? Mensen met autisme worden steeds vaker op hun zelfredzaamheid aangesproken. Op het gebied van vrijetijdsbesteding is dit regelmatig een onmogelijke opgave. De onzichtbare handicap autisme zorgt ervoor dat het voor veel mensen met autisme helemaal niet vanzelfsprekend is om zelfstandig naar een museum, pretpark of dierentuin te gaan. Ze krijgen met heel veel prikkels te maken en stuiten op dermate veel onbekendheid met en onbegrip over hun “vreemde” gedrag, dat ouders van kinderen met autisme en naasten van volwassenen met autisme het vaak niet meer aandurven om samen een dagje uit te gaan. Zij missen dus veel leuke uitstapjes, die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn. De NVA organiseert sinds 2009 daarom met veel plezier speciale Auti-Doe-Dagen. Het aantal bezoekers wordt hierbij beperkt gehouden, zodat iedereen ruim de gelegenheid krijgt om attracties te bezoeken. En waar mogelijk worden prikkelende effecten zoals hard geluid en veel licht vermeden. Natuurlijk kan dat niet geheel worden voorkomen, en vaak hoeft dat ook niet.

Volop waardering vanuit de doelgroepDat de Auti-Doe-Dagen in een grote behoefte voorzien, blijkt niet alleen uit de opkomst maar vooral ook uit de vele positieve reactie van bezoekers. Een vaak gehoorde opmerking is: – “Wat heerlijk dat mijn kind hier gewoon zichzelf kan zijn; iedereen herkent de problematiek, iedereen heeft begrip en respect voor elkaar.” Andere veelgehoorde reacties: – “Een superdag, willen jullie dit vaker doen?” – “Wat heerlijk: geen gezeur, lekker rustig!”- “Een verademing om nu ook eens in een dierentuin te kunnen komen!” Inmiddels zijn er Auti-Doe-Dagen georganiseerd in o.a. Duinrell, park en zwemparadijs, Dolfinarium, Apenheul, Dierenpark Amersfoort, Hellendoorn, rondvaart havens Rotterdam, en zelfs een klassiek concert in concertzaal Nijmegen.

Met dank aan onze sponsors!De Auti-Doe-Dagen kunnen alleen worden georganiseerd met heel veel hulp. Natuurlijk van het desbetreffende attractiepark, museum of dierenpark. Maar ook dankzij sponsorgelden. Momenteel worden de Auti-Doe-Dagen mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de volgende organisaties:

Logo NSGK             Logo Zonnigejeugd